2022-10-29 74 views
L'AMOUR (大埔)📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖最近因工作關係多左留意大埔區餐廳,發現太和一個住宅區內竟然有間法國西餐廳。餐廳外面有部木製鋼琴,門口有一道好高嘅落地玻璃門,完全睇唔透餐廳內部,感覺都幾神秘。客人嚟到之後需要按門鈴,由餐廳職員開門俾你。神奇在於當職員開門時成個落地玻璃都會變透明,但門一關上時又透番實色。😂 餐廳係門口設計上都花盡心思,應該係為左提高私隱度而不惜工本去安裝左大型霧化玻璃,呢個位的確特別👍🏻餐廳雖然面積唔大,但睇得出老闆落足心機想做好個裝修。一入到去最eye catching 就係一個高到天花板嘅酒櫃,每一層都放滿各式各樣嘅酒又有燈飾點綴。餐廳樓底高,配埋個大型吊燈,同英倫風啡色木牆幾有格調!巨型餐牌上有多個套餐俾客人揀,而我地就揀左個經濟級6 courses set dinner ($688 per person) 。Menu走極神秘路線,基本上除左main course 有透露 雞、牛、豬 嘅選擇外,你係冇可能知道個套餐包含咩野食, 皆因全部都係㊙️「季節限定」菜式㊙️。但有時啲野就偏偏係愈神就愈好奇🤭👩‍🍳 1. 季節限定法式前菜:法式鵝肝
L'AMOUR (大埔)
📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

👩‍🍳 1. 季節限定法式前菜:法式鵝肝凍
清甜青葡萄配以法式鵝肝凍,鵝肝凍杰身濃郁,旁邊有少量雜果陪襯,有開胃效果。
法式鵝肝凍

👩‍🍳2. 季節限定法式濃湯:雞肉忌廉湯
非常濃厚嘅法式雞肉忌廉湯,湯底估計混合左薯蓉,再加埋粟米粒,蘿蔔粒,雞肉件,所以口感比一般忌廉湯豐厚。足料!
雞肉忌廉湯

👩‍🍳3. 季節限定法式多士:金箔魚子醬多士
熱辣辣又香脆嘅多士上鋪滿魚子醬,因為真係好重手,所以係有啲鹹,重口味人士就岩晒!
金箔魚子醬多士
金箔魚子醬多士

👩‍🍳4. 季節限定輕食:法式鵝肝撻
鵝肝撻一上枱就已經聞到好香嘅酥皮味!熱辣辣嘅鵝肝入口即化,酥皮又香脆,仲要個撻係大大件添!
法式鵝肝撻

👩‍🍳5. Main Course:
▫️傳統法式鵝肝牛柳
鵝肝大大份,面頭脆脆地,內裡唔乾,切合預期水準。
牛柳極厚身,揀左medium rare都冇血水,師傅控制得幾好!雖然厚但可以keep到口感柔嫩而有牛味!👍🏻👍🏻
傳統法式鵝肝牛柳

另一份main 我地揀左魚。

▫️法式西鰽鱸
西鰽鱸魚肉鮮甜,蒜子肉質嫩滑!特色配料分別有椰菜花蓉同埋紅腰豆。第一次品嘗椰菜花蓉,感覺幾清新又健康。
法式西鰽鱸

👩‍🍳6. 季節限定甜品
🍰Tiramisu:面頭coco powder 夠乾爽,而表層Mascarpone cheese 質感軟滑輕盈,中間亦帶有espresso 香味。
Tiramisu

🧀Cheese cake: 芝士比較淡口配以芒果顯得更清新!最緊要唔甜,食完都唔會溜!
Cheese cake

🥂我地額外order左兩杯House White $58 per glass, 微甜易入口,唔會dry。
House  White

2022-10-20