旺角區搵食真係好少,難得出開去就再嚟安平燒肉食餐好🥰餐廳晚市放題有4款餐可以選,放題最平$268/位已經可以食到飽,之前同朋友食過一次SRF 極黑牛餐$368/位,今次升級最正嘅M4和牛都係$418/位咋🤭唔講唔知原來「安平燒肉」係 牛大人台式火鍋的副線,佢係由台灣總廚監督,唔怪得質素咁有保証💯 此家引入台灣特色小食 鴨舌等,甜品 安平仙草竽圓 可以揀🤩另外想推介佢有款黃金醬,係台灣麻醬混入蔬菜汁製成,可以配搭肉類/蔬菜食,仲可以蘸上生菜包肉食,推介大家燒肉肉時一試👍🏻 ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ🥩 M4和牛餐 $418/位 任飲任食120分鐘種類有104款咁多,真係揀野食都眼花凌亂🤭每位仲送 嚴選牛舌芯兩件,好厚身又爽彈。🐮牛牛仲可以任食安格斯牛小排🥓,澳洲M5和牛🥩,見到油花咁靚,岩晒我呢D 牛控 😍 即刻失控不停掃QR Code 落order 啦😆𓐎海鮮類都不少,有烤🐚帆立貝,爽彈🦐虎蝦,鹽蒜燒🦪生蠔等,認真真係好少見原隻生蠔都有任食,開♥️到暈🤭此外,仲有不少雞肉,豬肉類,唔係淨係牛控先嚟得架🤭𓐎出面有個自助區,有多款🥬蔬菜類,🍚飯,仲有勁好味🐚澎湖蛤仔湯飲,我私心落咗好多

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
🥩 M4和牛餐 $418/位 任飲任食120分鐘
種類有104款咁多,真係揀野食都眼花凌亂🤭
每位仲送 嚴選牛舌芯兩件,好厚身又爽彈。

𓐎出面有個自助區,有多款🥬蔬菜類,🍚飯,仲有勁好味🐚澎湖蛤仔湯飲,我私心落咗好多🌸🦐蝦花蝦,好好味😋
仲有飲品唔只有汽水,仲有幾款台式茶飲添,桂花烏龍,四季春烏龍👍🏻

𓐎最近仲有個「安平夢王誕活動」,岩晒我長期食夢王蛋🍳嘅超級粉絲,佢漲卜卜鮮橙紅色的蛋黃,諗起都流口水🤤🧡

𓐎凡活動期間惠顧SRF極黑牛 或 M5和牛餐:
-每人可選擇一次夢王溫泉蛋或夢王生雞蛋🥚
-🌙月見牛, 起司🧀夢王蛋 (任叫)
-仙草夢王布丁🍮 (荃灣,旺角分店限定)
📆2024年4月24日 - 6月23日
2024-03-22 1632 瀏覽
好耐冇食過燒肉😍一食就要食最高級澳洲M5和牛套餐,牛肉嘅質素真係靚㗎。佢哋嘅裝修好新淨坐得闊落,更加重要嘅係佢哋嘅抽油煙機系統做得好好,食完都唔會覺得好大浸油煙味,實在太好啦!澳洲M5和牛脂肪同肉嘅比例呈雪花,未燒熟都知好食,肉味濃郁,不斷食呢個先至有回本嘅感覺😀烤帆立貝同樣都係重點推介,牛油好般配,粒粒都好大隻,鍾意加少少檸檬汁落去更加鮮味。牛舌芯超好食,記得唔好燒得太熟,如果唔係就會韌,仲有少少粉紅色就係最靚,入面咬落去香軟牛味重。安格斯牛小排同樣都係雪花級數,但係佢嘅肉味會比較香濃,油脂冇咁重,總之都係好食!海鮮方面仲有生蠔、大蝦,有豐富蛋白質點樣食都唔肥,雞爽肉好特別,咬落去爽口一啲都唔鞋,非常之推介!牛舌都好吸引,薄薄一片,燒一陣就食得,牛肉味香濃。自助區仲有台式蝦乾拌飯,首先加好多紫菜、蝦乾、蔥花,再加埋滷水汁真係超好食!!!餐廳仲提供唔同既蔬菜,記得一定要食燒菠蘿暖笠笠好甜好好味,仲有多款飲品任飲,電話落單仲有紅肉火龍果茶,底部有粒粒火龍果好好味😋飲咗佢哋新出嘅藍莓果茶冷泡茶,有少少甜味又有水果香解膩就最啱!最後有甜品或者係芋圓仙草,來食台灣嘢一定係揀仙草😀

