今日天朗氣清,  我們約了去銅鑼灣  V Point  的    嘆個午茶.    餐廳 位於 V Point  29 樓, 電梯直達.餐廳樓底高, 面對維港景, 落地玻璃窗空間感十足 !    侍應招呼有禮,  我們坐下, 點了鐵觀音茶,  水滾茶靚.   店員快速送上餐牌及開胃小食: 香辣蒜蓉雲耳仔, 酸蕎頭, 開胃爽脆, 蒜味濃. 部長介紹, 特式點心小食, 有粵, 潮州, 川, 可辣可不辣. 先嘗潮汕小食,  香煎墨斗卵粿,擺設清新, 墨魚卵做的粿, 切成片塊,  伴上蕃茄夾青瓜.   墨斗卵粿 煎至金黃色,  內裡軟嫩雪白, 味道鮮甜可口, 很有嚼勁,  沾些辣椒醬, 好食!櫻花蝦蘿蔔糕,   蘿蔔糕面鋪滿櫻花蝦, 煎得香而不焦. 蘿蔔糕不很厚, 蘿蔔味濃, 更有臘腸臘肉粒, 味道不錯.翡翠明珠球 熱熱的送上,  翠綠色的明珠球, 外面網有竹笙皮像珍珠,  上面放有橙色蟹稃, 形像很美.  內餡飽滿有鮮菜苗, 蝦肉, 新鮮爽口.  味道甘香迷人.  這個蒸點好滿意. 麻辣燒賣,   大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿, 肉香四溢,  頂上有蟹稃作點綴, 豬肉打得彈牙, 混合爽口蝦肉,
今日天朗氣清,  我們約了去銅鑼灣  V Point  的  [張公館]  嘆個午茶.
餐廳 位於 V Point  29 樓, 電梯直達.
餐廳樓底高, 面對維港景, 落地玻璃窗空間感十足 !
先嘗潮汕小食,  香煎墨斗卵粿,
擺設清新, 墨魚卵做的粿, 切成片塊,  伴上蕃茄夾青瓜.
香煎墨斗卵粿
櫻花蝦蘿蔔糕,   蘿蔔糕面鋪滿櫻花蝦, 煎得香而不焦.
蘿蔔糕不很厚, 蘿蔔味濃, 更有臘腸臘肉粒, 味道不錯.
櫻花蝦蘿蔔糕
翡翠明珠球
麻辣燒賣,   大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿, 肉香四溢,  頂上有蟹稃作點綴, 豬肉打得彈牙, 混合爽口蝦肉,  味道帶麻辣, 更特別, 新嚐試
麻辣燒賣
脆脆笑哈哈,   有點像春風得意腸, 炸得香 , 唔會油膩,
脆脆笑哈哈
腸粉皮薄, 口感挺滑.  內餡有脆脆網皮包著鮮蝦, 蝦肉好食又新鮮,  網皮炸得鬆脆. 豉油好靚.
濃雞湯浸春筍絲,   還有保溫燭臺,
濃雞湯浸春筍絲
啖啖雞湯 好好味.
春筍絲切成長條子, 浸 在香濃的雞湯中, 口感清甜.
餐後甜品養顏紅棗糕,  生磨蛋白杏仁茶,  侍應好細心, 在上菜單 上 註明  [等叫起],  安排得好好.
紅棗糕, 外表紅潤晶瑩, 入口煙韌,  紅棗味道芳香,  補血養顏妙品.
養生紅棗糕
生磨蛋白杏仁茶, 潤肺養顏, 多食有益,  杏仁味香濃, 蛋白甘香軟滑, 食得好滿意.
真係極致嘅享受!強烈推薦 !
生磨蛋白杏仁茶
下次再來吃晚飯, 看維港夜景, 吃佛跳牆
$360 (Lunch)
香煎墨斗卵粿
櫻花蝦蘿蔔糕