2021-04-09 54 views
之前聽朋友講觀塘有間好有台灣風味既餐廳,由於太耐冇去旅行,有啲掛住台灣,於是就走去試吓!雖然地點難搵咗少少,但去到見到裝修環境,真係有啲去左台灣嘅感覺!❤️坐低之後叫咗:紅燒豬腳拌麵 $60好大碗嘅拌麵,豬腳好入味,拌麵既香蒜同蔥勁多,令到成碗面都好野味!☺️大滷肉飯 $42反而滷肉飯唔係好大碗,但啲滷肉好好食,味道偏濃,好有台灣嘅味道🥰鹽酥雞 $48鹽酥雞新鮮即炸,所以攞到出嚟超熱,食落去香脆可口,雞肉又大粒,食落去啖啖肉,滿足!👍🏻👍🏻蚵仔煎 $42呢個真係台灣味最濃嘅一個餸!佢嘅蚵仔煎係用台灣正宗做法,除咗蛋,菜同蠔仔之外, 仲用咗好多番薯粉,令到成塊蚵仔煎煙煙韌韌,再配埋獨特嘅甜酸醬,正😍玉米起司蛋卷餅 $38呢個真係值得推介!蛋捲入面勁多芝士同粟米,所以勁香芝士味,食完一舊都飽飽地😂👍🏻炸芋泥 $30呢個唔係度度有得食,想要見到有即刻叫黎試下!外表似炸魚旦,咬落去個皮鬆脆可口,入邊啲芋泥夠「粉」,中間有啲黃色好似鹹蛋黃嘅物體,鹹鹹地中和返芋泥既甜,令到甜度啱啱好👍🏻最後叫咗兩杯嘢飲,黑糖珍珠鮮奶 $32同香芋奶茶 $24,飲落去感覺同出邊既台式飲品差唔多,所以唔多講啦。整體來講食
紅燒豬腳拌麵 $60
大滷肉飯 $42
鹽酥雞 $48
蚵仔煎 $42
玉米起司蛋卷餅 $38
炸芋泥 $30
整體來講食物味道唔錯,睇得出成間餐廳好有心思,努力營造台灣風味,值得再試!❤️
紅燒豬腳拌麵
大滷肉飯