• 嚴選牛舌芯
  • 燒帆立貝
2024-02-29 1723 瀏覽
📍安平燒肉 (旺角)📍旺角彌敦道601號創興廣場9樓🟡澳洲M5和牛吃到飽套餐🌈高度推薦:✨澳洲M5和牛肩胛肉✨安格斯牛小排✨台灣鯛魚下巴✨鹽選牛舌✨台灣小枕頭 (麻糬)✨老虎雞翼✨安平炸蚵卷成日聽朋友講話安平燒肉午餐去好抵食,環境好舒服又乾淨。難得平日放假,試咗澳洲M5和牛吃到飽套餐,真係超抵呀!2個人736元,我哋12點到,3:30前都可以任食,真係好爽!真心特別推薦幾款菜式:澳洲M5和牛肩胛肉,肉質鮮嫩多汁,超大陣牛肉香。安格斯牛小排牛肉質感更嫩,朋友都話真係要食多幾轉!鹽選牛舌係薄片,真心好食到可以瘋狂食好多片!口感彈牙,好好味!台灣鯛魚下巴係我最鍾意,一個人連續叫咗五次,好似三文魚鮫咁滑,勁好食!台灣小枕頭(麻糬)朋友自己一個食咗四碟,佢話冇食過咁好食嘅麻糬,薄薄地一層,用心烹調可以做到日式嗰種麻糬嘅感覺,脆脆哋嘅外層,入邊有麻糬的軟糯感,中火烹調啱啱好!最後,老虎雞翼同安平炸蚵卷亦都好好食,開始同最後都叫咗個安平炸蚵卷,真係有蚵仔嘅味道,做得好好!下次午餐都會再過嚟食,食放題仲食高質嘢真係好難得!
📍安平燒肉 (旺角)
📍旺角彌敦道601號創興廣場9樓

🟡澳洲M5和牛吃到飽套餐

🌈高度推薦:
✨澳洲M5和牛肩胛肉
✨安格斯牛小排
✨台灣鯛魚下巴
✨鹽選牛舌
✨台灣小枕頭 (麻糬)
✨老虎雞翼
✨安平炸蚵卷

真心特別推薦幾款菜式:

2024-02-29
  • 安格斯牛小排
  • 澳洲M5和牛吃到飽
2023-12-13 4197 瀏覽
旺角人氣燒肉,book mark咗好耐,今日終於同朋友前往。餐廳有三種價錢選擇。第一次我們叫了澳洲M5和牛套餐。($418)餐廳設有不同時段不同價格的優惠。大家可以留意以下嘅餐牌。套餐內包含100多種款式。由前菜到台灣小食到豬牛雞海鮮及飲品多款選擇。餐廳座位闊落,空間大,不怕沒有位置放食物。當中亦設有飲品區,沙律吧,及醬料區。最後我們一共叫了以下食品。➰台灣小食➰台灣餐廳當然不能錯過台灣小吃我們共叫了以下食物。當中最具推薦是涼拌小黃瓜及台灣小枕頭。1.士林小香腸2.涼拌小黃瓜3.梅山酥炸薯5.懷念鹽酥雞6.台灣小枕頭(麻糬)➰牛 ➰ 牛肉方面,我們叫了以下食物。當中最具推薦的是澳洲A5和牛肩胛骨,鹽燒牛舌,及安格斯牛小排油脂豐富,肉質嫩滑,牛味濃。1.澳洲M5和牛肩胛肉2.三角牛肩肉3.SRF極黑一口牛4.美國SRF極黑牛5. 安格斯牛小排6.鹽選牛舌7.嚴選牛仔骨8.秘制牛肋條➰海鮮&蔬菜➰1.爽彈虎蝦2.絲瓜煮蜆3.燒帆立貝4.起司鵪鶉蛋5.奶油金菇➰豬&雞➰1.九層塔三杯雞2.鹽蒜麻油雪花豬3.原住民鹽燒肉4.老虎雞翼➰飲品&甜品➰1.阿里山檸檬紅茶2.紅火冰茶3.海鹽奶蓋紅茶4

