Morton's of Chicago

又係每月八婆聚會🤣👯‍♀️見好耐冇黎Morton’s食啦,咁就一於趁weekdays人冇咁多黎😋之前都黎過一兩次,呢度好出名生日會印你個名喺menu留念,又會影相呀咁,都真係幾貼心😚咁我地都例牌同其中一個姐妹預祝生日啦、有免費甜品嘛😋一坐低點左菜,當然先上個招牌洋蔥包啦,果然好香👏🏼🤤我地叫左個rib eye,再加D菜同一個mac & cheese 大家share。「壽星女」話想飲湯,我地就叫左招牌洋蔥湯同龍蝦湯🤓先來返我地最愛既洋蔥包🥖,還是一上桌是熱辣辣,有好幽香既洋蔥味。加埋佢既香滑牛油真係冇得揮🤤~食食下兩個湯就來了👏🏼👏🏼我之前來的時候已點過洋蔥湯,不過今次的洋蔥湯一上就見好大pat芝士🧀有D驚左😅食第一啖就覺得好咸,可能太重芝士啦,飲飲下到底先飲到D洋蔥既味道😅龍蝦湯就明顯比洋蔥湯更出色😋聞已經聞到好香既海鮮味,一入口龍蝦味好重、個湯濃郁得黎又唔會太heavy或creamy,只係好滑,仲食到唔少龍蝦肉,襯返個洋蔥包食真係一流👍🏼我地叫個ribeye🥩🥩係可以4人分,店員都好貼心話如果大家想熟既程度唔一樣都可以安排,咁我同其中一個就想medium,另外兩個就想再熟D都可以。佢就

一坐低點左菜,當然先上個招牌洋蔥包啦,果然好香👏🏼🤤
洋蔥包

洋蔥湯
龍蝦湯

肉眼扒(4人份)

我地叫個ribeye🥩🥩係可以4人分,店員都好貼心話如果大家想熟既程度唔一樣都可以安排,咁我同其中一個就想medium,另外兩個就想再熟D都可以。佢就先切左畀我同medium既朋友,然後後上畀另外兩個well done 朋友🥩🤤
結果一切就見到佢烤得有幾靚!而且佢烤到個面係脆架😍😍友人話even well done都唔會鞋,唔錯! 👍🏼而我呢件 (1/4) 煮得剛好medium,外熟內紅,非常tender同有肉香,D肉汁都好香。
Morton’s  salad

再來就係沙津🥗菠菜蘑菇同埋mac & cheese – 沙津既菜好新鮮同夠crunchy,唔錯👌🏼
菠菜蘑菇

不過菠菜就煮得有D過左,淋左少少; 反而D蘑菇就好香,個汁都有淡淡既蒜味😚
Mac  and  Cheese

Mac & cheese🧀個面就焗到有D乾,不過一食入面都好creamy既,D 芝士又係好多好多好多好濃,我覺得其實減返少少個比例會更好。
食得都好滿足,同埋佢都有個例牌souffle,咁我地就打算試下叫多一份dessert大家share,就揀左個key lime pie🍰個souffle就合乎預期,夠香夠熱、蛋香剛好但又夠軟滑。但個key lime pie就過甜,而且有D芝士騷味…😅應該係D cream 用得over左。雖然key lime應該都係幾甜下,因為佢係用鍊奶去整,但應該有返青檸汁去中和返係酸甜並中。不過呢個死甜得太利害,個餅底又唔夠鬆脆,所以我地每一試左一啖頂唔順就放低了 (連相都冇影…)🙊🙊🙈
整體都食得好開心既,佢既service都係好好,環境都好舒服,而且永遠都咁受歡迎 (我地7點到已8成full,到7點半已full 哂仲要係星期二晚),不過既然畀得500蚊食一餐,當然個expectation 會高D啦😌
2018-07-24
Celebration
Birthday
洋蔥包
龍蝦湯
肉眼扒(4人份)
Morton’s  salad
Mac  and  Cheese