餐廳: 小曼谷泰國美食 (教育路)
資訊:

2024-04-08 220 瀏覽
今天我要分享的是一道來自泰國的經典美食——芒果糯米飯。咁近四月撥水節,試吓啲泰國嘢。這道甜點以其獨特的口感和豐富的味道,在世界各地都享有盛譽。我最近在一家泰國餐廳品嘗了這道美食,簡直愛不釋手。首先,讓我來談談這道芒果糯米飯的點睛之筆——芒果。新鮮成熟的芒果是這道甜品的靈魂所在。它們的香甜味道和柔軟的質地完美地與糯米飯融合在一起。每一口都帶來濃郁的芒果風味,讓人彷彿置身於泰國的熱帶水果園中。芒果的自然甜度和鮮美的口感為整道甜品增添了層次和豐富度。接下來是糯米飯部分。這裡的糯米飯口感黏糯,剛剛好的黏度使得每一粒米飯都緊緊黏在一起,與芒果完美結合。糯米飯本身帶有一種微微的甜味和濃郁的糯米香氣,與芒果的甜度相得益彰。咀嚼時,糯米飯的黏糯質感與芒果的爽脆口感交織在一起,令人愉悅無比。最後要提到的是椰奶。這道芒果糯米飯上淋滿了香濃的椰奶,給整個甜品帶來了豐富的奶香味道。椰奶的滑順口感和濃郁的味道與芒果和糯米飯完美融合,營造出一種令人陶醉的美味享受。

2024-03-28 193 瀏覽
近排天氣又熱又潮濕,又諗起泰國🇹🇭好想食返D泰國酸酸辣辣野食。近排先發現元朗都有好多間泰國餐廳,唔使去九龍城咁遠。咁啱五點前,又食個下午茶餐做early dinner😂,自助QR code落單,揀咗泰式燒牛柳配木瓜沙律+龍眼冰,都係$49,真係好抵食。青木瓜絲沙律揀咗小辣,酸酸甜甜辣辣好醒胃,燒牛柳肉質比較鞋同乾身,唯有點多D酸辣汁食。龍眼冰唔算好甜,仲有好多龍眼肉,一D都唔孤寒。見到隔籬枱食黃咖喱雞肉配蒜蓉包好吸引😂下次嚟我要試吓呢個~💰是日消費$49💰有回頭👍🏻
近排先發現元朗都有好多間泰國餐廳,唔使去九龍城咁遠。
龍眼冰唔算好甜,仲有好多龍眼肉,一D都唔孤寒。
見到隔籬枱食黃咖喱雞肉配蒜蓉包好吸引😂下次嚟我要試吓呢個~