餐廳有三種價錢選擇。
第一次我們叫了澳洲M5和牛套餐。($418)

餐廳設有不同時段不同價格的優惠。
大家可以留意以下嘅餐牌。

套餐內包含100多種款式。
由前菜到台灣小食到豬牛雞海鮮及飲品多款選擇。

餐廳座位闊落,空間大,不怕沒有位置放食物。

當中亦設有飲品區,沙律吧,及醬料區。
最後我們一共叫了以下食品。
➰台灣小食➰

1.士林小香腸
2.涼拌小黃瓜
3.梅山酥炸薯

5.懷念鹽酥雞

6.台灣小枕頭(麻糬)

➰牛 ➰

1.阿里山檸檬紅茶

2.紅火冰茶

3.海鹽奶蓋紅茶

4.安平芋圓仙草

總括而言,醃製品非常入味,惹味,材料選用新鮮,喜歡吃燒肉的人最佳之選。
2023-12-11
2023-12-11 2784 瀏覽
當朋友推介這間燒肉餐廳時,聽到澳洲M5和牛無限添,仲有其他高質燒肉和食物,二話不說,一到星期日就搵朋友過嚟食放題☺️☺️餐廳環境舒適,好光猛,座位都好多,為咗避免太多人要等位,我哋6:00pm就到場,已經有幾台食客,到咗大約七點已經全場滿座,開始有人等位😆手機落單,非常方便,食物選擇不少,即刻叫咗不同的牛肉同海鮮😋✨嚴選牛舌芯✨厚切上選牛腹肉✨美國SRF極黑牛✨三角牛肩肉✨SRF極黑一口牛✨澳洲M5和牛肩胛肉✨安格斯牛小排✨安平私房牛腹肉推介嚴選牛舌芯,爽口彈牙,完全冇筋,每台送兩條,嘗嘗味道😋😋 M5和牛脂油香十足,入口即化,完全停唔到口💗牛肉選擇不少,每個部位都有不同的特色,不同的口感,樣樣都試咗,非常滿足🫶🏻✨墨魚香腸✨爽彈虎蝦✨燒帆立貝✨烤魚乾✨鹽蒜燒生蠔(必須煮熟)✨絲瓜煮蜆✨美乃滋章魚燒✨台灣鯛魚下巴估唔到海鮮的選擇都唔少,墨魚香腸非常彈牙,虎蝦大大隻,帆立貝牛油香十足,燒魚乾非常香口,絲瓜煮蜆清甜,鹽蒜燒生蠔香滑🫶🏻✨起司鵪鶉蛋✨台灣小枕頭(麻糬)✨奶油金菇✨即食滷水涼拌鴨舌 ✨梅山酥炸薯✨鳳梨,粟米叫咗一啲台式小食,很不錯,yummy💗自助區有不同的飲品和蔬菜,我就試咗燒菠

✨嚴選牛舌芯
✨墨魚香腸
✨爽彈虎蝦
✨燒帆立貝
✨烤魚乾
✨鹽蒜燒生蠔(必須煮熟)
✨絲瓜煮蜆
✨美乃滋章魚燒
✨台灣鯛魚下巴

✨起司鵪鶉蛋
✨台灣小枕頭(麻糬)
✨奶油金菇
✨即食滷水涼拌鴨舌
✨梅山酥炸薯
✨鳳梨,粟米
叫咗一啲台式小食,很不錯,yummy💗
自助區有不同的飲品和蔬菜,我就試咗燒菠蘿,味道很不錯👍🏻

