Green Orange

2024-04-14 330 views
今日朋友臨時約食飯,我就提意地點方便,超近港鐵站,就算加班後都可以超快去到的永樂街樓上餐廳食西餐。一到餐廳,同係網上見到的一樣,有少少情調又唔會太拘謹,環境闊落,坐得舒服。有人就先急不及待叫咗兩杯酒,配餐前麵包😂 之後就各自選了前菜,主菜和甜品,仲有比較少見的椰菜花湯。自制了一個full set dinner, 雖然會比套餐貴少少,但我地叫的全部都㨂了自己想食的菜式。整體用餐體驗很不錯,環境食物都很合心意,職員亦表現細心,餐廳服務很好。是晚朋友大推的有慢煮美國頂級西冷牛扒。因為慢煮嘅關係,牛扒能保持鮮嫩多汁,而生熟度亦是完美,無血水,帶少少鮮嫩嘅粉紅色。另一個主菜香草酥石斑魚,他也覺得好食,魚肉彈牙多汁,配上帶清新的蕃茄仔同脆脆酥,不同口感,味道多層次。而我就比較鐘意前菜忌廉白酒煮青口,那個忌廉白酒汁烹調得很好,味道平衡,配青口一流。而俾我列入必食就是啤梨蘋果金寶配雪糕,熱辣辣的金寶脆脆同帶少少口感的啤梨蘋果,加上凍冰冰嘅雪糕,同一時間又凍又熱的感覺好微妙,而最讚的係甜品不太甜❤️香煎北海道帶子沙律椰菜花湯(是日餐湯)法式伯爵茶焦糖燉蛋

啤梨蘋果金寶配雪糕

香煎北海道帶子沙律

椰菜花湯(是日餐湯)

法式伯爵茶焦糖燉蛋

2024-04-10