2015-08-11 2130 views
契妹突然間思鄉病發,話好想食窩夫,好即興咁就約咗小肥契哥收工去銅鑼灣「Green Waffle Diner」食飯,半響應綠色星期一咁話 。二人六點三左右到步,餐室已坐滿食客,估計大多都係準備食完野上樓上睇戲,只剩低圍繞住水吧o既高櫈吉空;咦,啲綠色櫈好襯食店個名喎 。我地唔想坐吧位,先發現店子後面近廚房嗰邊原來有幾張較隱蔽o既二至四人散座 ,光猛啲,私人空間多啲,望住啲盆栽感覺都綠啲健康啲。每張餐桌上都已擺放有檸檬水一大瓶,未叫野食可以先解吓渴。餐廳晚市有做套餐,不過我倆心目中一早已暗地裡決定咗要食MasterChef最新一集淘汰賽入面o既主題菜式「炸雞窩夫」 ,所以最終都係揀選咗散叫。姐姐仔推介下,我倆每人先叫咗杯特飲。XO仔杯「The Pink Lady」以新鮮桃,士多啤梨及蘋果汁混入沙冰打製,清爽冰涼,微甜醒胃。熱食方面就叫咗個芝士白汁長通粉同炸雞腿窩夫早餐大家分。芝士白汁長通粉($98):雖然話係用芝士白汁煮製,但香滑o既醬汁份量唔會過多而變得溜滯,長通粉煙韌彈牙,配埋清香o既磨菇同香脆o既煙肉片同煙肉粒分外香口惹味 。炸雞腿窩夫早餐($95):紅碟上一滴油都冇,兩隻

,光猛啲,私人空間多啲,望住啲盆栽感覺都綠啲健康啲。
每張餐桌上都已擺放有檸檬水一大瓶,未叫野食可以先解吓渴。
檸檬水
,所以最終都係揀選咗散叫。
姐姐仔推介下,我倆每人先叫咗杯特飲。
The Pink Lady
熱食方面就叫咗個芝士白汁長通粉炸雞腿窩夫早餐大家分。
芝士白汁長通粉
炸雞腿窩夫早餐($95):紅碟上一滴油都冇,兩隻炸雞腿同炸薯粒配菜同樣毫不油膩,淨係依點已值滿分
!雞腿炸得外皮乾脆,雞肉嫩滑多汁,雖然係炸物但食落仍覺不失健康。伴碟o既薯粒更加係一絕,不但細細粒容易食,金黃色o既外表証明咗用油新鮮,絕非千年貨式
!薯粒外層薄脆,薯心軟腍,輕輕以胡椒粉調味已覺美味。小肥選擇加牛油同糖漿食窩夫作甜品,嘩,「Waffle Diner」真係冇改錯名,細佬好耐冇食過一件咁鬆脆o既窩夫啦
!契妹興奮到不斷向店員Connie姐姐大讚窩夫及薯粒,閒談間姐姐仲不忘一再提及餐店如何重視健康美食,認真得好可愛。
炸雞腿窩夫早餐
適逢綠色星期一,契妹讓XO仔結識到「Green Waffle Diner」,一嚐上星期MasterChef淘汰賽中o既主題菜「炸雞腿窩夫早餐」,腸胃及心靈同時滿足,賞心樂事也!
Other Info. : 細佬離開餐廳時居然唔記得咗攞午餐個飯壺,有禮友善o既服務生立刻追跑出黎,嘻嘻,真係麻煩哂!
2015-08-10
檸檬水