✨紅火冰茶
✨百香果綠茶
食燒肉點可以少得冰涼飲品,即刻叫咗兩杯特色飲品,冰冰涼涼,酸酸甜甜,非常解渴生津

✨ Häagen-Dazs
✨台式芋丸糖水
食完燒肉仲有甜品,雪糕界王者Häagen-Dazs,仲有台式芋丸糖水,為今晚燒肉放題畫上完美的句號💗
  • 嚴選牛舌芯
  • 安格斯牛小排
  • 甜品
5天前 0 瀏覽
燒肉放題嚟講,安平燒肉一直都係我嘅top 3🍗,燒肉質素高之餘種類選擇超多!今次試左佢哋嘅和牛套餐,果然有驚喜💕🍽️ 晚市燒肉放題 - M5 和牛餐 $418一開始每位顧客會贈送兩件特選牛舌芯,鍾意食牛舌嘅我立即忍唔住即刻放落爐入邊燒,牛舌心肉質爽口又Juicy,超濃郁牛味勁正!揀選M5和牛餐果然冇令我失望,任食和牛食唔停口😋和牛每一片都佈滿精緻嘅雲石紋,滿滿嘅牛脂香味,入口即化!另外最近有主打嘅菜單「安平月見誕」,高質嘅牛肉中間加入新鮮嘅夢王蛋黃,令牛肉嘅質感變得好Creamy!除牛肉外,佢哋嘅海鮮亦同樣出色👍🏻 套餐包括蝦同埋扇貝等等,肉質新鮮又美味🤤甜品方面亦深得我心,最愛嘅Häagen-Dazs雪糕有幾種味道選擇,作為台式燒烤,仲有我最愛嘅芋圓糖水,力推!💬 餐廳環境舒服之餘,食物質素超級出色,基本上每一次嚟安平燒肉都食得好滿意,未試過嘅一定要嚟試吓💗When it comes to all-you-can-eat yakiniku, Anping Grill has always been in my top 3. The quality of the meat is high

🍽️ 晚市燒肉放題 - M5 和牛餐 $418

When it comes to all-you-can-eat yakiniku, Anping Grill has always been in my top 3. The quality of the meat is high and the variety is extensive! This time I tried their Wagyu set menu, and it was truly a pleasant surprise.

🍽️ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 - 𝐌𝟓 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐞𝐭 $418
At the start, each customer is given two pieces of selected beef tongue core. As a fan of beef tongue, I couldn't resist immediately putting it on the grill. The beef tongue core is tender and juicy, with an intense beef flavor that's fantastic!

Choosing the M5 Wagyu set definitely didn't disappoint. I couldn't stop eating the unlimited Wagyu. Each slice is delicately marbled with rich beef fat, melting in your mouth!

Additionally, there's a recent featured dish on the menu called "Anping Tsukimi Don." High-quality beef with fresh yolk from the 'Dream King' egg in the center makes the beef texture incredibly creamy!

Besides the beef, their seafood is equally impressive. The set includes shrimp and scallops, all fresh and delicious.

The desserts also won my heart, with several flavors of Häagen-Dazs ice cream to choose from. As a Taiwanese-style barbecue, they even have my favorite taro ball sweet soup. Highly recommended!

💬 The restaurant environment is comfortable, and the food quality is superb. Every visit to Anping Yakiniku has been highly satisfying. If you haven't tried it yet, you must! 💗
已經唔知第幾次😚但安平燒肉真係一間好出名嘅燒肉店🙌🏻呢間店特色係佢嘅高質素肉質同獨特嘅調味😎其實好多款都好正,不過真係要我揀,我會特別推薦以下幾款: 🥩鹽蒜麻油雪花豬:呢款燒肉質嫩滑,配合鹽蒜同麻油調味,鮮味十足,絕對值得一試。 🥩 澳洲M5和牛肩胛肉:呢款和牛肉質極為細緻,帶有豐富嘅油花,入口即化,絕對是肉食愛好者嘅最愛。 🥩 安平夢王誕月見牛:呢款牛肉肉質鮮嫩,口感豐富,再配合特製調味,味道獨特。 🥩 嚴選裙邊牛柳:呢款牛肉肉質細緻,帶有嘅肉汁豐富,燒烤後更加香脆美味。 🥩 牛油帶子:呢款帶子肉質鮮甜,再配合牛油燒烤,味道更加濃郁,絕對是一款不容錯過嘅美味。 如果你鍾意食燒肉,一定要嚟安平燒肉試下呢幾款特色燒肉,保證令你回味無窮!

