又一次做到天到黑,頂唔到肚餓,同同事喺公司附近嘅工廠大廈食埋先至返屋企。搵到一間喺永興工業大廈嘅隱世良心小店 — 日月堂,香港人開嘅台灣菜,即刻去支持下!因為真係隱世,個大廈入口有少少難搵,睇圖😂。除咗佢哋嘅招牌牛肉麵,仲有好多唔同嘅台灣地道小食、台式滷水同埋台式便當。當然唔少得而家好興嘅乾拌麵。真係五花八門,好似喺台灣夜市咁樣。🍜 牛肉蔥油拌麵 (💰$56) 呢度嘅拌麵係用闊條麵,較厚同寬,而且有嚼勁,仲可以揀多麵添,非常唔錯。半肥瘦牛肉煮得剛剛好,幾嫩滑,最緊要嘅係勁大嚿,超抵食!我自己就比較少食拌麵,因為怕好油膩,不過日月堂嘅拌麵入到口唔覺得好油膩,推介。🍜 清燉牛肉麵 (💰$70) 食湯麵之前,梗係飲過湯先啦。湯底有濃郁嘅牛味,而且非常順滑香甜。牛肉嘅肉筋分布平均,而且份量亦唔少。麵方面,日月堂用咗幼身台灣麵,吸到晒啲湯汁,令到本身有咬口嘅麵更加香,又真係有驚喜喎!🐥 炸鹽酥雞 (💰$48)相信係好多人食台灣嘢嘅指定菜式,炸鹽酥雞 即叫即炸勁香口,而且唔會用太多調味粉,味道剛剛好!🦪 蚵子煎 (💰$40)值得推介有台灣水準嘅夜市菜式,蚵子餡料充足,而蛋嘅份量亦都非常之好。如果再
因為真係隱世,個大廈入口有少少難搵,睇圖😂。

真係五花八門,好似喺台灣夜市咁樣。

🍜 牛肉蔥油拌麵 (💰$56)
牛肉蔥油拌麵

🍜 清燉牛肉麵 (💰$70)
清燉牛肉麵

🐥 炸鹽酥雞 (💰$48)
炸鹽酥雞

🦪 蚵子煎 (💰$40)
蚵子煎
值得推介有台灣水準嘅夜市菜式,蚵子餡料充足,而蛋嘅份量亦都非常之好。如果再大份啲,就可以當一個餐嚟食。

☕ 桂圓紅棗茶 (熱) (💰$10,原價 💰$20)
凡惠顧飯或麵類, B區飲品可享半價優惠。入邊啲紅棗非常之多,絕對冇因為半價就偷工減料,抵讚!

🍹 凍鳳梨綠茶 (凍) (💰$15,原價 💰$30)
食台灣嘢又點少得飲番杯鳳梨綠茶。冇嗌少甜嘅甜度剛好,香港人口味,所以佢多人食都唔係冇原因!

我先頭以為地方唔大,但原來都坐到幾多人,但係又唔會好逼夾。裝修簡約,地方整潔,整體都算唔錯。而店員都好有禮貌,請佢推介嘢食都好細心講解,非常好。
2023-01-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
牛肉蔥油拌麵
清燉牛肉麵