2023-02-06 246 views
是日相約友人一起嘗試地道印尼菜,老老實實,本人好少專登去食印尼菜,因為我會覺得好似去左印傭姐姐既地頭,感覺怪怪的。但今次呢一餐改變左我對印尼菜既負面印象🫢餐廳外賣小食店樓下,樓梯兩旁放滿左林林總總既印尼小食,落到去地方好大,裝修好有特色,有幾張可坐到8人以上既大枱,啱晒一家大細去食炸香蕉糕,我覺得用香蕉餅形容會比較貼切😂香蕉餅外脆內軟,完全唔油膩,沒有添加香味劑同糖,係純天然帶點酥香既甜點。我開頭食既時候以為waiter上錯菜,因為真係好有雞肉既香味,又唔會好重味精,勁足料, 唔鍾意食豆既我竟然食左兩塊,完全食唔到豆既腥味,素食之選印尼all day breakfast 有飯版😂不但營養豐富,仲好惹味基本上可以有兩個汁撈飯:椰香咖喱汁好香夠辣、牛肉汁又夠濃兩個汁送飯 真係可以食哂成碟。 仲有魚乾仔 甜甜的,半邊配印尼特色醬(我未食過既味),仲有幾片蝦片值特一讚既係個牛肉,整得好入味,好林得黎又有牛展既咬口呢款係menu度冇中文名既肉丸湯麵,我都真係未試過。肉丸既口感似硬少少既鯪魚肉,幾彈牙,大大粒,還面有少少肉醬,係大粒版既超辣醬爆豬肉丸😂😂仲有粉絲同埋麵底,份量不多,適合女孩/下午茶

炸香蕉糕(原味)

Tempe Menies 炸黃豆餅

唔鍾意食豆既我竟然食左兩塊,完全食唔到豆既腥味,素食之選

雜錦巴東牛飯Nasi Rendal

值特一讚既係個牛肉,整得好入味,好林得黎又有牛展既咬口

Bakso beranak kuah dower

呢款係menu度冇中文名既肉丸湯麵,我都真係未試過。

醬爆豬肉丸😂😂

仲有粉絲同埋麵底,份量不多,適合女孩/下午茶☕️
怕辣嘅朋友,可以揀其他唔辣嘅口味~
印尼醬燒魚

魚雖然望落去有d 燶,食落好香,完全冇苦澀。啖啖肉唔算多骨,嗰個醬係重點超級惹味。
沙爹羊kambing 配椰子飯

羊肉唔騷,有咬口,花生醬汁甜甜酸酸好醒胃,
配埋椰香飯。

總括而言,餐廳抵食之餘,仲有啲格調。性價比高,不妨都試吓。
炸香蕉糕(原味)
Tempe Menies 炸黃豆餅
雜錦巴東牛飯Nasi Rendal