其實好多款都好正,不過真係要我揀,我會特別推薦以下幾款:

🔥安平燒肉結合台灣秘傳做法及原住民風味,提供各種經典台灣夜市小食、飲品及特色醬汁🇹🇼 環境新淨舒適,大卡位超闊落,而且無油煙味🍢120分鍾晚市放題有4款套餐,成人價錢低至(Hk$268/位), 今次食豪d點了「M5和牛套餐」(Hk$418/位),共有104款食物任飲任食~ 重點推介澳洲m5和牛、嚴選牛舌芯、安格斯牛小排、烤帆立貝、 爽彈虎蝦、屏東燒魚腹、 鹽蒜燒生蠔等。更有期間限定「安平夢王誕活動」,每位贈送月見牛、A5和牛肉眼及夢王溫泉蛋/生雞蛋🥚另有雞肉、豬肉類、台式小食等選擇。 自助區亦有蔬菜類、各式湯飯、醬料區及飲品櫃(多款汽水、特色冷泡茶、果汁等)甜品每位可選擇一款:仙草夢王布丁、 häagen-dazs雪糕🍨整體食物質素有水準,肉質香濃油脂均衡,最重點推介安平燒肉的黃金醬,自家醬汁令味道提升,最後食了朱古力雪糕作完美總結haha☺️(All subject to 10% service charge)📍安平燒肉 Anping Grill旺角彌敦道601號創興廣場9樓(旺角站 E1 出口, 旺角東站 B 出口, 油麻地站 A1 出口)

📍安平燒肉 Anping Grill
旺角彌敦道601號創興廣場9樓
一開始以為安平燒肉係單點,原來係放題🥹中意食燒肉嘅你,安平值得一個機會!環境:7.5/10坐落係旺角創興廣場,岩晒朋友gathering,9樓全層,木系色調,坐位寬闊舒適~食物:8/10澳洲M5和牛食到飽 $438/位點了最貴的套餐,每位即送一份A5和牛肉眼配夢王雞蛋🥚牛嘅選擇有好多,安格斯牛小排,牛肋條,SRF極黑一口牛等等,全部油脂分佈平均,好滿足!除牛,仲有其他肉類,海鮮有帆立貝大大隻,仲叫咗烤魚干!另外,仲有台灣地道小食同必試安平蝦拌飯,係自助區跟住教學自行調配喔🥰💰性價比:8/10人均300-400,安平有幾款燒肉套餐,主要睇嚟想食咩牛,最頂級乜都有齊先係$4xx,仲有haagendaz雪糕作結尾,大滿足💗

環境:7.5/10

食物:8/10
澳洲M5和牛食到飽 $438/位

點了最貴的套餐,每位即送一份A5和牛肉眼配夢王雞蛋🥚
除牛,仲有其他肉類,海鮮有帆立貝大大隻,仲叫咗烤魚干!

