2022-08-15 1437 views
呢間米芝連推介餐廳我儲咗好耐,難得今晚阿仔同老公嚟觀塘陪我食飯,一於就的起心肝去食印尼餐。餐廳個位置非常之唔就腳,仲要行上一條長命斜路,如果唔係特登要來,一般人應該都唔會揀喺呢度食飯。呢間餐廳細細間,嚟呢度食嘢嘅人似乎都係係熟客。佢哋嘅餐牌非常之簡單,係嗰種一啲都唔花巧,實實在在煮俾你食嘅餐廳。因為老公同阿仔都唔熟悉印尼餐,所以就由我揸fit。嚟得試餐嘅,就諗住嗌多幾樣,食唔晒最多就打包攞返屋企。首先要咗半打沙爹,雞、牛、羊,每樣兩支。呢度嘅沙嗲仲有豬肉的,不過印尼係回教國家,基本上唔會有豬肉沙嗲。啲沙爹味道唔錯,唯一唔係咁滿意的就係佢嘅沙嗲醬係預先撈喺上邊的,唔似其他餐廳會另外上沙嗲醬,俾人客自己沾嚟食。主食要咗印尼炒麵同印尼黃錦飯。坦白講,個黃錦飯味道係可以的,但係比起印尼炒麵就遜色好多。呢個印尼炒麵真係超超超好食,我已經好耐冇食到咁好味,炒得咁香嘅Mee Goreng 喇!另外一個我想念的就係梭多雞湯。呢度嘅梭多雞湯同我心目中嘅都有幾大出入。雖然都叫做足料,但係俾我嘅感覺係佢多汁而唔係一個真正嘅湯,所以有少少失望。既然食得印尼菜,咁就一定要試佢嘅加多加多。唔知道喺唔喺今晚嗌嘅餸太

沙爹

印尼黃錦飯
印尼炒麵

梭多雞湯

既然食得印尼菜,咁就一定要試佢嘅加多加多。唔知道喺唔喺今晚嗌嘅餸太過相似,所以食落味道都似乎係大同小異。個人嚟講,我會覺得個花生醬唔夠濃郁,事實上佢係偏稀,唔係我鍾意嘅一種醬汁。要讚嘅係啲蝦片,非常有蝦味,係典型嘅印尼蝦片。

加多加多

食到呢度,聽到隔籬枱嗌蕉葉燒魚,於是我哋又都要咗一個。上抬嘅時候就知道又係一碟同我心目中嘅燒魚有段距離嘅一碟餸。首先,佢並冇真正燒魚嗰種焦香味,而且呢條魚骨頭多,食落唔係咁方便,總體上打咗折扣,我個人唔會recommend 尼碟餸。

蕉葉燒魚

飲品方面我嗌咗一杯珍多冰,都係嗰句,啲chendol 可以做得更好。阿仔就要咗一個榴槤亞塔子冰。亞塔子喺香港不常見,都算係比較特別的食物,加埋榴槤,如果喜歡呢個味道的人應該會對呢杯飲品滿意。

珍多冰
榴連亞答子冰

總結今餐的經驗,我覺得呢間餐廳叫做尚可以,但係未到值得米芝蓮推介嘅程度。今晚我覺得唯一真正好味嘅就係個印尼炒麵,淨係呢個麵就值得我再次光顧做個回頭客。
2022-05-25
沙爹