焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
☘️今個星期二係日本正式開放外地旅遊入境限制,好可惜我唔可以即刻去,所以一於去食返餐日本餐實行食咗當去咗😜 朋友揀咗呢間響尖沙咀棉登徑嘅老字號,見到佢門口放嘅相,好多明星都去幫襯就知道佢幾有歷史了😜☘️呢度嘅裝修同坐位都好傳統,置身其中真係好似去咗日本,唯一係聴唔倒嗰啲日文啫😜 同而家啲fushion咗modern啲嘅相比,我比較喜歡呢種好raw嘅感覺!我哋兩個人,點咗好多嘢(其實真係足夠三個人食囉)食到捧住個肚走,但因為好好味,我哋都KO哂,最多第二日禁食一天囉😜 🦀蟹子蟹肉薯仔沙律 $78 - 勁多蟹子,樣靚個薯仔沙律撈得好味,又夠凍🦀蟹味噌甲羅燒 /黑松露蟹肉甲羅燒 $68/pc - 個甲羅燒真係冇得頂,個賣相靚到呢,真係唔捨得食😜 真材實料俾你睇倒,唔似一般嗰啲嚟到已經一pat嘢,唔知里面有咩。我哋要咗一個蟹味噌,一個黑松露味,真係好鬼香😋🍣吞拿魚盛合 $258 - 食魚生緊係食tuna 啦,呢個盛合有齊唔同部位,好新鮮,食得好痛快 🍣龍神號壽司 $158 - 個龍神壽司幾得意,雜錦刺身配上小卷,唔錯🦪鮑魚殼燒 $68/pc - 呢

🦀蟹子蟹肉薯仔沙律 $78
- 勁多蟹子,樣靚個薯仔沙律撈得好味,又夠凍

🦀蟹味噌甲羅燒 /黑松露蟹肉甲羅燒 $68/pc

🍣吞拿魚盛合 $258

🍣龍神號壽司 $158
- 個龍神壽司幾得意,雜錦刺身配上小卷,唔錯

🦪鮑魚殼燒 $68/pc
- 呢個鮑魚好大隻,生歐歐放上去燒,雖然有少少殘忍,不過真係好鮮甜,食到咀Lam Lam

🫑野菜天婦羅 $90
- 個tempura 炸得啱啱好,粉漿唔會太厚,口感松化唔油,好味👍

🍛鰻魚炒飯$150
- 其實個飯未嚟我哋已經食到好飽,不過之前點菜時諗住有個飯或烏冬收尾會完美啲,所以就揀咗鰻魚炒飯,估唔到份量咁大,仲好足料,啖啖都有好多鰻魚,肉質好爽感覺好新鮮,唔係淋pat pat嗰種口感,好味,就係稍甜咗些少!

飲品我叫咗個梅乾highball 而我個friend 就飲suntory ,話要啤一啤佢喎。我哋有傾有講咁好快就KO哂啲嘢,真係食得好痛快,希望好快就可以安排倒去日本,到時再去食過痛快😜

P.S. 我哋係星期二夜晚去,都坐滿哂,所以想去嘅最好提前book 定穩陣啲!

蟹味噌甲羅燒
蟹子蟹肉薯仔沙律