💰性價比:8/10
2024-05-14
🥓🍳🥩幾好食嘅台式燒肉▫️週末午餐只有120分鐘,沒有90分鐘,還要另加每位$20呢間任食燒肉分4個價錢,我地叫左第2平果個。蔬菜飲品出面自取,肉同熟食就用qr code落單,上菜、收碟都好快。🥬蔬菜有秋葵、生菜、冬菇、菠蘿、翠玉瓜、蕃茄仔、南瓜、粟米、洋蔥等,都新鮮。主食🍲雖然食澱粉質好晒quota,但都忍唔住叫咗呢個櫻花蝦乾拌手工麵,雖然就咁食都已經唔錯,但係出面拎配料嗰度再加咗櫻花蝦同埋紫菜,撈埋一齊超好食🤤。出面亦都有白飯、滷肉汁、而蔥花、櫻花蝦同紫菜可以拎嚟撈飯。即食🍘有啲小食唔使烚都可以就咁食,包括黃金泡菜、士林小香腸、海苔蝦卷等,都好好味海鮮🍥由於我呢個餐都算係平餐,所以海鮮類嘅主要都係鯖魚、多春魚、絲瓜煮蜆。多春魚有少少苦,其他都幾好食,蜆每份得三粒略嫌有啲少,不過可以多叫幾份。肉類及其他🥩呢度嘅肉類有醃過嘅,亦都有啲係未醃過嘅,調味科嘅個人鍾意辣味/咖喱味嘅西班牙豬五花,另外老虎雞翼都好好味,至於牛最好味嘅就係黑椒洋蔥牛舌,個黑椒洋蔥汁真係好正。另外仲試咗鹽燒牛舌、安格斯牛板腱、牛腹肉、豬大腸、花枝甜不辣、九層塔三杯雞、奶油金菇等,全部都幾好味,牛肉、豬五花都好靚。調味
🥓🍳🥩
幾好食嘅台式燒肉

🥬蔬菜

主食🍲

即食🍘

海鮮🍥

肉類及其他🥩

調味醬汁🍯
桌面上會有岩鹽,而出面嘅調味醬汁都有幾多款選擇,包括黃金醬、檸檬汁、招牌燒肉汁、蒜蓉鹽醬、五味醬、泰式酸辣汁、辣醬等,可以配搭出唔同嘅風味。

甜品🍮
午市嘅甜品,每人會有一碗芋圓仙草,仙草幾好食,配淡奶微甜,仲有軟綿綿紅豆,同埋脆卜卜花生增加口感。
2024-05-19
2024-05-22 0 瀏覽
📍旺角 安平燒肉星期日下午做乜好?咁就梗係瘋狂食食食啦,今次我地下午就去咗位於旺角創興中心嘅台式 燒肉店嘞!我地嗌咗個M5和牛套餐 (19:30前離座$358+20/位),120分鐘任飲任食放題。店入面嘅裝修都好新淨企理,配以安平橙色天燈點綴,同埋台入面播放嘅台灣流行曲,好有去 咗台灣高級食店食嘢嘅感覺。一坐低店員就畀個每人一客兩件嘅牛舌芯我地開個靚頭。有別於平時我地食嘅牛舌,依個牛 舌心佢地切咗做條狀,放喺網上面將四邊燒熟咗鎖住肉汁之後,再多陣就可以配埋玫瑰岩鹽 一齊擺入口,岩鹽嘅鹹味襯埋牛舌心嘅肉汁同鮮味值得一試。🌟🐮🥩🍗叫得M5和牛套餐又點少得M5和牛呢?澳洲M5和牛同埋個雪花花紋安格斯牛小排就一定唔少 得架喇,輕輕烤一陣,依兩隻牛肉味同油脂感完美地平衡到,一叫再叫食得幾次都已經回曬 本。之後我地點咗個厚切雪花豬,加上安平燒肉黃金醬再用生菜包住嚟食,豬肉油脂、醬汁嘅清甜 同埋生菜包爽嘅爽脆,多重層次嘅味道喺口入面爆發,依餐飯我地忍唔住encore咗幾次。🌟🦞🦑🐔🐷海鮮方面帆立貝、虎蝦同烤生蠔都新鮮美味,但係可能需時有少少長,建議用一半爐燒海鮮另 一半爐燒肉,Keep住Run件事就
📍旺角 安平燒肉

