餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
介紹返💁🏻‍♀️。。🇨🇳 餃子 在上環 🇨🇳。餃掂手工餃子雲吞專門店。上環蘇杭街100號地舖。香煎軟心芝士餃 Pan Fried Cheese Dumpling。HKD58 @ 七只。HKD69 @ 十只壽喜燒牛肉餃 Sukiyaki Beef Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Dumpling Boiled - 。HKD55 @ 七只。HKD73 @ 十只粟米豬肉餃 Sweet Corn & Polk Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Boiled Dumpling - 。HKD46 @ 七只。HKD57 @ 十只元貝豬肉餃 DriedScallops & Pork Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Boiled Dumpling - 。HKD51 @ 七只。HKD64 @ 十只雙拼 元貝豬肉餃 Double Choices with DriedScallops & Pork Dumplings。加HKD8蜜餞雞翼 Candied Chicken Wings。HKD25 @ 三隻。HKD33 @ 五隻蜂蜜檸檬薏米水 Honey Lemon Barley Water。H
介紹返💁🏻‍♀️

🇨🇳 餃子 在上環 🇨🇳
。餃掂手工餃子雲吞專門店
。上環蘇杭街100號地舖

。HKD20 @ 杯
。HKD28 @ 枝

可口可樂 Coke
。HKD10

🤫 啱啱嗰個星期日同飯腳仔拍拖行街街..去咗上環行吓摩羅街啊嗰啲香港特色地方..扮吓文青..不過發現原來上環好多餐廳Weekend都唔開門㗎喎🫨最後就去咗餃掂食Late Lunch
🤫 舖頭環境方面光鮮亮麗..裝修都幾有屋企Feel..奶茶色拼淺木系枱凳而且乾淨企理..好似都有成六張四人枱三張二人枱..唔算話好逼夾..都坐得舒服嘅
🤫 我哋總共叫咗三種湯餃一種煎餃再加三隻雞翼然後一人一杯嘢飲..同Menu講嘅一樣..湯餃快啲..煎餃就大概十零分鐘後上枱..係可接受範圍嘅速度
🤫 四種餃子裏便我哋最鍾意煎芝士粟米餃..老實講其實呢個芝士粟米餃同粟米豬肉餃有異曲同工之妙..但係對我哋嚟講芝士餃就更勝一籌..因為除咗有爽甜粟米之外仲有一浸都幾香濃嘅拉絲軟芝士食得出..而且煎香咗嘅脆皮確實係惹味好多嘅
🤫 但係因為當日飯腳仔個頭有少少唔舒服..所以我哋其餘三種餃子全部都係湯餃..講餃子之前要提一提佢哋自家製嘅狀元九鼎湯..Haha..個名好似好勁咁..嗰啲材料就唔多講啦..大致上覺得有啲似平時嗰啲粉葛赤小豆湯..都飲得出係真材實料唔係味精湯..呢個OK👍🏻
🤫 頭先就講咗粟米豬肉餃啦~粟米係爽甜嘅..配落個湯度做湯餃就清淡啲健康啲..然後比較特別嘅就係佢哋個Sukiyaki牛肉餃..牛肉味唔係話好濃所以做湯餃都唔會有騷味..牛肉餃入邊有京蔥洋蔥所以口感上邊都幾唔錯嘅..不過下次我會考慮食煎嘅方法.. 哎~佢哋餃子皮嘅厚度屬於適中..唔會太厚但又唔會薄到浸湯浸得耐會散晒
🤫 至於元貝豬肉餃..雖然係貴過普通嗰啲十蚊八蚊..不過都係真材實料..一咬開個餃子係有一絲絲嘅瑤柱絲喺度..瑤柱絲個味都好出..唯一一個破綻就係元貝豬肉餃入邊有落香芹..香芹本身自帶嘅味道太強所以一下子就好容易遮蓋咗元貝嗰種獨有嘅鮮味..如果佢哋香芹可以落少啲嘅話就更加Perfect嘞🤣不過又咁講..可能鍾意食香芹嘅人就會超Like囉
🤫 哎呀~唔記得提.. 餃掂除咗有食餃子必備嘅浙醋同埋豉油之外..佢哋仲有兩種特色醬汁..一個係四川辣椒醬..正正常常冇乜特別.. 另一個係飯腳仔好欣賞嘅菜脯辣椒醬..菜脯有咬口..辣椒醬係中辣夠惹味喎
🤫 另外佢哋個蜜餞雞翼都幾出色..個甜味係啱啱好嘅..而且可以完整咁包裹住雞翼..所以雞翼係相當入味之餘亦都係肉質鬆軟嘅
🤫 最後飲品方面..我就試咗佢哋兩種自家製檸蜜薏米水裏面嘅薏米水..都幾大杯..而且叫凍嘅話係本身雪凍咗而唔係加冰嗰種..所以成杯Keep住都係咁濃味..微甜少少酸都幾開胃..而且薏米水都真係有啲料到..食完呢餐去WeeWee都多咗🤣

。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-05-05