2021-04-01 505 views
今晚黎左呢間日月堂,見openrice排名都幾高,同埋都想食下台灣野。不過對觀塘區唔太熟,搵間餐廳都搵左一陣。不過入到餐廳見到個餐牌,見到埋d野食,咩都唔記得曬了。餐廳內座位數目都不少。牆身仲貼左好多台灣景等等,令人好似置身於台灣。食物種類都不少,有麵、便當、台灣小食、蛋捲餅、台式飲品。好多唔同選擇,不錯不錯。我們點了兩款主食,仲有一些小食、飲品,好豐盛又開心。首先是麻辣雲吞拌麵,入面有好多粒麻辣雲吞,一粒一啖好好味,味道調得好好,又吸引,又好味,帶點點麻麻辣辣好惹味好刺激,好正。仲有好多似刀削麵既麵條,麵條又滑又薄薄的,好惹味,滲入了麻麻辣辣的口味,愈食個口愈麻好好味。仲有半隻蛋、肉燥、菜等等。用肉燥拌麵都好惹味,唔錯唔錯。另一款主食是炸豬排便當,炸豬排大大份,外皮酥脆金黃,香味又正,仲啖啖肉,外脆內軟既豬扒,啖啖豬味,好滿足,而且仲好厚肉,好正。便當除了豬排外,仲有豆腐,正好豐盛,份量又不少其實吃完份便當都已好飽飽,但一場來到又想吃多少少。所以跟朋友都有點一些台灣小食粟米起司蛋捲餅真係超級超級好味,可以說是必點的因為造到有台灣當地吃的口味跟風味芝士爆多,薄薄蛋捲包著滿滿芝士同粟米,

不過入到餐廳見到個餐牌,見到埋d野食,咩都唔記得曬了。

我們點了兩款主食,仲有一些小食、飲品,好豐盛又開心。
麻辣雲吞拌麵

炸排骨便當

便當除了豬排外,仲有豆腐,正
好豐盛,份量又不少
其實吃完份便當都已好飽飽,但一場來到又想吃多少少。
所以跟朋友都有點一些台灣小食
玉米起司蛋捲餅

粟米起司蛋捲餅
真係超級超級好味,可以說是必點的
因為造到有台灣當地吃的口味跟風味
芝士爆多,薄薄蛋捲包著滿滿芝士同粟米,口味好吸引,粟米又有咬口
啖啖芝味,甜甜粟米,正
好吸引。一啖一啖好滿足,蛋捲好豐富,所以都好飽肚
台灣香腸

另外點了台灣香腸,腸是甜甜的好好味,沾上了沙律醬,會帶點咸咸甜甜感覺,好好味,唔錯唔錯,正
口感仲好好,好好咬。
冬瓜茶

飲品上我跟朋友都點了我們的至愛冬瓜茶
甜甜的香香的,又不會過甜,又解渴,正。
2021-03-28
麻辣雲吞拌麵