🌟🦞🦑🐔🐷海鮮方面帆立貝、虎蝦同烤生蠔都新鮮美味,但係可能需時有少少長,建議用一半爐燒海鮮另 一半爐燒肉,Keep住Run件事就Keep住有得食
另一個驚喜就係烤魚乾同埋烤豬肉乾,雖然依兩樣嘢食就咁已經可以擺入口食,但係經過火 烤完之後完全將件事昇華上另一個層次,每碟份量唔多,又唔會佔肚入面太多空間,可以試 試。
因為實在太多野食嘅關係(餐牌上面寫住104款),不能盡錄,所以只係重點揀咗幾樣介紹畀大 家。(可以睇睇我地D相)

店員收碟同埋反應嘅速度都好高,值得一讚。
平時食完燒肉個身都會有陣燒肉味,今次嚟食完之後又唔係好覺染到成身都係燒肉味,睇嚟 依間安平燒肉個抽風系統都做得幾好。

🌟必食推薦:除左牛,我會推薦麻薯,幾特別燒完更煙靭。另外紅火冰茶都唔錯,如果鐘意火龍果一定要試吓。

2人總數💰776人均💰388

📍 安平燒肉 (旺角)
旺角彌敦道601號創興廣場9樓

10分滿分
味道:9/10
環境:8.5/10
價格:8/10

#hkfoodie #hkigers #hkig #hk blogger#chansfoodie.hk
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#和牛 #m5和牛 #旺角好去處 #旺角美食 #澳洲m5和牛 #烤肉
2024-05-20 0 瀏覽
講到韓國燒肉,呢間位於兆萬既平昌燒肉應該好多人都食過,由於太耐無食,路過都想試多次 餐廳有3個價位既套餐選擇,我地就揀左中間既世子御膳,佢會比大君御膳多左包括醬油蟹、醬油蝦、石蠔、西班牙豬腹肉等等既食材。 如果有budget當然可以試埋最高價位既餐,會有埋和牛LA牛扒、醬汁牛同五花腩等等既肉類本身調味得好好,所以燒完後其實都無需沾上醬油,一試難忘 🤪🤪 我地叫左個洋蔥,自製左一個洋蔥爆炒辣豬肉,十分之出色,另外點左水冷麵亦都好惹味呢個價錢可以食到呢種級數嘅韓式燒烤,喺香港嚟講係十分抵食,會推薦朋友!!

平時都鍾意每過一排就回訪啲好鍾意嘅餐廳,其中一間口袋清單就係安平燒肉,辛苦完一個月梗係要食餐好慰勞吓自己,今次就揀咗M5和牛套餐,係有成104款嘢食! !食完之後覺得...過一排好快又會再嚟今次都同之前一樣揀咗幾日精選同大家分享~-肉類-牛舌芯同薄切牛舌: 兩款都好鍾意,兩種唔同口感,但係都係爽彈為主美國SRF 極黑牛: 牛肉入邊最鍾意呢款,因為有齊油脂,牛肉香,又軟熟山椒牛柳丁: 我好少鍾意預先調味過嘅肉類,但係呢個真係好好味,通常一口牛煮得唔好就會好韌,呢隻完全冇呢個問題,調味又啱啱好牛仔骨: 一啲根都冇,而且好易咬開,好淋-海鮮-帆立貝同生蠔都幾好,雖然唔係話好大粒,但係feel到都新鮮,肉質都係彈牙-小吃-最鍾意呢度就係有無限咁多小食!鹽酥雞、澎湖花枝餅、安平炸蚵卷,點解每一樣上到枱仲咁熱辣辣! !我自己就最鍾意黑松露安平腐皮卷,同埋黃金泡菜,encore咗好幾次

