2018-12-07 378 views
Greyhound開左好多年而且有好多分店,但係自己就一直未食過香港既Greyhound,係泰國食過覺得味道好一般。朋友生日話想食GREYHOUND,見環境帶點文青疏落,幾適合坐埋一齊聚餐,所以就揀左呢度。⭐️鮮蝦雞肉米紙卷米紙卷內只得雞肉、蝦同生菜,就算點左醬汁食,都覺得好寡,食唔到咩味,只食到淡淡既雞肉味同味。皮就偏硬,咬落去幾煙韌。⭐️粟米餅配甜酸醬呢個炸得唔夠脆,而且炸粉太厚,感覺上淨係食緊炸粉加粟米粒,裡面既魚肉比例又少,要靠點甜酸醬先覺得好食少少,就咁食係只食到粟米既味道,食唔出有其他調味,所以十分普通。👎🏿⭐️鮮蝦炒金邊粉味道跟地道既泰國餐廳差不多,炒得幾香,吃起來不油膩,但呢碟野$148蚊只得3隻蝦球,會唔會少左d?而且豆乾等等既配料又細粒又少,味道上可以但性價比好低👎🏿⭐️豬手糯米飯睇相覺得幾靚幾吸引,亦係最期待的菜式,最後換來係失望。豬手皮好韌,完全不脆,好就好在唔算油膩,但真係好失色。而肉質偏乾同埋好硬,咬到好攰,同想像中係兩回事,IKEA既豬手仲好食過佢,一個字,差!不過糯米飯就Ok,幾煙韌軟熟。⭐️奶茶千層蛋糕呢個蛋糕用來打卡係OK,但食落就......蛋糕只有淡淡既奶

⭐️鮮蝦雞肉米紙卷

⭐️粟米餅配甜酸醬
鮮蝦炒金邊粉

⭐️鮮蝦炒金邊粉
豬手糯米飯

⭐️豬手糯米飯
⭐️奶茶千層蛋糕
呢個蛋糕用來打卡係OK,但食落就......蛋糕只有淡淡既奶茶味,一點都不香濃,雖然有奶茶醬,但係都提升唔到個茶味,除左面個層cream有甜味之外,下面既蛋糕無咩味,極淡,只食到啖啖忌廉,幸好蛋糕口感算幼滑,整體好麻麻。

⭐️泰式奶茶
個個都話泰式奶茶好飲,咁我地都叫翻杯黎試下,但係成杯野又係茶味極淡而且無個種泰奶茶好香既味道,只係飲到好重既奶味👎🏿👎🏿👎🏿我飲唔出有咩特別囉🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

總結:如果係為左食味道既話,建議唔好黎,因為會大失所望!
鮮蝦炒金邊粉