Vision 8

2022-02-17 109 views
一間喺荃灣並不起眼嘅地舖,估唔到竟有咁出色的西餐食。前菜首先來一個自家製有餘溫的餐包,再配上帶點鹹味的牛油。之後來了,餐湯野菌黑松露忌廉湯。入面有紅蘿蔔同野菌黑松露粒,香濃嘅黑松露味湧入我嘅口腔,再配上紅蘿蔔粒帶出一點甜味,為鹹味的野菌湯加一點點綴。酥炸小食拼盤拼盤內有酥炸魷魚圈、英式炸魚薯條、酥炸芝麻雞翼。 英式炸魚薯條炸到金黃鬆脆,外脆內軟,魚柳亦非常新鮮、食不出雪藏味。 魷魚圈外殼粉醬唔會同魷魚分離,魷魚亦好有口感,唔會好韌、軟軟地非常容易入口。 最後酥炸芝麻雞翼,雞肉炸到肉質滑脫脫、再配上鬆脆嘅外殼,令人一試回味。黑松露威靈頓牛柳一到檯,金黃色的外殼,再加上內裏漸變的紅色,已經吸引住我的眼球。 牛柳的色水完全就係五成熟的顏色。 入口亦非常多層次,一入口先咬到沙沙聲的脆皮外殼,再來是超juice 的牛柳汁湧入舌頭上。最後當然係黑松露的香氣留在口腔中。 廚師將普通的牛柳再升華到另一個層次。烤安格斯西冷配黑椒汁烤西冷扒有啲失望,煮得過熟有啲韌。 西冷扒身唔夠厚、太薄,有點失色。 希望下次廚師在烤西冷既時間上會調返短一點,就會剛剛好。心太軟配雲呢拿雪糕超好味嘅飯後甜品,朱古力心太軟外面
一間喺荃灣並不起眼嘅地舖,估唔到竟有咁出色的西餐食。

前菜首先來一個自家製有餘溫的餐包,再配上帶點鹹味的牛油。

之後來了,餐湯野菌黑松露忌廉湯。
野菌黑松露忌廉湯

烤安格斯西冷配黑椒汁
烤安格斯西冷配黑椒汁

心太軟配雲呢拿雪糕
超好味嘅飯後甜品,朱古力心太軟外面熱辣辣,刺穿後就有香濃的朱古力溶漿流出來。再配上雲呢拿雪糕。一濃一淡嘅味道,非常搭配。
心太軟配雲呢拿雪糕

好完美嘅一餐西餐喲!
野菌黑松露忌廉湯