今次都同之前一樣揀咗幾日精選同大家分享~
-肉類-
牛仔骨: 一啲根都冇,而且好易咬開,好淋

-海鮮-

-小吃-
這次點了「澳洲M5和牛吃到飽」套餐~飲品可以下單點或到任品櫃自取,還有很多新鮮蔬菜可以自取~可以點的餐點數量實在太多~但以下的肉類、海鮮和小食等,都是我們覺得非常好吃,而且一點再點的(๑•̀ㅂ•́)و✧**澳洲M5和牛肩胛肉**:這部分的和牛因其油花分佈均勻而聞名,肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的牛肉香味,是套餐中的明星產品。**安格斯牛小排**:安格斯牛小排肉質細膩,油脂豐富但不過分,烤制後外焦里嫩,風味十足。**「安平夢王蛋」月見牛**:將滑嫩的夢王蛋蛋黃與烤牛肉結合,口感層次豐富,夢王蛋超香!!!**屏東燒魚腹**:選用新鮮魚腹部位,燒烤至外皮酥脆,內裡保持魚肉的鮮嫩。**安平私房梅花豬**:精選部位,肉質鮮美,經過燒烤後更顯其特有的香味。**原味厚切雪花豬**:厚切的豬肉片,烤制後表面微焦,肉汁豐富,味道鮮美。**即食滷水涼拌鴨舌**:鴨舌入味,涼拌方式使其更加爽口,是開胃的前菜之選。**鹽蒜燒生蠔**:新鮮生蠔配上鹽蒜調味,燒烤後鮮味倍增。**燒帆立貝**:帆立貝肉質細嫩,燒烤後的香氣令人難以抗拒。**爽彈虎蝦**:虎蝦肉質彈牙,燒烤後外皮微焦,內裡保持蝦肉的鮮甜。至於飲品,我們最喜歡*

**鹽蒜燒生蠔**:新鮮生蠔配上鹽蒜調味,燒烤後鮮味倍增。

至於飲品,我們最喜歡**阿里山檸檬紅茶**和**百香果綠茶**,兩樣都是清新解膩的選擇。

吃完各種燒肉後,我們選了雪糕和仙草凍作甜品,是完美的餐後甜點!!ฅ^•ᆺ•^ฅ
2024-05-11 16 瀏覽
今天去了旺角創興廣場樓上餐廳旺角燒肉店叫安平燒肉,環境寬敞,裝修新靜😊我地叫了澳洲M5和牛吃到飽套餐 🥩 $418今次揀了M5和牛吃到飽套餐贈送A5和牛肉眼,正到痺呀😝A5肉眼色澤鲜明,牛味好濃郁,口感豐富而多汁,十分美味😋澳洲M5和牛肩胛肉🥩濃郁的肉香和鮮嫩的口感,肉質細嫩😍安格斯牛小排🥩肉質鮮嫩濃郁和有豐富肉汁😙鹽選牛舌🐮牛舌肉質細嫩,帶有一定的肉汁, 好味😚烤魚乾🐟魚乾鬆脆,帶有一定的韌勁和嚼勁,同時散發出濃厚的魚香味😋燒帆立貝帆立貝口感鮮美,味道不錯😊爽彈虎蝦🦐虎蝦肉質鲜甜,十分Q彈😚有飲品櫃,款式也算多,自家製的冷泡茶,仲有罐裝飲品,紙包飲品和自助醬料區甜品揀左Haagen-Dazs雪糕🍦和台式芋丸糖水,劃上完美句號😝整體得分: 5/5味道: 5/5環境: 4.5/5 🎇安平燒肉🎈旺角彌敦道601號創興廣場9樓

我地叫了澳洲M5和牛吃到飽套餐 🥩 $418

今次揀了M5和牛吃到飽套餐贈送A5和牛肉眼,正到痺呀😝

A5肉眼色澤鲜明,牛味好濃郁,口感豐富而多汁,十分美味😋

澳洲M5和牛肩胛肉🥩
濃郁的肉香和鮮嫩的口感,肉質細嫩😍

安格斯牛小排🥩
肉質鮮嫩濃郁和有豐富肉汁😙

鹽選牛舌🐮
牛舌肉質細嫩,帶有一定的肉汁, 好味😚

烤魚乾🐟
魚乾鬆脆,帶有一定的韌勁和嚼勁,同時散發出濃厚的魚香味😋

燒帆立貝
帆立貝口感鮮美,味道不錯😊

爽彈虎蝦🦐
虎蝦肉質鲜甜,十分Q彈😚

整體得分: 5/5
味道: 5/5