2018-07-08 439 views
中午係旺角突然想食日本野,見到番本放題做緊$178加一,同兩個人平時食日本料理都係差唔多價錢,為食既我緊係揀去食放題。搭正中午12點,店內唔算好多客人,被安排坐卡位,有街景睇,坐位闊落,坐得幾舒服。飲品係自己出去雪櫃拎,種類都幾多,由罐裝汽水到支裝茶飲品、紙包飲品、韓國樂天牌飲品大概十幾二十款。好貼心地連熱飲櫃都有。另外想飲酒既話,啤酒、清酒、梅酒都有,不過就要寫紙落單。刺身方面有9款刺身,叫左7款左右。分別係三文魚、象拔蚌、白肉拖羅、赤貝、鯛魚、帶子、甜蝦。刺身方面全部都算厚切。甜蝦放題黎講好大隻,新鮮,多肉,唔會好似食空氣咁。象拔蚌口感爽口。白肉拖羅係其他放題比較小見,食落口感軟硬適中,魚油味香濃。帶子夠厚肉。壽司方面叫左香蔥海膽碎吞拿魚壽司、北寄貝壽司、火炙三文魚壽司、泰式虎蝦壽司、海鰻芝士卷、芥末蜜糖三文魚卷。壽司size唔會太大舊,岩岩好,飯都唔會太多,唔怕食完即刻飽曬。味道方面,最鍾意係火炙三文魚,入口即溶。海鰻芝士卷都好滑,芥末蜜糖三文魚卷既配搭幾特別。食完魚生就講下熱食方面。首先叫既係人參雞湯,暖一暖胃先。雞湯落足料,雞味濃,飲完會有小小人參味回甘。日式清酒煮蜆份量好多
刺身
刺身方面全部都算厚切。
甜蝦刺身
甜蝦放題黎講好大隻,新鮮,多肉,唔會好似食空氣咁。
象拔蚌口感爽口。
白肉拖羅係其他放題比較小見,食落口感軟硬適中,魚油味香濃。
帶子夠厚肉。
壽司

食完魚生就講下熱食方面。
人參雞湯
日式清酒煮蜆
日式清酒煮蜆
份量好多!酒味濃!味道都算鮮甜!
XO醬炒墨魚嘴
XO醬味好香之外,加埋洋蔥一齊炒仲有d甜味,墨魚嘴多肉,爽口。
芝士蟹子燒帆立貝
滴滴骰骰,食落芝士味唔會太濃,d芝士口感好似蒸蛋。
鹽燒牛舌、五花肉串燒
串燒方面叫左鹽燒牛舌同埋鹽燒黑豚肉串。
牛舌雖然唔算好大塊,但係燒得岩岩好,好爽口,配埋黑椒一齊燒係絕配啊。
鹽燒黑豚肉火候都係控制得好好,表皮烤得小小脆口,不過我覺得略為鹹左小小。
天婦羅
天婦羅方面番本種類都非常多!特別d既有海鰻天婦羅、香草魚柳天婦羅。
天婦羅d炸皮薄身,而且熱辣辣。
虎蝦外脆內軟。鰻魚薄身,會有淡淡鰻魚味。香草魚柳天婦羅既炸皮係有香草係入面。,魚柳非常非常滑啊!入口即溶咁。感覺好似食緊fish and chips個d炸魚。

總括黎講,番本午餐放題選擇十分多,無論係飲品、刺身、日本料理、天婦羅同埋炸物。選擇都比一般放題多,而且有d特別菜式係一般放題比較小見,而且仲有酒飲tim!味道方面同份量都唔錯。$178加一兩個人賣單都係400蚊有找。可以食到咁多野可以話係真。番本啊!
北海燒蠔
甜蝦刺身