2016-07-20 1477 views
浪子今天到了旺角MOKO,與朋友在百樂潮洲酒家品茗,然後再睇海底奇兵2。因為中間還有約莫個半小時的關係,友人就提議到3/F的Greyhound Cafe食蛋糕。坐低的時候大約是下午二時許,聽到鄰座的食客說2:30下午茶,於是我們便問服務員拿下午茶餐牌及坐多一會兒才落Order。內裡的裝璜算幾特別,牆身的壁畫簡單得來很有風格。Tea set同散叫的價錢其實分別不大,主要是多$10多一杯嘢飲。我們叫了:這個mixed berries真係很酸,甜味不夠。但如果習慣了那個酸度,其實也很好食的。忌廉和餅底都在水準以上。幾種不同的莓加上忌廉和蛋糕底,這的確是一個很有層次的甜品。這個Fresh coconut真的令人感到驚喜。內裡的coconut係十分有口感和甜味,蛋糕的忌廉比起mixed berries更滑,味道較統一反而令人覺得容易接收。這杯泰式凍咖啡,味道較甜,咖啡味算重。但咖啡味真的只有一種味,而不是咖啡香。沒有太大驚喜。寫到這兒,浪子都覺得感該俾好評的。但是,席間發生了一件事,讓我覺得應該俾負評。事緣我和鄰座正在結帳的食客聽到以下對話:拿著結帳給鄰座的服務員向對講機說:"你地睇下個Burg

我們叫了:
Mixed Berries Crepe Cake
Fresh Coconut Crepe Cake
Thai iced coffee

事緣我和鄰座正在結帳的食客聽到以下對話:

拿著結帳給鄰座的服務員向對講機說:
"你地睇下個Burger係咪27號檯既食客?佢哋眼甘甘咁望住個Burger喎"

過了約2-3秒,大約是對話機的另一邊有人在說話

服務員繼續向對講機說"27號檯個客梗係好肚餓頂喇"

浪子唔知這位服務員有沒有發覺,我們兩張檯四個人一齊望住佢O哂嘴。作為一間食肆,唔知你期望個客係飽住入嚟定餓住入嚟。但有餐唔出,個問題點睇都係你啲同事度,唔係係個客度。

對住其他食客講(其實她的態度近乎恥笑)其他檯的食客,我完全睇唔到係一個食肆內應該出現的適當行為。

這種服務,令我們覺得這間餐廳真的幫襯唔過的。

2016-07-19
$80 (Tea)
Mixed Berries Crepe Cake