2015-10-11 4096 views
話咁快,原來已經寫左99篇食評!! 由於每次出街食飯我都多多野講,好味唔好味都會講下,所以朋友就話不如寫下食評公諸同好 畢竟而家大家食飯都好驚中伏,總要先上openrice看一下食評參考下先揀去邊度食野。就係咁,為左唔浪費每次的用餐後感,就開始左寫食評,亦順便記錄一下自己的飲食史(笑)Green Waffle Diner多年前在CWB開分店之後一直都是人氣店。除了以Waffle之名招徠女性捧場客,其實主食方面的選擇亦多,水準亦非常高,的而且確是一個非常好的聚餐熱點 之前分別同小學同學& BF黎過,除了waffle之外仲食左幾款熱食,然後就深深愛上了這裡的薯粒~ 今次約舊同事聚會,兩個都話未食過所以想試Green Waffle Diner 我當然不會反對啦,然後由約果刻開始,到食飯當日坐低睇menu時,我都不斷推介薯粒比佢地..... 我諗聽到佢地都覺得煩咁濟!!A20 牛扒粒薯粒鑊仔 $109一上菜,就係牛扒粒薯粒鑊仔 其實就算唔係鑊仔上,其他配炸雞等等都有配薯粒。而鑊仔上的話,一路「興」住,薯粒熱辣辣就更可口 要我形容薯粒點解咁值得推介,首先係調味恰到好
話咁快,原來已經寫左99篇食評!!

我諗聽到佢地都覺得煩咁濟!!

A20 牛扒粒薯粒鑊仔 $109
牛扒粒薯粒鑊仔
一上菜,就係牛扒粒薯粒鑊仔

其實就算唔係鑊仔上,其他配炸雞等等都有配薯粒。
而鑊仔上的話,一路「興」住,薯粒熱辣辣就更可口

要我形容薯粒點解咁值得推介,首先係調味恰到好處唔會鹽味蓋過薯仔味,表面亦炸得香口夠脆
然後因為size細細粒,好似食零食咁,食完一粒又一粒,好容易就會停唔到手係咁食

P4 美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉 $95
美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉
千祈千祈唔好睇少美式菜的份量

勁厚車打芝士真係多芝士到你唔信,超級飽滯的一碟,確是要美國人的食量與胃口才能吃完

味道方面,芝士與煙肉的配搭不算突出,正正常常的western food白汁調味~只是以厚厚的芝士作賣點加分~~

F3. Fish & Chips $95
Fish & Chips
魚柳比想像中厚肉,炸皮亦炸得香脆不油膩味道亦跟在英國食過很相似~~

薯角亦是意外地好食!!薯仔本身的味道保留到亦不會太乾身,除了技巧以外,或者薯粒和薯角都是用比較有質素的supplier?!

Fish & Chips此類炸物,看似簡單,但要做到唔覺得油淋淋、又唔會炸到乾哂,其實都好考功夫,而我覺得green waffle dinner係處理此類美式炸物算是很成功的

W3. Blueberry & Cinnamon Crunch Waffle $75
今次只是叫pre-set了的種類,只有雪糕口味是自選Movenpick的maple walnut (Add $20)
之前兩次黎食waffle,都自選了waffle種類,剛巧都是長方型那種~~
今次食的waffle是圓型,口味是原味,有一點點乾身,但配雪糕一起吃的話我覺得剛剛好

Cinnamon Crunch顧名思義是很有咬口的硬脆脆,Cinnamon味道不算很濃,即使怕cinnamon味道的朋友可能也吃得到(?)
整體來說,雖然waffle也是店裡主打~~~但我比較喜歡這裡的鹹食多於waffle類呢~~

Hot Chimanthus Ginger Tonic $32
Hot Chimanthus Ginger Tonic
本來無打算叫野飲,但見到有Autumn Special Drinks,而呢個Chimanthus Ginger Tonic又好似幾暖身,所以就忍唔住叫黎試下喇
 正如所有薑味熱飲,的確係可以暖起個人,好適合秋天的天氣。加上Chimanthus (有點像菊花)也很滋潤,正好舒緩秋風的乾燥感~

我會來3次Green Waffle Diner,然後之後有機會的話也會想再來的原因,除了薯粒(重點?!XD)之外,我還喜歡食物種類選擇多而且坐得舒服適合同朋友傾下計

不過再來的時候,我會提醒自己不要眼闊肚窄,因為始終芝士類、炸物類等食物總是會比想像中飽滯~
2015-09-29
牛扒粒薯粒鑊仔