自從疫情開始,都有三年冇去過台灣。最近朋友話好掛住台灣,我就約佢去食台菜解思愁,到觀塘哈豆富利分店,相信好多人應該都食過。餐廳位於工廈,環境不算太大,但牆上佈滿台灣著名旅遊景點,例如九份/阿里山等,真喺睇到都想去旅行。<五寶什錦醬乾拌麵> $68<黑糖芋芋鮮奶> +$22五寶分別喺香腸、豆腐、雞翼、花枝丸同埋貢丸,全部都喺台灣道地食物。乾拌麵軟硬適中,麻辣&麻醬比例啱啱好,攪勻之後都唔會太辣。套餐額外加+$22會有黑糖芋芋鮮奶。鮮奶帶有濃厚黑糖味,芋泥軟綿,半糖都唔會過甜。<逢甲鹹酥雞肉燥飯> $62<檸檬梅子山粉圓> $10鹹酥雞肉燥飯喚起我喺台灣嘅回憶。除咗主角鹹酥雞同肉燥飯之外,配料仲有菜脯、醃青瓜等,鹽酥雞香口惹味,肉質雖然唔算好嫩但唰嘴。未飲過檸檬梅子山粉圓,見到個名咁得意,就叫黎試下。點知飲落梅子味好重,微酸開胃。<魚鬆肉燥時菜> $30平時外食都食得比較少菜,特登叫碟菜試下,伴有送飯一流嘅魚鬆。<炸物拼盤> $58拼盤主要有香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷、番薯條,咩都有一啲,咁就樣樣
<五寶什錦醬乾拌麵> $68
逢甲鹹酥雞肉燥飯
<魚鬆肉燥時菜> $30
魚鬆肉燥時菜
<炸物拼盤> $58
拼盤主要有香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷、番薯條,咩都有一啲,咁就樣樣都可以試,當中香腸&蕃薯條幾特別,番薯條食落質感軟糯,上面灑咗啲梅子粉,甜鹹甜鹹。
炸物拼盤
Type of Meal