近年長沙灣真是愈開愈多Cafe,型格風又有,文青風、復古風都有,一早已經有張長長的list排住隊等我地去食!今次選了Boholic,餐廳出名主題充滿外國風情,打卡一流!今次一訪傳說中的人氣唯美波希米亞風打卡cafe「Boholic」,聞名不如見面,一入門口已經是充滿波希米亞風的打卡位,以植物和藤桌椅佈置成的鞦韆拍攝區,相當清新雅致。餐廳内裏設計和佈置見用心,裝修富有波希米亞風,以白色為主調,清新和諧又舒適。天花亦有倒吊乾花佈置,入到去就已經滿有影相的衝動,令麻甩的我都少女心爆發想瘋狂打卡。餐廳還的二樓更設有更多座位和打卡位,不過今次就無機會上去,好可惜!今次我們三點半才到達,已經肚餓至極,幸好趕及lunch menu的尾班車,一共有九款選擇,有輕食也有飽肚的,另外亦有dessert menu。更有頗受打卡人士歡迎的午市限定「鳥籠」tea set,不過今次實在太肚餓,一定要食點澱粉質飽飽肚。🍅辣茄蓉煙肉帆立貝燴意大利飯 ($98)上面有堆閃令令的泡泡,影相好靚,面頭磨了芝士碎片,香煎帆立貝好鮮甜,茄蓉真的有少少辣,酸酸甜甜,辣辣地好開胃,加上蕃茄肉、毛豆燴的意大利飯,乾濕剛剛好,好好味。

辣茄蓉煙肉帆立貝燴意大利飯
🍅辣茄蓉煙肉帆立貝燴意大利飯 ($98)

香煎白鱈魚柳配芥末薯仔

🥔香煎白鱈魚柳配芥末薯仔($108)
魚柳新鮮,煎得香脆,配上辣茄蓉,都幾夾。芥未薯仔幾特別,另配新鮮的沙律菜。

Lunch set可以跟餐半價加飲品,飲品選擇非常多,咖啡、酒、茶、梳打同沙冰都有,賣相亦非常吸引,今次選了兩款smoothie。
士多啤梨牛油沙冰&芒果菠蘿沙冰

🍓士多啤梨牛油果沙冰(+$24)
賣相一流,有士多啤梨的果肉,好多cream,好邪惡,但牛油果味唔太突出。

🍍芒果菠蘿沙冰(+$23)
這個組合意外地好有驚喜,好香菠蘿味,用新鮮菠蘿肉打出黎 (P.S. 見到水吧師傅拎左個菠蘿出黎) 甜甜酸酸又好香,好飲。

幸好主食的份量不算太大,食完還有空檔可以貪心地多嚐一份甜品
伯爵茶戚風蛋糕配黑糖泡沫
🍰伯爵茶戚風蛋糕配黑糖泡沫($58)
蛋糕一上枱已經被它的賣相深深吸引着,流動中的黑糖泡沫好適合拍照打卡,蛋糕質地鬆軟,清香的伯爵茶味沾上黑糖泡沫,甜度配合得剛剛好,品嚐完甜品就好滿足了。

吃飽後就開始影相打卡了,波希米亞風打卡位基本上不用排隊,因為大家會邊食,邊見到無人影時就出去影,二樓亦有一個打卡位,大家千萬不要錯過。

另外留意到,餐廳亦為寵物友善餐廳,有户外寵物區,詳情可以先打電話查詢或預約。但要注意餐廳午市套餐四點完,午市四點半就會last order,所以需要預時間,不要太遲去了。

今次Boholic的體驗相當滿意,小店本着在鬧市中打造一個崇尚自由、悠然自得的舒適空間,而且對環境和食物都有要求,並沒有顧此失彼。若要挑剔的話,唯一美中不足的,算是座位排得比較密,空間感較少。

辣茄蓉煙肉帆立貝燴意大利飯
士多啤梨牛油沙冰&芒果菠蘿沙冰