2016-10-16 2666 views
其實我份人比較貪新鮮,所以好少重覆去同一間餐廳好多次,但Greyhound Cafe 卻係其中一個例外。無它,因為佢嘅菜真係好出色!呢晚我又帶朋友黎Greyhound Cafe dinner,平時多數兩人行黎食,今次多咗個人,又可以試多幾樣野喇!前菜先黎個小食,Spicy Fries with Garlic Sauce,我幾鍾意佢係粗薯條,香脆而不過乾,薯條本身已灑上辣粉,再配上蒜容醬,真係好惹味。單骨雞翼,係每次必點小食,外皮炸至香脆,而且一啲都唔油;雞肉亦醃得好入味,會令人食上癮!主食1: 咖喱牛腩配薄餅,牛腩亦夠淋,黃咖喱甜甜地嘅,幾啱唔食辣嘅人。值得一提佢配咗兩款薄餅,一款係軟身,煙煙韌韌,一款係硬身,好似餅乾咁脆。主食2: 蝦醬炒飯,呢個 蝦醬炒飯岩晒鍾意濃味嘅朋友。辣辣底嘅蝦醬加上咸蛋王令炒飯好惹味,另外佢配左鮮蝦同蝦乾令整個炒飯有多重口感。佢個配埋個酸酸地嘅清湯俾你解濃味,夠晒貼心。甜品1: Fresh Coconut Crepe Cake ,呢個crepe cake係我每次必點甜品。crepe有好重嘅椰奶味,而且每層都有好多椰肉絲,食落去啖啖都係椰肉,啖啖都好重椰香味,
Spicy Fries with Garlic Sauce
Fried Chicken Wingz
咖喱牛腩配薄餅
蝦醬炒飯
甜品1: Fresh Coconut Crepe Cake ,呢個crepe cake係我每次必點甜品。crepe有好重嘅椰奶味,而且每層都有好多椰肉絲,食落去啖啖都係椰肉,啖啖都好重椰香味,唔似得出面嘅crepe cake得啲cream。鍾意椰奶同椰子嘅朋友真係唔可以錯過!
Fresh Coconut Crepe Cake
甜品2: 芒果糯米飯,其實60幾蚊食個芒果糯米飯都真係唔平,好彩佢嘅芒果真係好甜,而糯米飯亦有香濃椰香味,心理平衡番!
芒果糯米飯
我鍾意Greyhound Cafe喺因為佢嘅fushion菜比傳統泰菜特別,味道比較多元化,唔係每款都咁味濃,而就算係味濃都唔會過份辣,就算平時少食味濃或辣野嘅人都接受到,帶唔食得辣嘅朋友黎都岩食!
2016-10-11
Spicy Fries with Garlic Sauce