星期日晚同朋友去銅鑼灣食飯,之前上網見到西班牙餐廳「Casamigos」好似唔錯,又可以順便飲杯嘢,就訂定枱試吓😆。餐廳環境幾好,室內面積雖然唔大,不過裝修靚,而且掛滿聖誕裝飾,氣氛一流🎄。另外,佢仲有室外座位,但天氣凍,我就無出去喇。呢度主打西班牙菜🇪🇸,即係唔少得Tapas小食啦,款式都幾多,涵蓋熱食同冷盤;另外亦有主食同甜品。店員們非常有禮貌,並會主動介紹菜式。八爪魚古斯米沙律配雪莉醋汁($108),🐙呢款沙律唔係齋食菜,而係以八爪魚同古斯米為主角,後者口感有啲似藜麥同小米,再混入粟米、蘿蔔粒同鷹嘴豆等,再配以甜甜酸酸嘅雪莉醋汁🍐,成個組合幾新穎,又得意。松露火腿芝士三文治($88),西班牙好流行呢種Bikini三文治👙🥪,麵包外層烘至微脆,內裡同時又好軟熟。雖然三文治望落好似薄薄哋,不過餡料其實好足,芝士流心效果強勁🧀,夾住火腿同雜菌,鹹香味濃。蕃茄鯷魚脆包($65),🥖脆包一客有三件,上面嘅鯷魚用油醋醃製,所以味道偏酸,好醒神開胃🐟。比較有驚喜嘅係個脆包,因為真係脆到一個點,脆過薯片,好誇張!薑味橙香橡果黑毛豬鞍架($238),店員特別提及豬鞍係慢煮🐷,所以肉身呈粉紅色,但其
八爪魚古斯米沙律配雪莉醋汁
松露火腿芝士三文治
蕃茄鯷魚脆包
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架($238),店員特別提及豬鞍係慢煮🐷,所以肉身呈粉紅色,但其實唔係未熟㗎。豬鞍扒肉質細嫩,帶少少脂肪,食落更顯多汁。調味係橙薑味🍊,味道都幾自然,少少甜。伴菜有煎新薯同一啲菜葉,但就略嫌油咗啲。
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬($88),我相信大家都對Churros唔陌生😉,好多餐廳都有得食,而呢度嘅製作好有誠意,就連粉團都係自己差。油條外層蘸滿砂糖脆卜卜,搭配嘅士多啤梨朱古力醬好重莓味🍓,幾特別喎。
Tiramisu
飲品方面,我哋本身想飲Sangria,但見啲Cocktail🍸好似幾正,就改變心意,而出品更係出色之作。右邊係Tiramisu($168),佢係飲品版嘅提拉米蘇☕️,上層有咖啡粉同軟滑馬斯卡邦芝士,口感幾可亂真,另外仲Keep住飲到白蘭地嘅香氣。另一杯係無酒精嘅Satun's Ring($108),佢係由阿華田、椰奶同薑餅整成🥥,幾款食材嘅味道都好平均,好飲得嚟又有特色,絕非茶記凍華田,哈哈。
總括嚟講,呢間餐廳各方面都幾好👍,菜式選擇多,食物味道不俗,價錢就稍為高啲啲,但都OK。就算唔食嘢,都可以嚟打卡飲杯Chill吓啊🍹!
松露火腿芝士三文治
蕃茄鯷魚脆包