💰是日消費$49💰
有回頭👍🏻
泰式燒牛柳木瓜沙律
泰式燒牛柳木瓜沙律
2024-02-13 366 瀏覽
今日正值年初四,應該好多地方都已經開咗…今晚一個人突然之間想食泰國菜,就走去教育路呢間小曼谷好難得呢一間新年流流都唔使特別服務費….只係好似平時咁加1就得啦🤩🤩入到去都已經坐滿人…好彩零零舍舍有一個單獨位俾我坐🥹🥹呢度真係有好多唔同種類嘅泰國菜我好鍾意食咖喱,但係又唔食得太辣所以就叫咗呢個黃咖喱海鮮…118元…其實份量唔會好多,但係每樣嘢兩粒兩粒…例如兩隻蝦兩隻魷魚,但係有三隻青口仲有兩粒帶子😍😍不過坦白講個咖喱真係好惹味🫨🫨🫨尤其撈飯好味道到震💐💐💐再叫咗呢個走辣嘅肉碎蛋飯…隻蛋啱啱好仲係留心嘅啲汁咇晒落去啲飯度另外佢啲肉碎好飽滿粒粒分明,而且有質感。係軟熟既…最緊要我撈晒黃咖喱汁一條友將呢兩樣嘢清晒滿足的一晚😁😁😁
呢度真係有好多唔同種類嘅泰國菜
我好鍾意食咖喱,但係又唔食得太辣
一條友將呢兩樣嘢清晒
滿足的一晚😁😁😁
2024-01-04 340 瀏覽
The quality of the food was ok, nothing special. But the price is a bit high for the quality. We took 4 dishes and couple of sate to share. The sate was bit bland flavour, but I am not familiar with the Thai cuisine. The snack platter with 4 deep fried snacks springrolls , fish cake, sausage and shrimp were very tasty. But all the dishes couldn't all fit the table, and the dishes did not arrive at the same time on the table. The 10% service charge was over the top, very small seating for a Res
The 10% service charge
was over the top, very small seating for a Restaurant. this was more fastfood shop. Will not come here again.
2023-12-29 278 瀏覽
間中都會諗泰國D野食,酸辣辣好開胃🔸泰式生蝦刺身生蝦隻隻冰凍彈牙,充滿膠質,配埋泰式海鮮汁,咸辣咸辣好惹味🔸泰式木瓜絲沙律睇住廚娘即製,見住佢地用個木臼,臼爛d調味同拌均d食材,真係泰國既回憶番哂黎😊🔸菠蘿海鮮炒飯大大碟,目測應該有4碗飯,入面有好多款海鮮(蝦仁、魷魚、青口等),用上新鮮大菠蘿,粒粒都非常鮮甜多汁。🔸泰式燒盲鰽即製,所以都等左20mins,盲鰽由粗鹽包裹住去燒製,保留到魚肉既鮮味同嫩滑🔸泰式馬拉盞炒通菜爽脆惹味,火喉岩岩好🔸泰式龍眼冰(買一送一)餐廳宜家做緊飲品優惠,緊係要叫番杯啦,龍眼肉超多,清甜可以解下辣👍🏻🔸小曼谷原隻芒果糯米飯芒果🥭甜心,糯米飯煙煙un un ,如果d椰汁杰身多少少就更好喇💕走既時侯,見到D蒜蓉包磚放左係開放廚位,好吸引,下次要食咖哩同佢
間中都會諗泰國D野食,酸辣辣好開胃

🔸泰式生蝦刺身
生蝦隻隻冰凍彈牙,充滿膠質,配埋泰式海鮮汁,咸辣咸辣好惹味

🔸泰式木瓜絲沙律

🔸菠蘿海鮮炒飯

🔸泰式燒盲鰽

🔸泰式馬拉盞炒通菜
爽脆惹味,火喉岩岩好

🔸泰式龍眼冰(買一送一)

🔸小曼谷原隻芒果糯米飯

• 泰式生蝦刺身
在九龍城赫赫有名的泰國菜,原來在美食雲集的元朗,都有佢的分店。是口袋內數一數二的泰菜館。來呢度野食泰國菜,所以都是即叫即做。絕對信心保證。菠蘿海鮮炒飯用菠蘿外殼來盛載炒飯,相當吸引眼球。店家落足本,有帶子、蝦仁、魷魚、新鮮菠蘿、提子乾、肉鬆及雞蛋等等,是以黃薑粉炒至黃金色炒飯。味道很不錯,是食完一碗想到食多杯果隻。鹽燒盲鰽條魚份量唔少,在燒之前,魚腹塞有香葉南薑香茅,經這程泰式風味食鮮烤出來的魚,相當juicy美味,令天食指大動。馬拉戔炒通菜喜歡食東南亞菜的朋友,都不會陌生的馬拉戔醬~咸香惹味,裡頭有蝦米薑蒜辣椒豆辦醬。而且炒通菜是得易變黑,這樣睇得出廁廚房師傅熱油快炒的功架。風味十足。青木瓜沙律地度又好味的青木瓜沙律,隔著玻璃,在廚房見到新鮮製造的。可以調整大中小辣度,是否走花生,大讚。泰式生蝦新鮮即製,不會有雪藏味,是大隻尺寸的海蝦。爽口彈牙,沾上特製的醬汁,酸爽開胃。龍眼冰食辛辣野,配杯龍眼杯,大大杯夠晒滋潤及解辣。而且遇到店家買一送一的推廣(留意是要同樣飲品)。唔飲真係對唔住自己。我同我個friend,一人一杯岩岩好。絕對無介紹錯,來呢度食泰國菜,你絕對唔會錯,物超所值。

