2023-10-02 573 views
身為牛舌控嘅我bookmark咗呢間餐廳好耐,見到牛舌關注組大推,終於黎試下 - Gyutan Toku牛舌專門店😍😍餐廳距離土瓜灣地鐵站約5分鐘路程,裝潢有日式小店風格,好岩同一班朋友聚會小酌,店面唔算太大,想食最好提早預訂位~牛舌嚟講性價比幾高,仲有定食,值得一試😉🔸 熟成牛舌定食 - 1倍 ($148)牛舌有分1、1.5、2倍,我揀咗1倍都覺得已經好夠, 有成足足有5條厚切牛舌!厚切牛舌芯外層微微嘅焦香味,熟成牛舌肉質韌而唔會太腍口,咬落去好有彈性。佢哋嘅熟成方法令牛舌嘅味道更濃郁,熟成的過程可以提升牛舌的風味和嫩度👍🏻👍🏻定食套餐仲有味噌湯、勁大碗茶碗蒸、前菜海蜇青瓜,食到好飽!😌🔹 汁燒牛舌定食 - 1倍 ($148)汁燒牛舌著重於特製燒汁嘅調味同燒烤風味,將牛舌煮熟後,再以特製嘅燒汁進行燒烤處理。燒汁由醬油、糖和其他調味料組成,令到牛舌有獨特甜鹹味道同燒烤香氣。牛舌煮得好入味,每一啖都係滑嫩多汁,吸收晒燒汁風味,增添豐富嘅口感層次👍🏻🔸 土佐豆腐 ($68)土佐豆腐口感好滑嫩,外層輕輕炸脆,配上一啲醬汁同埋調味料,吸收醬汁味道,食落好開胃~🔹 燒鱈魚干 ($38)有煙燻嘅味

牛舌嚟講性價比幾高,仲有定食,值得一試😉

🔸 熟成牛舌定食 - 1倍 ($148)
熟成牛舌

🔹 汁燒牛舌定食 - 1倍 ($148)
汁燒牛舌

🔸 土佐豆腐 ($68)
土佐豆腐

🔹 燒鱈魚干 ($38)
有煙燻嘅味道同埋鹹香味,好適合用嚟搭配土佐豆腐。
鱈魚干本身質地脆口,食落去好有咬勁,同埋豆腐嘅柔軟口感形成對比。用黎佐酒食一流!
燒鱈魚干
生啤

📍Gyutan Toku牛舌專門店 - 地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2023-09-14
Type of Meal