2022-06-18 3101 views
今日觀塘行街食飯,朋友話呢間台式小店唔錯,位置有啲隱蔽,喺興業街轉入一條小路再行到尾上工廠大廈。 餐牌選擇都是地道嘅台灣菜式,招牌台灣麵,台式便當,蛋餅同台式小食等等。枱面放咗鹽酥粉同梅粉及醬油,客人可以因應自己嘅口味加調味粉。宜蘭花枝丸花枝丸好大粒,外皮炸得好酥脆,內裏好有咬口,爽口彈牙,仲食到好多魷魚粒粒,外面曬左鹽酥粉好惹味,我自己再加左啲梅粉,酸酸甜甜好開胃。起司肉鬆蛋捲餅🫔半溶既芝士配上滿滿嘅肉鬆好夾,蛋香味濃,配上特製嘅醬汁更惹味,芝士嘅拉絲效果都好吸引。紅燒牛肉麵🍜湯底十分濃郁,面身爽口彈牙;紅燒牛肉煮到十分淋,入口軟熟,牛味香濃,口感層次豐滿;仲有其他配菜,包括酸菜,青菜同蘿蔔,蘿蔔都煮得好淋好入味,配埋酸菜酸酸甜甜更開胃。🍗滷雞腿便當🍱雞腿好大隻,肉質結實冇咩肥肉,不過裏面滷得唔太夠入味,滷蛋都係一樣唔夠入味,反而滷肉夠晒入味,肥瘦適中,滷汁比例偏向鹹味多啲,撈飯撈埋酸菜食一流。🍋金桔檸檬綠茶都幾大杯,酸酸甜甜幾開胃,甜度適中,茶味比較淡,感覺音樂又似金桔檸檬又似百香果。桂圓紅棗茶甜度適中,夠晒熱好暖胃,養生之選。整體來講,食物質素不錯,價錢合理;服務態度良好。

起司肉鬆蛋捲餅🫔
起司肉鬆蛋捲餅

紅燒牛肉麵🍜

🍗滷雞腿便當🍱
滷雞腿便當

🍋金桔檸檬綠茶
金桔檸檬綠茶

桂圓紅棗茶
甜度適中,夠晒熱好暖胃,養生之選。
桂圓紅棗茶

整體來講,食物質素不錯,價錢合理;服務態度良好。
2022-06-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
起司肉鬆蛋捲餅