2020-05-19 869 views
我去左成業工業大廈既哈豆,並冇留低任何深刻印象,不過原來觀塘有兩間哈豆,我同女友今日去左富利工業大廈既哈利。上一次哈豆給我一種樸素既感覺,食物不錯但裝潢一般,無乜眼前一亮既地方。但今日一入去餐廳就被牆上既油畫所吸引。客人可以透過「窗戶」欣賞台灣不同旅遊景點,包括我最愛嘅墾丁。另外富利大廈既哈豆地方更大,坐得更加舒服。餐牌既設計非常生動有趣,食物畫得栩栩如生,最後一頁係六條關於老闆或者哈豆嘅問題,大家可以一邊閱讀,一邊等待食物既來臨。- 路邊攤小香腸外皮香脆,更上炸蒜粒可謂脆上加脆,而且Juicy到爆汁💦。- 蜜糖椒鹽雞翼雞翼外皮超香脆,蜜糖令味道更香甜,不過食唔到任何椒鹽味。- 豐盛台灣牛肉湯麵湯底雖甜但稱不上濃郁,不過食材非常豐富,除咗牛展仲有魚蛋、貢丸、墨魚丸同滷水蛋。麵條亦彈牙。- 台式麻油雞湯套餐麻油雞湯甜甜地,雞件相當多,肉質比較有嚼勁,套餐仲有肉鬆滷肉飯同一碟油菜,肉鬆同滷肉既配搭不錯,食落比較不膩。油菜浸落麻油雞湯亦係一番滋味。- 哈豆鮮果茶首先值得一讚既係完全冇冰,就算過咗好耐,味道唔會變淡。第二係水果種類幾多,水果亦切得非常細粒,茶同水果更好地融合。口渴時倒上一小杯,

- 路邊攤小香腸
外皮香脆,更上炸蒜粒可謂脆上加脆,而且Juicy到爆汁💦。
路邊攤小香腸

- 蜜糖椒鹽雞翼
雞翼外皮超香脆,蜜糖令味道更香甜,不過食唔到任何椒鹽味。
蜜糖椒鹽雞翼

- 豐盛台灣牛肉湯麵
豐盛台灣牛肉湯麵

- 台式麻油雞湯套餐
台式麻油雞湯套餐

- 哈豆鮮果茶
首先值得一讚既係完全冇冰,就算過咗好耐,味道唔會變淡。第二係水果種類幾多,水果亦切得非常細粒,茶同水果更好地融合。口渴時倒上一小杯,非常寫意。
哈豆鮮果茶

- 台北三峽蜜香
我對茶冇乜研究,不過個人覺得茶味幾香濃,唔會太苦澀。另外茶具非常精緻漂亮,尤其係雲石圖案既枱盤,精緻嘅餐具令我心情更好。
台北三峽蜜香

富利大廈既哈豆食物選擇頗多。雖然無一款食物特別深刻,但整體算高質,而且價錢唔貴。係觀塘云云咁多間台式餐廳之中,哈豆係我心目中No.1👍🏻。
2020-05-16
$160 (Lunch)
路邊攤小香腸
蜜糖椒鹽雞翼