朋友最近轉咗工喺觀塘返工,放工後大家相約聚聚,傾吓近況。佢帶咗我去「為食火鍋公司」開餐,本身見為食公司呢個名已覺好熟口面,去到見到用咗狗狗🐶做餐廳Logo,我就知佢同深水埗間茶記係同一集團!觀塘店其實係近牛頭角地鐵站多啲,但從觀塘方向行過嚟都方便。觀塘店估計係新開張,因為我見佢貼住海報寫做緊$15優惠價嘅丼飯,同當時深水埗店一樣🤣。店舖環境相當唔錯,燈光明亮,座位整齊,而且牆身仲貼滿可愛狗仔嘅相片😍,盡顯店主對毛孩嘅熱愛。我好羡慕店主可以將自己鍾意嘅東西注入舖內,如果我有機會開店做老闆,我都一定會咁做。餐廳晚市主力做火鍋雞煲任食套餐 🍲,分兩個價位,每位收費$238或者$318,一分錢一分貨,貴啲個餐就梗係有多啲嘢食啦。現時餐廳仲做緊4位送1位嘅優惠,一家人嚟食就啱哂。即使呢度係半任食,但基本上佢套餐安排嘅食物全部上哂,我哋食完之後都已經飽咗九成🤰,好誇張呢。未食正餐前,先有兩款前菜,佢哋分別係枝豆同壽司薑,兩樣都係和風小食🎌。菜膽扣鮮鮑魚緊隨其後送上,鮑魚幾正,炆得軟稔入味,不比中式酒樓嘅出品遜色,伴旁仲有幾嚿西蘭花伴碟添🥦。五式刺身,為咗迎合香港人對刺身嘅喜愛🍣,套餐內容仲包括刺身
未食正餐前,先有兩款前菜,佢哋分別係枝豆壽司,兩樣都係和風小食🎌。
菜膽扣鮮鮑魚
五式刺身
五式刺身,為咗迎合香港人對刺身嘅喜愛🍣,套餐內容仲包括刺身併盤,當中包括五款魚生:三文魚、希靈魚、油甘魚、帆立貝以及虎蝦。全部都係厚切,色澤鮮麗,質素好過唔少日本餐廳。
為食寵寵雞煲
為食寵寵雞煲雞煲都有得任食㗎,不過如果轉咗打邊爐就無得食返轉頭。🐔雞煲好大鍋,未撈匀前清晰見到佢落咗乜配料,有齊洋蔥、芹菜、芫荽、蒜頭、辣椒同花椒等一同爆香,非常惹味,但可惜我嗌咗BB辣🌶,辣味同麻味如果再濃一級就更好。雞件大大件,並冇斬到碎濕濕,肉質亦都唔嚡,如果計份量,應該足起碼半隻。
呢個雞煲比較特別,因為佢配埋三寶一齊食,即係有牛柏葉豬皮同埋魷魚🦑。三樣都係掛汁一流嘅食材,撈勻後佢哋由白𠽌𠽌嘅顏色變到上哂色。留意返,佢個鍋火喉十足,但彈油嘅情況亦比較嚴重,要小心啲唔好整污糟衫啊⚠️。
聖子到海鮮拼盤
聖子到海鮮拼盤,呢個海鮮拼盤好震撼,上面鋪滿各種海鮮,數量按人頭計算,圖中嘅只係二人份量都有咁多!🦐海鮮款式包括大蟶子廣島蠔扇貝大蜆脆腩片脆骨腩同埋龍躉肉🐟。海鮮全部用上靚料,嗰浸鮮味食落口係呃唔到人。佢哋大大隻,淥完都無縮水。
蟶子皇
海鮮拼盤當中以蟶子皇最正😋,佢嘅長度接近一隻筷子🥢,超巨型,唔講得笑。蟶子口感爽彈,味道鮮甜,打邊爐滾熟佢食,原汁原味無得輸。
手切牛肩頸
手切牛肩頸,🥩本地牛嘅牛味特別強,肩頸嘅位置肌肉發達,脂肪較少,肉質結實。雖然一碟得大約六至七塊,但至少每塊都唔細,厚薄適中,咁先似食緊肉㗎嘛。
櫻桃鮮茄薯仔湯
題外話,我想喺呢度加插介紹吓個湯底,原來佢並唔係用返雞煲個底再加湯,而係換上另一個湯鍋:櫻桃鮮茄薯仔湯🍅🥔。呢個勁有屋企老火湯嘅感覺,味道清甜,我忍唔住飲咗幾碗🤤。
西班牙黑豚肉以及五寶丸三色餃,牛肉冇得任食,但好彩豬肉有🐷。黑豚肉都幾好,起碼唔會太肥,如果直接用豬腩肉會吃不消。🥟雜丸雜餃拼盤打亂咗我哋嘅步伐,估唔到夾埋每人有成八粒,款式係好豐富,但有啲食滯咗,而且入貨款佔多,如果細食嘅人就留肚食其他嘢好過。
鮮鴨血
紫菜響鈴
另外,餐廳亦提供咗幾款好啱索湯嘅食材,包括紫菜響鈴鮮鴨血等😉。
蔬菜籃
蔬菜籃置放於門口對住嘅雪櫃,開頭有好多🥦,但食吓食吓剩返好少,而且好似冇作補充。因此我建議大家預早拎定一籃返埋位比較穩陣。
椰汁燉蛋白
精選甜品椰汁燉蛋白🥚,滲透出淡淡嘅椰香同蛋味,味道唔會太濃烈,並為豐盛嘅晚餐作結。
總括嚟講,為食公司無令人失望👍,而火鍋部份就更為出色,性價比高嘅任飲任食雞煲火鍋套餐,絕對能吸引食客再次幫襯!今餐真係食到我哋捧住個肚走,係開心嘅,推介🌟。
2021-07-07
菜膽扣鮮鮑魚