2018-01-28 338 views
個幾星期之前,大少同我講話有個好消息,終於都到佢升職喇!咁開心就梗係要賀一賀佢啦!因為我哋兩個都鍾意食海鮮,今次就訂左呢一間餐廳試吓,其實之前上網睇到呢間餐廳啲資料都好想試,但係都估到香港人最鍾意一窩蜂試新野,所以就諗住遲啲先再過嚟食。點知道,原來過咗咁耐呢度都仲咁多人,我估應該真係好味掛,因為佢嘅價錢都算係中價㗎!雖然訂左八點半,但係可能因為星期五啦,真係太多人食飯,所以都等左一陣先有得入座。一心就係諗住嚟食呢一個海鮮拼盤,點知睇睇下個餐牌又有好多野想食,所以就決定樣樣叫啲喇!呢一個海鮮拼盤,我哋就揀咗長腳蟹腳、扇貝同埋蝦。由於今日係慶祝大少升職,所以都俾佢揀啲佢鍾意食嘅嘢啦。平時我都唔係好鍾意食生蠔,但係今次我真係好驚喜!問下職員叫佢哋介紹下有邊隻好食,我哋話想要甜啲又有少少海水味,佢就介紹咗呢兩款俾我哋。分別係Imperial 同埋Carina,我就唔係好識食蠔,但係隻Carina真係做到有少少海水味之餘,個after taste係甜嘅另一個頭盤,就係和牛他他,我本身都好鍾意食他他,但係今次就覺得啲牛有少少靱,但係大少又話覺得ok ,可能真係個人口味啦!飲品方面我哋就叫咗兩杯Mo

Oysters

Wagyu  tartar

飲品方面我哋就叫咗兩杯Mocktail (第二日一早要起身行山,無得飲酒),我呢杯就係Asian punch ,而大少果杯就係 Tuscany sun 。

Fish  and   Chips

之後就叫咗個Fish & chips,全因為我好想食薯條,一上菜見到係曲條我就更加開心!特別之處係佢有個檸檬牛油醬,比較杰身啲,但用嚟點炸嘢食都幾好食,啲檸檬好鬼香!他他醬就偏甜左少少。啲魚都炸得唔錯,粉漿唔會好厚,但放耐小小就有出油嘅情況。所以一定要趁熱食!

呢間鋪頭有度細心嘅就係,準備好條圍裙俾你,等你食海鮮嘅時候用就唔會整污糟件衫!我呢啲潔癖怪就梗係要用啦,仲俾大少笑咗成晚😒

Seafood  platter

主角到啦! !我哋揀咗檸檬牛油汁嘅海鮮拼盤,一打開啲香味勁到呢!尤其是啲粟米,未打開個袋都聞到佢啲甜味!除咗海鮮之外,入邊仲有啲薯仔同埋粟米,所以真係唔使怕會唔飽。
啲蝦就普通啦,個扇貝就幾大隻,而我最愛嘅牆腳蟹都好鮮味,其實佢可以加錢有個麵包可以點啲汁嚟食,但係我覺得有咁多薯仔同粟米都夠飽啦,所以就冇叫到。食食下就後悔,因為啲汁真係好好味⋯⋯

Trio  icecream

食完明明已經好飽,但係大少死都話要叫個甜品share 。是但啦,今日佢話事!就嗌咗個最唔飽肚嘅雪糕,佢都有啲唔同嘅味道可以揀,我哋揀咗雲呢拿、海鹽同埋芝麻。我食唔到個海鹽有咩海鹽味,但係個芝麻都幾香濃嘅!

食咗滿足嘅一餐,大少你就要俾心機繼續努力,期待你下一次升職再請我食好嘢啦!

2018-01-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary