灣仔,大家會諗到咩?囍帖街?會展?我M佬就梗係諗起關於食啦,就係拉麵啦!點解?大家真係有所不知,灣仔真係有唔少拉麵店,好似每條小街巷仔都有一間,彷如拉麵天堂。今次決定去試新嘢,行到去機利臣街,見到呢間幸屋拉麵。出面嘅紅色燈籠同招牌,都有啲日風味。金武士呢度拉麵主打博多豚骨,分別係金武士(原味豚骨)、黑武士(黑蒜油)、赤武士(地獄)、銀武士(味噌)同限定王(嗰日係魚介)。每次第一次食都一定係試佢嘅原味,咁先知道佢嘅真功夫吖嘛。唔該,畀嗰金武士我吖!拉麵好足料,有木耳、紫菜、半熟蛋、椰菜、蔥同兩塊叉燒。第一時間就梗係飲下嗰湯先,我揀咗濃湯,非常香豚骨味呀,正!叉燒我揀咗御屋,即係雙併,有肥身啲嘅豚角煮同瘦啲嘅普通叉燒,我就鍾意豚角煮多啲,有啲脂肪,香口好多。麵條就揀咗白麵,比較粗身,入口好滑,掛湯能力都唔錯!蒲燒鰻魚丼A姐又點咗佢嘅至愛——鰻魚飯。嘩!!係原條鰻魚分兩份,燒得啱啱好,又香口又肥美厚肉,食落無骨同無泥味。鹽燒牛舌牛舌雖然唔係唔係厚切,不過味道搭夠,好香海鹽同黑椒味!黑豚秋葵串黑豚包住秋葵,黑豚就燒到有少少焦,一啖一舊,正。配合膠質豐富嘅秋葵,幾特別!茄子串燒平時食多數都係原條

鹽燒牛舌

牛舌雖然唔係唔係厚切,不過味道搭夠,好香海鹽同黑椒味!

茄子串燒

平時食多數都係原條開邊燒,咁樣切開燒都無乾身,仲有好多水份,配埋嗰燒汁,好Match!
2017-06-16