2019-07-07 72 views
係觀塘人都知,附近工廈真係好多特色野食。例如位於巧明街上的台灣野,响呢區都算出名。逢甲鹽酥雞 $32每次都會點,好味!炸得夠乾身,唔油膩,表面有點點椒鹽調味,內裡又夠 juicy ,熱辣辣好惹味,就算爆瘡都忍唔住,唔理 lu 好香好酥脆五寶什錦醬乾拌麵 $65望落全碟都係餸,有花枝丸、貢丸、豆腐、雞翼、台灣腸、鹵蛋同生菜,仲有肉碎,每款少少,加加埋埋都頗豐盛。麵底煙煙韌韌,有麻醬同辣醬可以拌麵。撈起先食,令人諗起久違了的港式豬腸粉,唔知係俾辣到還是感動了,眼角竟然有少少淚光⋯⋯落望份量唔算太多,不過撈左麻醬會漏DD,所以其實呢個 portion 啱啱好!三彩水餃湯麵 $62有成六隻餃子,滿滿一大碗麵,仲有半隻滷蛋同生菜,認真大陣象。三彩餃子有白色原味 ,黃色粟米味,綠色韮菜味,每款兩隻。餃子皮做得幾好,有韌勁唔易穿。而三款味道當中我覺得粟米味最正,夠香甜。哈豆鮮果茶 $39見到 menu , 俾佢吸引左。實物都冇令人失望,好多生果而且味道夠濃。清甜中又帶點酸,係熱情果的味道,有驚喜。拿鐵 $32朋友話估唔到,呢間台式小店既咖啡都幾得喎,啡同奶的比例控制得宜,咖啡又夠香。

逢甲鹽酥雞 $32

好香好酥脆

五寶什錦醬乾拌麵 $65

三彩水餃湯麵 $62

三彩水餃湯麵

三彩餃子有白色原味 ,黃色粟米味,綠色韮菜味,每款兩隻。

哈豆鮮果茶 $39
見到 menu , 俾佢吸引左。

實物都冇令人失望,好多生果而且味道夠濃。
哈豆鮮果茶

清甜中又帶點酸,係熱情果的味道,有驚喜。

拿鐵 $32
拿鐵