近排積極尋覓好食嘅樓上小店 呢個樓上cafe 嗰名雖然係cafe 但食品嘅專業程度完全媲美西餐廳水準!! 好彩壽星女都超滿意的大讚不停☺除咗姊妹淘 成班同事收咗工都可黎chill下🍻Cafe Zense仲設室外雅座 氛圍頗不錯 提供多款特式料理飲品等🍽包你試得出佢水準!聽到隔離枱都係encore再黎食 回頭率幾高。。。🦔 ✢ 泰式冬蔭公忌廉藍青口食完就明點解佢係大推嘅前菜🤤成煲滿滿的藍青口不在話下🦪青口肉大小適中反而啱哂一啖入口 仲好貼心地比個兜仔放殼重中之重係冬蔭功汁🥘調味非常friendly的易入口 稠度+材料做足 唔會過辣嚇襯人 亦不失佢「冬蔭功」之名嘅風範不過對我黎講🥖兩大塊牛油法包先係主角 易咬又夠煙韌 咬落真係有做ASMR咁大聲的脆 係我食緊最滿意的法包前菜 聰明地蘸點冬蔭功醬又變咗另一款特式小菜😏 ✢ 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨乾蔥紅酒燒汁好精緻將切好嘅牛肉擺上牛肋骨 而且深深感受到烹調技巧好重要 靚牛唔怕食🤩首先生熟程度控制得好好 肉紋都可清晰地可見! 用刀切開細粒亦無難度 口感超鬆 蘸埋紅酒醬更有風味 又唔會過於強烈 貪得意嘅我地仲點埋冬蔭功湯食😎fusion得好正

。。。🦔

✢ 泰式冬蔭公忌廉藍青口

✢ 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨乾蔥紅酒燒汁
好精緻將切好嘅牛肉擺上牛肋骨 而且深深感受到烹調技巧好重要 靚牛唔怕食🤩首先生熟程度控制得好好 肉紋都可清晰地可見! 用刀切開細粒亦無難度 口感超鬆 蘸埋紅酒醬更有風味 又唔會過於強烈 貪得意嘅我地仲點埋冬蔭功湯食😎fusion得好正 唔係睇少佢蒜頭🧄比啲心機去吱出粒粒 連埋塊牛吉黎食幾夾的!

✢ 手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
前菜+main都差唔多霸哂枱🤣店員好醒水留意住我地收得一碟就準備上risotto! 好鍾意佢係正宗risotto之飯粒真係微硬💕質感Creamy但醬汁唔會太膩 聞落極香!! 除咗牛肝菌加持 仲有質感一啲都唔柴嘅油封鴨 成功同飯粒融合 增添整體風味 最後就係芝士脆片嘅力量🧀大塊到分一半食都no problem(不過要比少少力水🤭

🍹

✢ 抹茶豆腐
好特別嘅 ᴛᴏꜰᴜ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ 睇圖見到佢地山一樣咁高嘅沙冰好satisfying🤤豆腐沙冰感覺企身啲 無咁易溶成水 個人好鍾意佢抹茶味係我追求的濃郁🌱加上淡淡豆香味 原來都幾夾 係無長匙嘅情況食有點吃力🤣大家靠住2枝飲管加油

✢ 芝麻豆腐
係幾有擂沙湯圓嘅芝麻香 睇得出係真材實料的黑芝麻但偏愛茶香嘅我都係鍾意前者嗰杯🤭

好成功地友人以為咁就尾聲😏店員好配合地收完野就送上surprise🎂

✢ 特濃朱古力心太軟
無尷尬嘅店員祝賀歌 但有我最真摯嘅祝福(雖然係遲來的🤣云云甜品揀咗友人偏好嘅心太軟 雖然無想像中lava 但蛋糕層出色地做到外脆內軟係加分位 側旁有雲尼拿雪糕做到冰火交融 另外啲朱古力字寫係木頭呈上 比起一般生日碟更有意思👍🏿

🌟見到隔離枱點咗個迷你泡芙都幾grand🤩因為一啲都唔迷你 酒杯裝起奉上感覺幾別緻 大家不彷一試!
  • 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁
  • 抹茶豆腐