2014-06-06 4296 views
放題(All you can eat)是香港其中一種好出名的飲食文化之一,有好多種類,主要以日式為主,因香港人好鍾意食三文魚刺身,甜蝦刺身等等~~難得今次4姐妹齊腳,一於一齊去食放題,擦餐勁既,上黎 Openrice 睇左好多間,最後決定選左呢間──番本,聽個名就已經好想去挑戰佢,返下本先得!早三日已打電話去book左七點半,準時黎到後見到電梯口塞滿哂人等安排入座,勁多人wor,好彩一早book左位者~~一般日式餐廳散叫食物計起上來都幾貴下,好多人都是抱著食夠本的心態去食放題。以往日式放題只有提供一般大路的三文魚,吞拿魚,無殼甜蝦這些較便宜的食物提供,但現在好多新開既日式放題標榜提供高質素刺身,貴價刺身,食物款式多等…所提供的食物級數越來越高,有帶子,大甜蝦等提供。今次呢間番本每人加50蚊即可有升級放題,有赤蝦刺身、北海道帶子刺身、油甘魚刺身、北寄貝刺身、燒羊架、蟹粥、忌廉藍青口,貴價野任叫任食,正!入座後立即係咁寫紙仔落order,唔使10分鐘,刺身已送上枱,睇到都排到好靓。普通刺身:三文魚好靓,油脂分佈平均,食落口好滑,好有魚味,好新鮮。無殼甜蝦雖小,但都好鮮甜,兩條一齊食落口,肉

普通刺身
三文魚好靓,油脂分佈平均,食落口好滑,好有魚味,好新鮮。
無殼甜蝦雖小,但都好鮮甜,兩條一齊食落口,肉質好cream,好味!
吞拿魚公認“鞋”架啦,但呢間呢d未算係最“鞋”,可能係解凍時間剛好呱,亦無雪味。
白玉拖羅油脂好勁,本身無咁鍾意食,食左一舊就食唔落啦。
赤貝都好爽口,急凍既,但不會腥,但就一定無新鮮既咁好食,哈哈哈哈…
升級刺身
當望到盤升級刺身時,4姐妹一齊 “嘩”左一聲,因赤蝦好大隻呀!果一刻4姐妹立即攞手機出黎係咁影相,哈哈哈哈…
升級刺身黎到我地立即拋棄左普通刺身,進攻呢碟。當然普通刺身都食哂啦~
赤蝦刺身味道鮮甜,肉質彈牙,在口中好感覺好cream,成口都係赤蝦,感覺好幸福好美味,蝦頭內亦很多蝦膏,蝦膏也很鮮味。
帶子刺生雖然片薄片,但一樣很鮮甜,夾兩片一起食更好味。
油甘魚刺生好新鮮,唔會好腥,食落口魚味濃郁,都好肥美下。
北寄貝刺身都好新鮮。
Encore 左兩次升級刺身
日式蟹粥
日式蟹粥:
蟹粥係一鍋上既,本身有一隻蟹蓋,入面有有少許蟹羔,粥內有些菇類如金菇,少許薑絲蔥花調味,令到蟹味很濃郁,非常鮮甜,雖然一大鍋,但一齊share絕對可以食得哂,真係好好味。
日式清酒煮蜆:
蜆很新鮮,每一個殼內都有蜆肉,肉粒粒都好飽滿,只有一隻是沒有開口,唔會淨係俾d殼你,抵讚!清酒煮蜆味道適中,酒味不會太濃,好食!
烤有機菠蘿:
全場最多纖維既野食,非常甜,叫左好多轉。
和風牛肉粒:
好香,有牛味,不會韌。魷魚非常惹味,好食!
燒羊架:
自己本身好怕羶味,但好多人話好食,咁膽粗粗叫兩件share黎食下啦。
上枱時已聞到好香既孜然粉,碟旁邊有芥末醬和薄荷醬。食落口肉質幾軟,唔會“鞋”,只有很輕微的羊味,很香很惹味。個人覺得唔使配醬都已OK,因本身已很夠味。

炸物:
睇食評個個都話日式炸芝士年糕好食,咁叫啦,點知真係好芝。炸皮很薄很脆,年糕煙煙韌韌,中間芝士流出黎既,食了半塊已頂唔順啦。剩下半塊食唔落,請原諒我的浪費。
一口芝士豆腐妹妹食既,佢話ok。呢間既食材真係好堅,唔太好芝士既人避免叫啦!
炸吉列蠔的粉不會太厚,蠔肉雖不大,但幾有炸蠔既味。
黃金焗蠔:
蠔肉不大,但有好多料一齊去焗,好香,入面不只有蠔,也有其他現料,洋蔥呀果d,很好食,encore 再encore!
川風雞絲麻辣粉
川風雞絲麻辣粉:
自己本身好鍾意食麻辣粉,睇食評話幾好,一於叫碗黎食。送上枱見到都唔係好大碗,無得選辣既程度,聞到都好香,一開始食有點攻鼻,但食食下會停唔到口。個湯似是用豬骨湯加辣的,呢隻薯粉係我最鍾意既,一般出面都係用紅薯粉的,呢種好似係用蕃薯粉製造既,比起紅薯粉滑身好多,配上呢個湯真係好香好滑,食唔停口。

甜品也有很多款,有雪米磁,杯裝雪糕芒果布丁等等。我地都叫芒果布丁黎食,咁特別。不來係自製既,小小的一個,好香芒果味,而且入面有兩粒芒果肉,好好味。我見隔離枱叫左好多雪米磁,最後拎埋走一路行一路食,不過真的太飽了,食不下了。

放題來說,呢間的食物種類很多,上菜速度也很快,居然無漏單,真係第一次,我唸係因我地叫既數量唔離譜,所以佢都出齊俾我地。價格雖比一般放題貴,但絕對值得黎食,食物水準也值回票價!
Other Info. : 服務也很好,好快咁幫我地收左d野佢,個碟太多蝦殼都會幫我地換過個碟,又會問我地d野食黎齊未,今時今日香港地有咁既服務,真係抵讚!真係抵你有咁多客既!加油,老細,保持水準。
2014-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$283.8 (Dinner)
日式蟹粥
川風雞絲麻辣粉