南瀛水產

Nan Ei Sui San
2019-05-29 65 views
今晚真係好好彩,一嚟唔使排隊好快就入到座,二嚟職員俾咗間房我地坐,全房得我地一枱,勁似包咗場😍😍 呢到裝修好有格調,唔講仲以為朋友520包場同我撐枱腳😳去toilet嗰陣經過出面,見到幾乎枱枱都有叫甲羅燒,我諗呢個應該都係必食之一🤤🤤 甲羅燒材料包括蟹膏、蟹肉、蟹籽、蔥花同鵪鶉蛋🦀 職員會幫你燒,佢會不停攪拌啲材料,直到個蟹殼變脆,咁就代表食得🤗 蟹籽加熱之後都仲係一粒粒,配埋蟹膏口感豐富,仲好順滑😍 難怪真係咁多人叫😍落單嗰陣問職員除咗燒蠔仲有無其他食法,佢推介我地食生蠔🙂 呢款同普通即開生蠔有啲唔同,廚師會輕輕調味,我食都有少少醋味,朋友就食到生鏽味,即係天然嘅蠔味🤣🤣 我喺menu唔多覺眼,睇單先知原來佢叫「KAKI」,$88一隻,都唔算平,但鍾意食蠔嘅你就唔可以錯過😉東瀛五點盛即係刺身拼盤,分別有油甘魚、帶子,甜蝦、赤身同三文魚,平時我都少食甜蝦,但今次食咗一隻有少少改觀,甜蝦好重膠質,口感好好😛 另外赤身油脂豐富,雖然無拖羅入口即溶口感,但已經令人一食再食😍😍香蒜牛舌燒得剛剛好,肉質軟腍,完全冇咬唔開嘅感覺,食曬成碟都唔會膩 (因為呢位朋友唔食牛,所以我食晒一碟😂),有少許蒜

KAKI

東瀛五點盛

香蒜牛舌燒得剛剛好,肉質軟腍,完全冇咬唔開嘅感覺,食曬成碟都唔會膩 (因為呢位朋友唔食牛,所以我食晒一碟😂),有少許蒜粒喺面可以增加口感🤤🤤加上少少檸檬汁,仲可以刺激味蕾🐮👅
香蒜牛舌

雖然今餐無飲酒,但都叫咗個佐酒小食—味醂魚乾 魚乾唔似零食嗰隻超乾身,呢款係偏軟身同甜甜地,用嚟伴酒真係一流👍🏻👍🏻
味醂魚乾

最後飲品我揀咗無酒精嘅芒果乳酸,芒果一啲都唔酸,好濃郁果香味🤘🏻
芒果乳酸

總結:雖然真係唔算平,但勝在食物質素同環境裝修一流,真係三五同行放鬆傾計好去處🗣👥
KAKI
東瀛五點盛