2017-08-08 7243 views
餐廳裝飾佈置以黑、白色為基調,兩旁係大玻璃窗,陽光從兩邊映入,更顯簡潔明亮,倍覺舒心。天花掛上小型飛機同彩色熱氣球裝飾,添一份寫意。假日嚟享受一頓豐盛午餐,特別合適~ 雖然午市套餐只限星期一至五供應,但假日可以食貴啲,嚟到The Captain's House冇理由唔叫呢度嘅名物-熱船長海鮮袋!可以揀三、五或八款海鮮,我哋揀左三款海鮮嘅海鮮袋 $398,分別係長腳蟹腳、小龍蝦同扇貝,醬汁揀左風味龍蝦油LEMON PEPPER SAUCE。終於等到海鮮袋上枱,漲卜卜一大個藍色網袋,侍應更細心將海鮮袋搖勻,等每件海鮮都吸收醬汁。餐具準備就緒︰一大袋,好滿足。唔駛扮斯文,一於RELAX啲全部用手食。每款都好鮮甜,少少檸檬味帶出海鮮本身嘅鮮味,而黑椒嘅辣同香更顯出味道層次,LEMON PEPPER SAUCE唔算味濃,配海鮮好適合。成個海鮮袋鮮味無窮,無盡回味。長腳蟹腳-蟹腳多肉,剪開頭尾就可以輕易拉出蟹肉。小龍蝦 - 幾新鮮,肉中冇沙。而且還有不少少蝦油,食落好惹味~扇貝-肉大肥美,本身鮮甜,配上Lemon Sauce少少酸味幾特別~仲有肉腸、薯仔同粟米。三樣野都索晒啲汁,好入味。薯仔係連皮

!
三款海鮮嘅海鮮袋
餐具準備就緒︰

一大袋,好滿足

海鮮袋

唔駛扮斯文,一於RELAX啲全部用手食。

長腳蟹腳-蟹腳多肉,剪開頭尾就可以輕易拉出蟹肉。

仲有肉腸、薯仔同粟米。三樣野都索晒啲汁,好入味。薯仔係連皮煮,表皮脆口,入面粉甜。

芒果沙冰(左) $58/杯 &
蜜瓜沙冰 (右)$58/杯, 解暑之選,透心涼。雖然怕肥,但都一定要加CREAM,口感特別幼滑嘛
。我哋一致覺得蜜瓜沙冰好飲啲,多一份清新香甜嘅味道。

芒果沙冰/ 蜜瓜沙冰

法國生蠔(
右邊兩隻La Fleur Pour Carina & 左邊兩隻Gillardeau)$52/隻,一向鍾愛Gillardeau,今次見到有新野︰La Fleur Pour Carina,就各叫左兩隻。
法國生蠔(La Fleur Pour Carina / Gillardeau)

蠔肉飽滿剔透,正! 意外地La Fleur Pour Carina竟然更好食,肉質爽脆柔滑,海水味後帶一股特別鮮甜味,略勝一籌!

路易斯安那特色蟹餅$95
路易斯安那特色蟹餅

面層加左蔬菜,更顯青澀同爽脆口感。

蟹餅入面係啖啖蟹肉,鮮味無窮。可以大口大口咁食,絕對冇殼碎,大大享受。

芝士煙肉焗薯皮 $85,薯皮表面焗得香脆,加埋煙肉同酸忌廉,飽肚得嚟又唔覺飽滯。
芝士煙肉焗薯皮

午市套餐只限星期一至五供應,睇價錢都知抵食︰
仲做緊優惠︰

炎炎夏日好怕熱?! 原來有凍海鮮拼盤,有機會真係要試吓先得
2017-08-06
Type of Meal