今日和朋友往銅鑼灣樂天王朝食晚餐, 我們點了麻醬油麥菜, 撈伴海中寶、李白醉雞、京醬肉絲配薄餅,老北京家常花肉豆腐、小籠包和酒釀丸子。餐廳前菜提供花生和粟子, 兩者蒸得好腍, 美味十足;麻醬油麥菜麻醬賣相吸引,食落惹味開胃, 油麥菜好新鮮爽口;撈伴海中寶好足料, 份量十足, 有海蜇、鮮魷、蝦和青瓜絲,海蜇爽口, 鮮魷和蝦食落新鮮彈牙, 青瓜絲酸酸甜甜好醒胃;李白醉雞酒味香醇, 雞肉肉汁鮮嫩, 食落啖啖肉,京醬肉絲配薄餅醬汁味道香濃, 包肉絲的皮, 薄餅熱辣辣, 配上京醬肉絲食落惹味;老北京家常花肉豆腐賣相吸引, 豆腐好香滑爽口, 五花肉肥瘦適中, 食落有油花, 送飯一流;小籠包皮薄餡靚, 肉汁鮮甜醒胃;最後酒釀丸子酒味香醇, 桂花味甜度適中, 食落不會太甜而感到口乾。餐廳環境寬敞, 很有格調, 餐廳內有兵馬踊和荷花池等裝飾, 很有氣派, 而且座位寬敞, 食物美味, 價錢合理, 我和朋友食了一頓色香味俱全的上海餐廳
李白醉雞
小籠包