露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2020-12-27 297 views
在灣仔搵到一間新開的露麵,是一間手工車仔麵店,在疫情之下,勇氣可加,店舖是主打手工製麵,裝修簡單,但掛住一張張抽象派的畫都是與麵有關,值得欣賞下。野生松茸鮮雞湯($38),天氣凍凍地最好叫盅燉湯先飲,湯是好清甜燉雞湯,感覺沒有落味精,松茸味好香,雞有大2片,雞肉嫰滑啖啖肉,冬天暖笠笠之選。鎮店蟹皇拌麵($98),是一碗拌麵加一碗蟹皇醬,醬皇醬入面好多蟹膏同一絲絲好甜的蟹肉,真係落足心機拆蟹肉。未撈蟹皇醬前,可以先試試手工麵,好彈牙、煙煙韌韌,而且好有咬口,麵底相當出色。將麵混合蟹皇醬後,加入2-3匙醋,酸酸甜甜,將蟹膏蟹肉的味昇華了不少,非常開胃。鮮茄牛腩拌麵($55),牛腩炆到好嫰口、半肥瘦,鬆軟得黎又無渣,蕃茄底很濃味,而且個汁帶點甜味,整體都很美味。芥香麻醬雞絲粉皮($42),粉皮好爽口,帶點涼浸浸的感覺,芝麻醬的麻香味濃滑,而且是非常多醬,一絲絲都青瓜好脆口,每一口都很滿足。每碟只有300卡路里,作為低卡之選,果然驚喜。

野生松茸鮮雞湯

鎮店蟹皇拌麵