之前去完東京,實在太掛住日本嘢啦🥺同男朋友出尖沙咀,佢特登搵咗間都幾多人推介嘅日本餐廳,見佢好多丼飯都好吸引🤤🤤晚市以為會好多人要排隊,結果walk in都食到!🤓唔太食魚生嘅我,依個丼飯就perfect啦🤓🤓丼飯勁足料呀~✨2/3個飯都鋪滿哂蟹肉絲,上面仲有三文魚籽,另外1/3就俾3塊帶子佔據咗😆帶子啖啖肉咁十分鮮甜,基本上食親每啖飯都充滿蟹肉,口感十足!加少少鼓油同撈埋三文魚籽食,已經夠晒鮮味🥹大推‼️另一款多人推薦嘅就係依個三色丼,一次過滿足哂三個願望😆其實分別有三個小丼飯:吞拿魚蓉、海膽、蟹肉蟹膏😋外觀精緻,打卡一流📸① 男朋友表示吞拿魚蓉唔腥,新鮮程度拍得住係日本食到嘅味道🤤② 海膽份量就少咗啲,不過口感creamy又夠哂鮮甜😚③蟹肉蟹膏係我其中最推薦嘅👍🏻,係因為個蟹膏呀❗️因為比較返松葉蟹丼,本身蟹肉唔算好濃味,成個丼飯要加豉油先至可以吊到味,但係多咗蟹膏,成個蟹味同香味都出哂黎,基本上豉油都可以慳返,味道即時更上一層樓🤤🤤
北海道帆立貝松葉蟹丼
三色丼
② 海膽份量就少咗啲,不過口感creamy又夠哂鮮甜😚
北海道帆立貝松葉蟹丼