Morton's of Chicago

老公生日當然要食餐好,某日行經對面嘅K11 MUSEA抬頭一望就見到Morton’s,就靈機一觸決定嚟呢度慶生。之前上網睇comments見個個都係叫Steak & Lobster Menu,所以就叫3份呢個set。店員首先奉上餐包,餐包充滿洋葱香味而且熱辣辣好新鮮。龍蝦湯(Lobster Bisque)非常濃郁,而且仲有不少龍蝦肉係入面。凱撒沙律(Caesar Salad)沙律菜夠新鮮,而且仲有一片片芝士同一塊蒜蓉包喺面,非常開胃。嚟呢度就係為咗食佢嘅牛扒,叫三個set就可以試其中三款唔同嘅牛扒。以下呢款係肉眼牛扒(Centre-cut Prime Ribeye) 16oz,肉質較林身亦不失肉味,小朋友最愛呢款牛扒。另一份就揀咗紐約西冷牛扒(Signature Cut Prime New York Strip) 20oz,西冷嘅肉味就比較濃郁,外層仲帶一點點炭燒嘅味道,我就比較喜歡呢個西冷。第三份就當然試返呢度嘅signature免翁牛柳(Center-cut Filet Mignon) 6oz,免翁牛柳係牛肉中最嫩滑嘅部位,脂肪較少,6安士牛柳份量最適中,呢個真係必食推介!除牛扒外
肉眼牛扒
紐約西冷牛扒

除牛扒外,呢個set仲有另一海鮮類作主菜,當然要各一份試試啦!三款海鮮類我哋覺得珍寶蟹餅(Crab Cake)係最驚艷,蟹餅嘅蟹肉係一柳柳,好有口感!
珍寶蟹餅
另外嘅煙肉焗帶子(Bacon wrapped Sea Scallops)同樣出色,帶子有檸檬嘅橫切面咁大,用煙肉包住再煎香,帶子唔會過熟,肉質仍然非常彈牙,另外仲可以配合果蓉一齊食,絕對係一個美味而清新嘅配搭!
煙肉焗帶子
反而龍蝦尾(Lobster Tail)我個人就覺得一般,肉質唔算十分彈牙,但都正常可接受,另外可以點牛油汁一齊食。
深海龍蝦尾
芝士松露炸薯條(Parmesan & Truffle Fries)超級好味,薯條炸得外脆內軟,上面再灑上芝士同松露,真係食到停唔到口,而且雖然係side dish,但係份量都非常多,真係充滿驚喜!
芝士松露炸薯條
為咗平衡番牛扒同薯條嘅油膩感,所以其中一份side dish就揀咗忌廉菠菜(Creamed Spinach),同樣都係大大份,好香好creamy。
忌廉菠菜
最後就到食甜品,法式焦糖布甸(Cream Brûlée)面層嘅脆糖做得猶如一塊薄薄的玻璃片,稍微用少許力度就能「破冰」食到下層嘅布甸,布甸帶有雲呢嗱籽,食落香而滑。
法式焦糖布甸
另一款甜品就係焗暖心朱古力餅(Hot Chocolate Cake),其實即係我哋平時講嘅「心太軟」,朱古力味道香濃而不太甜,再配上雲呢嗱雪糕,一冷一熱的交融為口腔形成強烈對比。
焗暖心朱古力餅
預先同餐廳講咗慶祝生日,所以餐廳都會有特別安排,餐牌會有壽星名字,仲會有即影即有相連賀卡,另外還有一個梳乎厘蛋糕,好有心思!所以如果有慶祝活動,Morton’s絕對會係我嘅私心推介💖
Type of Meal
Lunch