2023-01-06 104 views
觀塘工廈我嚟啦🤣🤣今次試試最近好多ig 開post講嘅哈豆🥰1️⃣豐盛台灣牛肉湯麵($78)配料有有牛肉、花枝丸同貢丸,亦有半舊滷水蛋,以牛肉湯做湯底。牛肉有3、4舊,煮得夠淋,但無話好濃牛肉味😬丸方面total得三粒,味道正常發揮~而湯底幾清,唔會好鹹。就喺每樣都正常發揮下,呢碗牛肉麵唔算出眾,有得揀當然會揀阿木🫠2️⃣炸物拼盤($58)炸物有香腸、鹽酥雞、蝦捲、丸子同甘梅番薯條,雖然好似有幾多嘢,但隻碟太大,顯得份量有啲少🥲🥲不過蝦捲有驚喜!春卷嘅外皮蝦肉嘅心,有得揀小食可能我會淨係揀蝦捲🤣另一樣期待嘅鹽酥雞較多粉,咬落亦無肉汁,少少失望🥲3️⃣開心果粿聖誕樹($98)呢個甜品係我到來嘅目的,但係因為節日關係,所以個刨冰配料上係轉咗啲嘢,但一場嚟到我都會試🫠但都真係又有啲失望,首先個開心果奶蓋,唔知係咪因為特濃嘅關係,食落個texture好厚,似cream多過奶蓋,開心果味亦都唔係好突出😢刨冰就真係得刨冰,係仙草糖水味,雖然有紅豆同奶蓋配搭,但食落真係無特別😢加咗花生碎有啲改善,但花生碎太少,救唔返個味道😮‍💨另外芋圓轉咗做布丁,布丁用魚仔做shape都幾得意,但因為佢分開咗上,搞到刨冰同布丁

1️⃣豐盛台灣牛肉湯麵($78)

2️⃣炸物拼盤($58)

3️⃣開心果粿聖誕樹($98)
呢個甜品係我到來嘅目的,但係因為節日關係,所以個刨冰配料上係轉咗啲嘢,但一場嚟到我都會試🫠但都真係又有啲失望,首先個開心果奶蓋,唔知係咪因為特濃嘅關係,食落個texture好厚,似cream多過奶蓋,開心果味亦都唔係好突出😢刨冰就真係得刨冰,係仙草糖水味,雖然有紅豆同奶蓋配搭,但食落真係無特別😢加咗花生碎有啲改善,但花生碎太少,救唔返個味道😮‍💨另外芋圓轉咗做布丁,布丁用魚仔做shape都幾得意,但因為佢分開咗上,搞到刨冰同布丁好似兩樣嘢咁,完全唔夾🥺🥺
😮‍💨點講呢,唔係唔好食,但$98嘅話我會想食shari Shari 多啲,至少味道特別得嚟刨冰中間有唔同餡,有驚喜好多😬

📍總結:
-平日夜晚嚟食係有好多位,我仲驚要等位🤣
-環境來講真係好靚,牆壁上有好多關於台灣嘅畫,好有氣氛。而店舖亦都養咗隻貓,好得意可以觀賞🥰
-性價比就真係有啲低,無菜式係令我想再嚟食🥲
豐盛台灣牛肉湯麵
炸物拼盤