Restaurant: Isono Suisan
Terms & Details:
2021-03-06 1534 views
磯野水產好耐之前已經食過,主要食日式濱燒,不過都有餸酒小食、刺身壽司同一品料理,濱燒質素幾高,有排都去唔倒日本,慳左嘅錢就喺香港食豪少少食返餐日式濱燒。同之前最大分別係,以前食客叫濱燒,都會有師傅去到每一枱幫食客燒,疫情關係,店方就喺餐廳中間整左個濱燒區,師傅會喺度燒完先將食物送上枱。野菜條沙律伴鯷魚醬($34) - 同日本好多居酒屋一樣,哩個沙律係每枱都default有嘅,如果唔想要最好一坐低就同侍應講左先,以免爭呦。野菜條有紅蘿蔔、青瓜同雪梨,鯷魚醬有明火熱住,鹹鹹香香蘸黎食好食好多。今日唔想飲酒,就叫左杯巨峰提子梳打($38)同蜂蜜柚子梳打($38),食燒野最啱飲啲有汽嘅野。今次主要係為左濱燒而黎,每樣海鮮都叫左啲。原味時令活蠔刺身($88) - 蠔肉好肥美,海水味適中,冇平時食倒嘅法國蠔海水味咁重,不過同樣都係咁新鮮。酸醡汁時令活蠔刺身($88) - 生蠔上面放左蔥花同蘿蔔蓉,上面再淋左酸醡汁,除左海水味仲多左份酸香味,黎得居酒屋,我覺得都係要食返哩啲帶日本風味嘅生蠔先似去左日本。濱燒紐西蘭刀貝($88/4隻) - 刀貝好肥大肉厚,貝肉同個殼差唔多咁大,師傅燒得啱啱好,唔會太熟

野菜條沙律伴鯷魚醬
巨峰提子梳打 & 蜂蜜柚子梳打

今次主要係為左濱燒而黎,每樣海鮮都叫左啲。

原味時令活蠔刺身

酸醡汁時令活蠔刺身
濱燒紐西蘭刀貝($88/4隻) - 刀貝好肥大肉厚,貝肉同個殼差唔多咁大,師傅燒得啱啱好,唔會太熟仲好juicy,食完我仲飲埋貝殼上面啲海鮮水,超鮮甜~!

濱燒紐西蘭刀貝
濱燒活日本白貝($108/4隻) - 白貝貝肉比刀貝細少少,同樣燒得啱啱好仲好juicy,不過就冇刀貝咁有咬口,個人覺得性價比黎講刀貝就抵食啲。
濱燒活日本白貝

磯野味噌虎蝦燒($198) - 虎蝦好大隻,上面鋪左厚厚嘅味噌醬,上面再放左蟹籽做點綴,虎蝦肉質好結實爽彈,唔會燒得過火令蝦肉痴住晒個蝦殼,味噌令虎蝦更加美味但又唔會太鹹。
磯野味噌虎蝦燒
磯野海鮮泡菜鍋配白飯($138) - 泡菜鍋入面有扇貝同大蝦各兩大隻,另外仲有本菇、冬菇同泡菜,都幾足料。泡菜鍋只係小辣,辣度點到即止,加埋個白飯,食完都已經好飽。
磯野海鮮泡菜鍋配白飯
總結,每款海鮮都好新鮮,師傅雖然年青,但濱燒火喉掌握得唔錯,唔會有過火情況,店員收碟換碟都快,未有得去日本,黎食返餐濱燒當去左一次日本旅行都唔錯。
$450 (Lunch)
野菜條沙律伴鯷魚醬
巨峰提子梳打 & 蜂蜜柚子梳打