菠蘿海鮮炒飯

鹽燒盲鰽

馬拉戔炒通菜

青木瓜沙律

泰式生蝦

龍眼冰

絕對無介紹錯,來呢度食泰國菜,你絕對唔會錯,物超所值。
2023-11-27 185 瀏覽
今日來到元朗分店小曼谷泰國餐廳,餐廳門口都有泰國大象擺設,入內裝修一般,坐位都有點迫,服務態度1般,上菜速度快,午餐選擇多,午餐羊架飯同原個椰青羊架有3件都比較細,肉是淋,椰青清甜
羊架有3件都比較細,肉是淋,椰青清甜
2023-11-19 153 瀏覽
一諗唔到食咩又想食重口味嘅。就會走去食泰國嘢🇹🇭🇹🇭🇹🇭無限回訪元朗呢間地道泰國小曼谷🫶🏻❤️多款正宗泰國🇹🇭菜式而且份量超多性價比高🤰🏻🤰🏻泰式蒜茸包 $48熱辣辣新鮮焗好 香噴噴嘅蒜蓉味,仲有粒粒蒜蓉當蒜茸包焗得酥脆鬆軟🥖🍞蒜茸🧄香味&酥脆口感💯香芒🥭蟹肉炒飯 $108好足料 大大碟材料豐富炒飯炒得乾身,好夠鑊氣💯 🦀蟹肉同肉鬆一齊食層次感豐富 加埋香甜嘅芒果 🥭夠晒清新🤰🏻😍泰北燒牛肉 $98上枱已經一條條切好🥳方便食用 牛肉肉質軟腍,唔會好鞋口 加埋特製醬汁,酸酸辣辣墊底仲燒菇 吸收晒燒牛肉汁嘅精華😋😋鐵板豬頸肉馬拉盞 $118通菜夠晒爽口馬拉盞調味十足厚切豬頸肉好惹味🥳即叫即炒仲要用鐵板上枱 咁就唔驚好快凍晒啦🥰椰皇(買一送一)$42 天然椰子水 仲有啖啖椰肉配合濃味泰菜一流而家仲做緊買一送一優惠,真係超級抵🫶🏻😍呢間地道泰國小曼谷 想係元朗食泰國菜值得一試🫶🏻😋已經無限回訪多次了🤭
一諗唔到食咩又想食重口味嘅。就會走去食泰國嘢🇹🇭🇹🇭🇹🇭
無限回訪元朗呢間地道泰國小曼谷🫶🏻❤️
多款正宗泰國🇹🇭菜式而且份量超多
性價比高🤰🏻🤰🏻

泰式蒜茸包 $48
熱辣辣新鮮焗好
香噴噴嘅蒜蓉味,仲有粒粒蒜蓉當
蒜茸包焗得酥脆鬆軟🥖🍞
蒜茸🧄香味&酥脆口感💯

香芒🥭蟹肉炒飯 $108

泰北燒牛肉 $98
墊底仲燒菇 吸收晒燒牛肉汁嘅精華😋😋

鐵板豬頸肉馬拉盞 $118

椰皇(買一送一)$42
天然椰子水 仲有啖啖椰肉配合濃味泰菜一流
而家仲做緊買一送一優惠,真係超級抵🫶🏻😍

2023-11-18 146 瀏覽
元朗小曼谷過咗元朗番工幾日又去搵下野食先,同事話教育路果邊間抵食泰國菜,中午好多人幫襯,抵食大碟又多選擇,又跟佢去試下先泰皇咖哩軟殼蟹 配蒜蓉包午市套餐嘅泰皇咖哩軟殼蟹可以揀配白飯、蒜蓉包或者薄餅,軟殼蟹炸到金黃香脆,叫咗蒜蓉包可以點咖喱食 香葉辣椒海鮮炒河粉大大粒帶子,爽口彈牙嘅魷魚同蝦,加上特製辣椒醬去同河粉一齊炒 真係超級鮮甜超級好味泰式燒羊架配白飯羊架夠哂惹味,唔會太乾身抵讚📍 小曼谷泰國美食(教育路)元朗教育路50號兆明樓地下A號舖
元朗小曼谷

