2022-08-28 142 views
放工好肚餓,忍唔住要食埋飯先返屋企,就拉咗同事去附近嘅工業大廈搵嘢食。喺永興工業大廈搵到一間良心小店,係香港人開嘅台灣菜,都數唔到幾耐冇去過台灣,即刻入去支持下👏!可能有啲難搵,可以睇下張相。除咗招牌嘅牛肉麵,仲有幾款乾拌麵同埋台式便當。當然仲有好多唔同嘅台灣地道小食同台式滷水。真係好似喺台灣夜市咁樣,五花八門。🍜 清燉半筋半肉麵 (💰$75) 一嚟到梗係飲開個湯先啦,湯底香甜順滑,而且有濃郁嘅牛味。牛肉嘅份量亦都唔少,一口肉、一口筋,好滿足。佢哋用咗幼身嘅台灣麵,好處係容易吸到啲湯汁,麵香而且有咬口,推介!🍜 牛肉蔥油拌麵 (💰$56) 其實一路都唔係好敢食拌麵,因為覺得好油膩🙊,不過同事叫咗就食一口啦(一大口)。點知又真係有驚喜喎,入到口唔覺得好油膩,而且啲撈麵係用闊條麵,比較寬同厚,有嚼勁,一流。而且啲牛肉煮得剛剛好,而且半肥瘦,嫩滑!🦑酥炸魷魚 (💰$48)我嘅台灣夜市指定菜式,即叫即炸好香口,如果多啲唔同嘅調味粉就好啦!🍞 起司肉鬆蛋捲餅 (💰$40)呢個真係值得推介嘅菜式,餡料充足而且個皮唔會厚揼揼,賣相都非常之好,有台灣水準!🥤 桂圓紅棗茶 (熱) (💰$10,凡惠顧飯或
可能有啲難搵,可以睇下張相。

真係好似喺台灣夜市咁樣,五花八門。
清燉半筋半肉麵
🍜 清燉半筋半肉麵 (💰$75)
牛肉蔥油拌麵
🍜 牛肉蔥油拌麵 (💰$56)
牛肉蔥油拌麵
而且啲牛肉煮得剛剛好,而且半肥瘦,嫩滑!
酥炸魷魚
🦑酥炸魷魚 (💰$48)
起司肉鬆蛋捲餅
🍞 起司肉鬆蛋捲餅 (💰$40)
桂圓紅棗茶
🥤 桂圓紅棗茶 (熱) (💰$10,凡惠顧飯或麵類, B區飲品可享半價優惠。原價 💰$20)
唔好以為跟餐半價就偷工減料,入邊啲紅棗非常之多!
荔枝綠茶
🧃 荔枝綠茶 (凍) (💰$15,凡惠顧飯或麵類, B區飲品可享半價優惠。原價 💰$30)
咁嘅天氣我就飲番啲凍嘢啦,廚師真係知道香港人嘅口味,冇嗌少甜嘅甜度剛剛好,細心!

餐廳地方雖然唔係大,但裝修簡潔,地方乾淨企理,食得好舒服。
店員好禮貌,有耐性推介下食品,唔錯唔錯。值得一提嘅係佢哋仲可以外賣自取, WhatsApp落單,可以嗌咗先去拎,唔使等咁耐。

🍜 日月堂 🍜
🍜 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
🍜 Tel 6371 9639
2022-08-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
清燉半筋半肉麵
酥炸魷魚