2021-01-26 249 views
自己本身都幾鍾意食台灣菜,台灣菜嘅食物種類雖然食嚟食去都算係嗰啲,又唔知點解食極都唔會食得厭🤪如果你問我,我都可以好肯定同你講我去到依一刻都仲係好鍾意食。觀塘向來不乏小店,大部份都係工廠大廈上面,呢一間台式餐廳都唔例外,仲要係良心小店💛台式餐廳嘅裝飾都幾有風格😆唔會話乜嘢裝飾都冇招牌系列同埋特色小食都吾少,另外仲有便當、吐司同埋滷水等等。食咗餐前小食先,系梅子地瓜條,即系蕃薯條,平時食得薯條多,食蕃薯條相對會健康啲。表面有大量嘅梅子粉,酸酸甜甜好好味😋就小食黎講,食番薯條都幾有飽足感,又唔會話太淋,脆脆地夠香口。一間台式餐廳如果係有蛋餅我多數都會叫,今次就叫咗個粟米芝士蛋捲餅。蛋香味都吾錯,入面嘅芝士有炭燒味,呢樣野好鬼正😍未食過芝士蛋餅會有炭燒味。食到芝士嘅同時又感受到粟米嘅清甜,不過稍嫌蛋餅乾身,問題唔明顯,濕潤返啲就完美。滷肉飯又係必點嘅一樣嘢,唔係講笑,一嚟到睇個樣已經feel到好正🤤滷肉粒粒分明,雖然話係滷肉,食落去唔會好肥,肥膏部分吾多,食落就冇咁有罪惡感😏入面嘅有大量嘅滷水汁,啲飯索埋啲滷水汁好入味。紅燒牛肉麵堅係吸引😍間間台式餐廳都有紅燒牛肉麵,要突圍而出真係唔容易,呢

台式餐廳嘅裝飾都幾有風格😆唔會話乜嘢裝飾都冇

梅子地瓜條

玉米起司蛋捲餅

手工滷肉飯

紅燒牛肉麵堅係吸引😍間間台式餐廳都有紅燒牛肉麵,要突圍而出真係唔容易,呢間應該係我食過最好食嘅紅燒牛肉麵頭3位❣️
紅燒牛肉麵

牛肉嘅大小恰到好處,厚度都系,經過紅燒嘅時間應該控制我好好,牛肉嘅口感非常軟稔。湯度有藥材味,又不至於會太苦,如果唔係好多人會頂唔順🙈

百香果綠茶同埋荔枝綠茶嘅茶底都有甘香,甜度可以稍微少番啲。
百香果綠茶
荔枝綠茶
2021-01-23
$120 (Tea)
梅子地瓜條
玉米起司蛋捲餅