今日好開心,約左同行友人黎呢間位於尖沙咀厚福街H8既The Captain's House食海鮮大餐。呢度主打創意熱船長海鮮拼盤,有三個價錢分別係$398,$568同$828另加一,可以分別揀三,五或者八款海鮮。可以揀既海鮮有小龍蝦,海蝦,活青口,小八爪魚,扇貝,活蜆,翡翠螺,松葉蟹脚,活鮑魚,每款海鮮嘅數量都寫淸楚。另外仲可以加錢升級貴價海鮮。揀完海鮮之後就揀醬汁。醬汁有檸檬牛油汁,卡薑蒜蓉汁同胡椒牛油汁揀。卡薑蒜蓉汁同胡椒牛油汁都係辣既。除左熱船長海鮮拼盤,主餐牌仲有前菜,沙律,湯,意粉,意大利飯,海鮮同肉類嘅主菜 ,漢堡包,配菜,甜品。意大利白酒煮活青口 $168 另加一之前食過呢款前菜好正,今次要Encore。意大利白酒煮活青口一客十四隻連殼青口,都唔細隻,超新鮮嫩口!個汁係加左洋蔥粒,蒜蓉同百里香既白酒汁,好味道!熱船長海鮮拼盤海鮮三款 $398 另加一熱船長海鮮拼盤係我哋次次黎都必點嘅。今次揀左三款海鮮即海蝦,活青口同活蜆,每樣十隻。醬汁揀左我哋至愛嘅卡薑蒜蓉汁。熱船長海鮮拼盤以一個大膠袋包住上枱,服務員仲好好咁主動問洗唔洗影相,影完相就幫你撈渾啲醬汁之後先打開個袋,個袋一
意大利白酒煮活青口 $168 另加一

熱船長海鮮拼盤海鮮三款 $398 另加一

熱船長海鮮拼盤海鮮三款
熱船長海鮮拼盤係我哋次次黎都必點嘅。今次揀左三款海鮮即海蝦,活青口同活蜆,每樣十隻。醬汁揀左我哋至愛嘅卡薑蒜蓉汁。熱船長海鮮拼盤以一個大膠袋包住上枱,服務員仲好好咁主動問洗唔洗影相,影完相就幫你撈渾啲醬汁之後先打開個袋,個袋一開啲煙就係咁出。
熱船長海鮮拼盤海鮮三款
最鍾意連殼活蜆,雖然唔算好大隻,但係超鮮甜。海蝦連頭連殼,不過有提供膠手套同濕紙巾俾你,食得出都算新鮮,比上次進步。活青口都連殼,比意大利白酒煮活青口嘅青口細,不過唔應該咁比。除咗海鮮,仲有三件粟米,三件大圓新薯,同一條大肉腸切開四件,吸左汁好味又飽肚。勁鍾意呢個卡薑蒜蓉汁,少少辣但係勁多蒜蓉
超冶味!
墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯 $118 另加一

墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
第一次喺度食意大利飯,呢個墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯賣相唔錯。佢哋特登用左隻有d黑色墨汁造型嘅碟上枱。意大利飯份量望落少但係食落就覺多,咬落有嚼勁,墨汁味道鹹香,齋食會過鹹,但係連埋切粒車厘茄同魷魚八爪魚食就啱啱好。魷魚的確新鮮脆口,八爪魚有嚼勁得黎唔過韌,份量適中。餐牌話加左檸檬粉同Parmesan芝士。
墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
另外叫左兩杯Mocktail。
Nana Flow(Pineapple Juice,Coconut Milk,Banana)$78 另加一

呢杯Nana Flow真係超級香蕉,菠蘿汁同椰奶既分量唔會太出,但係好滑有質感,飲落好似沙冰。
Strawberry Flow (Rum,Pineapple Juice, Banana,Coconut Milk,Malibu,Grenadine,Strawberry,Strawberry Syrup)$78 另加一

呢杯Strawberry Flow一樣都係超級香蕉,不過士多啤梨既味道都濃,所以稍微甜少少但係絕不過分,都好似沙冰好好飲!
New York Cheese Cake $78 另加一
New York Cheese Cake

食完豐富既海鮮大餐,甜品都係必叫。呢個New York Cheese Cake係必試,我一試就愛上!芝士蛋糕成座山咁,佢係企得起身之餘少少稔稔哋似厚身慕斯,加左好多芝士蛋糕粒粒增强口感,又香滑又有得咬,但係又唔會過膩。上面仲加左四粒新鮮藍莓,三塊士多啤梨同一粒龍珠果,再加上適量既朱古力醬裝飾,賣相幾好。兩個人分享真係啱啱好!

總括而言,今晚呢餐既野食野飲都保持水準。餐廳裝修光猛,坐得都幾舒服,服務都唔錯。
2021-05-26
New York Cheese Cake