2016-04-24 932 views
難得假日可以去做facial同shopping,攪掂完當然要同姐妹去食餐好!姐妹想食韓燒,正當我地漫無目的咁搵緊有邊間食時,就發現呢間韓松韓國料理。店內唔多人,我地心諗應該好快有得食,所以就急急腳咁入去坐底左!店內分成兩層,地面雖然只係得6張枱,但枱與枱之間空間寬闊,無迫夾感。而第二層亦比地面多好多位,每枱可以坐6~8個人。坐底5分鐘左右,店員就找七小碟前菜比我地,有泡菜、醃蘿蔔、大荳牙菜、魚仔干、蒜芯等等。泡菜酸酸辣辣,開胃又惹味  不過最中意都係醃蘿蔔 蘿蔔砌得好薄,而且醃得較酸,可以完全解去燒牛肉時嘅油膩。無耐海鮮純豆腐湯送到!湯都幾足料,豆腐軟滑,仲有好多金菇!湯底加左韓國辣椒醬,鮮甜中帶出辣味。而湯嘅辣度適中,飲多幾啖又真係幾惹味 之後生菜包同牛肉拼盤都黎埋 生菜新鮮爽口,除左可以減低膩度同熱氣之外,仲可以令到口感上升 當你將juicy嘅牛肉同蒜粒放入生菜包,再加少少辣醬,真係好正!拼盤一共有四款牛肉,分別係西冷牛排、牛板腱、牛舌同牛花腩。肉質粉嫩,牛板腱仲佈滿油花 西冷牛排:肉質比較實同韌牛板腱:油花最多,分佈均勻。而且無咩肥肉,肉質最為細膩,係今晚最好食嘅牛肉

不過最中意都係醃蘿蔔
蘿蔔砌得好薄,而且醃得較酸,可以完全解去燒牛肉時嘅油膩。
七小碟前菜
海鮮純豆腐湯
之後生菜包牛肉拼盤都黎埋
西冷牛排:肉質比較實同韌

牛舌:薄砌易熟,燒耐少少邊位會變得焦脆,更為香口
牛花腩:牛味比較濃,肉質軟腍少少
店內嘅待應都係韓國人,雖然有機會言語不通,但佢地仍然會主動走過黎幫你燒,服務方面係最值得一讚
不過食物分量真係較為少,相對地會好似無咁抵食,所以應該好好調整一下。
Type of Meal
Dinner