2023-12-14 592 views
座銀@跑馬地景光街一間好耐之前已經想試嘅拉麵店,喺香港佢有中環同埋跑馬地兩間分店。今日去到中環,因為係午膳時間非常多人排隊,所以臨時決定轉場去跑馬地。舖頭環境其實都幾舒適,裝修上都有少少日本拉麵店風,同時黑色格調又帶有種高級感,有正常餐枱同吧枱可揀,都坐得幾舒適。啱啱坐低侍應就已經主動詢問要熱茶定凍茶,可能因為小人,落單同埋各樣嘢手腳都好快。呢間嘢最出名嘅就係雞白湯湯底,我今日就點咗佢嘅海鮮 •雞拉麵。咁其實呢個都係雞白湯底,只係加左蝦乾魚乾去熬製個湯底,我覺得味道更加鮮,而且Creamy得來黎唔會太漏,亦唔會飲到好口渴。個湯有少少偏鹹,但冬天食就夠晒暖笠笠。伴麵嘅餸就只係得一片日式叉燒同雞肉,整體都係唔錯,食落夠嫩滑唔會話太乾柴。拉麵嘅面底係偏粗身嘅,而且師傅煮到啱啱好,食落去煙韌彈牙,亦都好掛湯。最後梗係唔少得本店嘅特色炸牛蒡條,絕對係打卡一流,夠薄夠香脆。配料嚟講都好有質素,既特別又好食。
座銀@跑馬地景光街

海鮮•雞拉麵