東歐餐廳

Ivan The Kozak
食過東歐餐廳嘅午餐,今次約齊人預早訂枱終於試到晚餐。Openrice full左嘅話可以上店家社交平台碰碰運氣,嗰邊嘅system會多啲枱畀人預約。餐廳以紅色為主調,掛滿馬賽克燈,我地嘅座位旁擺滿有異域風情嘅佈置,不過比較逼夾,男士會坐得比較辛苦。同行嘅朋友已經二訪/三訪,推薦鹿肉同豬肋骨,不過今次想多啲小食就無叫到前者。🍽馳名基輔雞扒 Chicken Kiev ($188)
幾乎枱枱都叫嘅名物,一切聽啲聲就知雞扒炸得好脆身,之後牛油傾瀉哂出嚟,雞肉頗嫩,牛油香就非常重,對我黎講有啲過多,重口味人士應該會幾鍾意,薯片厚薄不一,食落煙韌,應該係自家製,可惜有一半淋左。🍽烏克蘭煎薯餅Potato Pancakes w/ Sour Cream ($88)幾家庭式做法,咬落有薯仔粒,亦有粉粉地嘅口感,再炸至外皮微微香脆,配酸忌廉, 如果大塊啲就好啦。🍽傳統豬肉餃子Traditional Pork Pirogi ($88)喺東歐食過所以有啲期待,呢度嘅餃子皮比之前食過嘅厚,豬肉餡整整常常,配sour cream,無咩特別。🍽招牌芝士焗牛脷盅 Ox Tongue, Vegetable & Chee

🍽馳名基輔雞扒 Chicken Kiev ($188)

烏克蘭煎薯餅

傳統豬肉餃子

🍽招牌芝士焗牛脷盅 Ox Tongue, Vegetable & Cheese Stewed in Clay Pot ($98)
牛脷盅配硬脆嘅酥皮蓋,同平時酥皮湯鬆脆嗰種唔同,用黎點芝士汁食,牛脷肉質軟腍,芝士汁稠身奶味重,好食啖有啲膩。
招牌芝士焗牛脷盅

🍽正宗烏克蘭羅宋湯 ‘Borsch’ Ukrainian Vegetable Soup w/ Pork ($68)
之前介紹過嘅羅宋湯,係用紅菜頭、洋蔥及豬肉熬煮而成,所以較平時飲開嘅羅宋湯清甜。
正宗烏克蘭羅宋湯

🍽烏茲別克牛肉湯’Shurpa’ Soup w/ Vegetable & Beef ($68)
朋友叫嘅,試左兩啖,清清地,肉味唔會太濃,另外都頗重香葉味,我較鍾意羅宋湯。
烏茲別克牛肉湯

🍽地道香燒豬肋骨Ivan the Kozak Pork Ribs Marinated in Vodka & Honey following a Medieval Recipe ($198)
另一道招牌菜,上枱後店員會用火槍點vodka,再淋上豬軟骨,睇圖就會見到個火都燒得都幾旺,豬軟骨炆到好腍,輕輕一咬就骨肉分離,酒味強烈,但有蜜糖中和返所以唔會有苦味,必食!
地道香燒豬肋骨

食物唔錯,不過份量偏細同小貴,不過呢類餐廳喺香港唔多,而且店主同我地同聲同氣,可以再支持。
Type of Meal
Dinner