青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
呢間絕對係我近來最想去既cafe之一,因為有呢個奶蓋泰色奶茶!真係好正~同埋佢係個新商場入面,有個好高貴既裝修~影相一定好靚!同閨蜜黎個下午茶聚(其實可以話係晚餐,因為由4點食到6點幾…),餐廳主要以泰菜為主,其實本身呢就想食佢個brunch既,但出現左啲小意外所以唔知點解變左叫a la cart…仲要係青咖哩同紅咖哩,之間糾纏左一陣,雖然唔知點解咖哩都會唔靚但最後都係食左青咖哩,幸好味道真係幾好,雞肉都好嫩滑,最緊要個份量好足!兩個人仲要配埋個脆脆邊既蒜蓉包,真係好好味呀~印尼炒飯配七彩蝦片真係好靚~影夠相之後就開餐!飯炒到粒粒分明,調味都剛剛好,佢旁邊有點小脆魚、花生粒咁,飯炒到粒粒分明,個餃子雞翼都唔錯,仲有其實我真係好中意炒飯加腰果食,口感十足。甜品方面,係泰式奶茶雪糕加椰子肉加mochi,個mochi(我唔記得左佢個名)幾有咬口,不過甜左小小,雪糕好味!因為係我最愛的泰式奶茶味~香港好似越來越多泰式奶茶的野食,好感動!整體黎講係甜左小小,不過我覺得可以黎第2次,因為旺角區要坐得舒服野食又ok既地方,真係唔多…

奶蓋泰式奶茶

青咖哩雞

蒜蓉包

兩個人仲要配埋個脆脆邊既蒜蓉包,真係好好味呀~
印尼炒飯

泰式奶茶配椰林木薯糕