朋友有好消息宣佈,所以帶我食好嘢😋,原來係去尖沙咀H8嘅「The Captain's House 」,其實我想試好耐架喇!我之前食過灣仔嘅蟹先生,但都係後來先知佢哋係同一集團。今日可以試埋尖沙咀店。餐廳環境好開揚,因為樓層較高,望出去個景無咁壓迫🌇,加上佢打通哂成間餐廳用膳嘅地方,無特別間箱房,好好善用兩邊嘅大窗,令到外面嘅光線能夠浸透整個地方!朋友叫我唔駛客氣,食乜都得🤣。佢都講到咁,我無理由唔俾面嘅,嘻嘻。第一時間望下Shake Shake海鮮袋嘅餐牌先。熱船長海鮮拼盤Hot Captain’s Seafood Platter係餐廳嘅招牌菜🌟,我相信嚟得嘅都會食,海鮮同醬汁均能自由組合,個人認為特別過冷嘅海鮮拼盤吧。收費分三段:$398(3種海鮮)、$558(5種海鮮)同$808(8種海鮮)。熱拼盤個樣好搞笑,係用一個大袋裝住啲海鮮,店員會先放低畀我哋影相📸️,之後再喺我哋面前將個海鮮袋搖匀。當海鮮袋打開後,我哋就已經聞到陣陣香味。店員推介「卡薑蒜蓉汁Cajun Garlic Butter」,佢溫馨提示醬汁有少少微,但就無薑味,因為卡薑其實係香料嚟!醬汁雖然係有激多蒜,偏重口味,但確
熱船長海鮮拼盤
當海鮮袋打開後,我哋就已經聞到陣陣香味。店員推介「卡薑蒜蓉汁Cajun Garlic Butter」,佢溫馨提示醬汁有少少微,但就無薑味,因為卡薑其實係香料嚟!醬汁雖然係有激多蒜,偏重口味,但確係好正、好惹味🤤,呢刻如果有碗白飯撈汁就一流(九唔搭八)。
活蜆
海蝦
活青口
三款海鮮我哋要咗海蝦🦐、活蜆活青口,每款各有十隻。餐廳幾君真,會列出每款海鮮嘅份量,免卻海鮮價嘅情況🙈。活蜆最正,又大隻又好肉,就算醬料濃都食得出鮮味。青口都新鮮,但肉偏細粒,唔肥美。另外,蝦就正常。
除咗海鮮外,熱拼盤仲有少許伴菜,例如粟米🌽、薯仔🥔同豬肉腸,前者最好食。食哂個拼盤都已經飽飽地,因為過程需時。
餐廳會提供圍裙仔、手套🧤同濕紙巾,所以落手食海鮮都唔駛怕污糟。
路易斯安那特色蟹餅Louisiana Crab Cake($98),蟹餅又係餐廳另一名物,圓形厚厚一大件放咗喺鐵板上。當蟹餅被切開後,我見到嘅就係滿滿嘅蟹絲🦀,食落好正,因為係真材實料,無混入其他食材。
雖然蟹餅係煎,但並唔油,配上蛋黃醬食好搭調。考慮到蟹餅其實都幾大件,所以定價算幾抵食😛。
黑松露野菌蝴蝶粉
黑松露野菌蝴蝶粉Black Truffle Farfalle($188),由於食咗好多海鮮,所以就揀番個清淡啲嘅主食。我鍾意食一粒粒嘅Pasta多過條狀,感覺食得愉快啲,又無咁飽滯。蝴蝶粉🦋啱哂我心意。
黑松露野菌蝴蝶粉
裝蝴蝶粉嘅碟唔算大,但食落發現份量正常。🍄黑松露忌廉醬汁超濃郁,由於無加入芝士,醬汁保持流質,唔會變得纏人或太漏。每粒蝴蝶粉都掛哂汁,本身又夠彈牙,唔錯。不過我認為呢道菜嘅定價稍貴,因為無乜餸;加上其他餐廳賣依個價錢嘅Pasta多數都係美國份量,夠幾個人食。
紐約芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕New York Cheese Cake($78),最後又點少得甜品呢,第二個胃長期開放✌🏻。甜品同其他鹹食同樣出色,首先就係蛋糕造型精美,並唔係傳統嘅三角切餅,最上面仲放上水果作點綴。
紐約芝士蛋糕
一般而言,紐約芝士蛋糕嘅口感都會比較厚實,就算好食但食多幾啖已經會厭咗。但呢度嘅唔同,口感稍為綿啲,有少少似雪糕入口即化嘅效果,但芝士味並無因此而變淡🧀。最特別嘅地方係餅底變身為碎碎,混入咗喺蛋糕入面,食落幾過癮。
飲品方面,我哋要咗兩杯用薑水Ginger Ale做Base嘅Mocktail($58)🍹:Peach on the Beach以及Tuscany Sun。前者綠色嗰杯飲落清新啲,因為加咗薄荷葉同青檸;而後者黃色嗰杯就甜啲。
我喺上面已經陳述唔少有關食材高質同食物味道出眾嘅部份。除此之外,服務亦值得一讚👍,特別係女經理,佢好專業咁介紹菜式,過程中亦好貼心,擔心陽光會唔會曬親我哋呢。餐廳重視客人意見,仲會主動遞上意見卡!
總括嚟講,呢餐真係好開心,好滿足啊😆,價錢係貴,但佢對得住個價錢。如果同朋友慶祝生日,我會選擇幫襯呢度💯!
2020-09-13
$450 (Lunch)
活蜆