疫情爆發第3波, 希望良心小店可以撐得住, 就算外賣都要去返良心小店, 或者save低之後去😣😣我地之前去左搵食搵到入西貢, 四圍都好多人, 要搵💛店食就難上加難, 本身想食果間冇晒位, 就去到"白鬚" 試試, 呢間主打印尼菜, 本身聽到印尼菜興趣不大, 以為喺重口味野, 估唔到食落又幾有驚喜wo!🤩一入到店內, 設計好有特色, 行文青風, 印尼峇里風格, 有滑浪板裝飾, 座位間幾闊落, 比人一種好悠閒舒服嘅感覺, 餐廳有兩層, 採用QR code電話落單好方便又減少接觸!呢間招牌菜"白鬚牛骨湯飯" 係每日限量, 我地當日6點去到已經冇晒啦😭😭 轉戰另一招牌"烤豬頸肉湯飯", 好足料, 豬頸肉有五大塊, 烤得好香,❗️最驚喜位喺佢嘅湯底, 有淡淡青咖哩香同椰香, 唔油膩, 撈飯食一流!👍🏻 亦有芽菜、椰菜絲、豆卜配菜, 豆卜索晒湯汁好正! 加少少配送嘅印尼辣椒醬食, 味道更出!👍🏻主食仲點咗"白鬚印尼牛丸粉", 牛丸自家製, 幾有咬口, 有2粒好似炸雲吞嘅係包住牛肉, 每粒牛丸都有混醬, 甜甜地幾夾! 湯底比較濃, 酸酸地幾開胃😋~另加多個小食🍤蝦多士, 蝦膠份量好多, 入口好爽脆, 如

烤豬頸肉湯飯

白鬚印尼牛丸粉

蝦多士

另加多個小食🍤蝦多士, 蝦膠份量好多, 入口好爽脆, 如平日黎食嘅朋友可以只+$7自選一款小食, 抵好多!
🥤野飲方面, 平日有半價優惠, 但星期六日同假日就冇啦, 單點有點略貴, 不過一場黎到, 加上天氣太熱🥵, 就點左signature嘅Baksogato試下, 即喺平時coffee shop飲嘅afogado, 分開雲呢拿雪糕🍦同咖啡☕️2杯上, 自己將咖啡倒入雪糕到, 不過我地覺得咖啡味唔夠濃, 要點嘅朋友記得叫後上, 唔係就會一早黎到, 變左好似一邊食熱食, 一邊食甜食咁XD 另外點左"檸檬七喜", 用不鏽鋼杯保冷, 大熱天時解暑岩晒!
白鬚. 加朵 Baksogato
檸檬七喜

P.S: 星期六日同公眾假期加收10%附加費, 無飲品半價同自選一款小食優惠, 另外假日都幾多人, 建議大家先打電話book位或下午5點半前去到, 下次一定要再去食佢"牛骨湯飯"!

2020-07-05
Type of Meal