泰皇咖哩軟殼蟹 配蒜蓉包

香葉辣椒海鮮炒河粉

泰式燒羊架配白飯
羊架夠哂惹味,唔會太乾身抵讚

📍 小曼谷泰國美食(教育路)
元朗教育路50號兆明樓地下A號舖
2023-11-16 79 瀏覽
秋風起,今日約咗朋友喺元朗一日遊,晚飯就以呢間泰國菜為終點站😁打開Menu即刻覺得眼闊肚窄,勁多嘢都好吸引🤩 可惜我哋得兩個人🙈👅泰式鹹魚炒芥蘭鹹魚好香口,芥蘭爽脆冇澀味,惹味👍👅泰皇咖喱法包軟殼蟹份量好多,賣相好吸引😍法包外脆內軟熟,仲有石窯香味💯軟殼蟹微脆唔油膩,配埋濃稠偏甜既泰皇咖喱,正!🤤👅蝦膏豬肉碎炒飯蝦膏味唔算好濃,配料豐富,臘腸同蝦米好香口,炒飯粒粒分明有鑊氣,幾出色😇#元朗美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #元朗探店 #泰國菜 #香港好去處 #元朗推薦食品

👅泰式鹹魚炒芥蘭
泰式鹹魚炒芥蘭
鹹魚好香口,芥蘭爽脆冇澀味,惹味👍

👅泰皇咖喱法包軟殼蟹

份量好多,賣相好吸引😍

法包外脆內軟熟,仲有石窯香味💯
軟殼蟹微脆唔油膩,配埋濃稠偏甜既泰皇咖喱,正!🤤

👅蝦膏豬肉碎炒飯
蝦膏豬肉碎炒飯

2023-11-16
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 蝦膏豬肉碎炒飯
2023-11-11 86 瀏覽
位於元朗的一間泰國🇹🇭餐廳裝修光潔明亮提供多款不同正宗泰國菜式而且份量超多性價比很高✤ 豬肉碎生菜包($108)一道健康又美味的選擇新鮮的生菜🥬包裹著香煎的豬肉碎配上泰式的調味料口感清脆多汁同時享受到豬肉的鮮美風味微微酸辣相當開胃🤤✤ 泰皇咖喱炒虎蝦($202)虎蝦🦐非常大隻肉質鮮嫩每一啖都啖啖肉搭配濃郁香甜的泰式咖喱醬汁咖喱的香氣與虎蝦的鮮甜完美融合讓你愛不釋口✤ 泰式蒜茸包($48)食咖哩當然要配上蒜茸包就算口嗅都是必須的🤣蒜茸包焗得非常酥脆鬆軟蒜茸🧄的香味和酥脆口感非常正沾上濃濃的咖喱醬汁令人非常滿足小曼谷還提供了多款串燒菜式✤ 雞肉沙嗲串燒($22)✤ 牛肉沙嗲串燒($22)嫩滑多汁的雞肉和牛肉🐂配上香甜微辣的沙嗲醬非常惹味而大部分飲品都有買一送一優惠✤ 泰式青檸梳打($42)吃泰菜最喜歡點青檸梳打🍹清新的酸味和微甜好平衡配合濃味泰菜一流
位於元朗的一間泰國🇹🇭餐廳
裝修光潔明亮
提供多款不同正宗泰國菜式
而且份量超多
性價比很高

✤ 豬肉碎生菜包($108)
一道健康又美味的選擇
新鮮的生菜🥬包裹著香煎的豬肉碎
配上泰式的調味料
口感清脆多汁
同時享受到豬肉的鮮美風味
微微酸辣相當開胃🤤

✤ 泰皇咖喱炒虎蝦($202)
虎蝦🦐非常大隻肉質鮮嫩
每一啖都啖啖肉
搭配濃郁香甜的泰式咖喱醬汁
咖喱的香氣與虎蝦的鮮甜完美融合
讓你愛不釋口

✤ 泰式蒜茸包($48)
食咖哩當然要配上蒜茸包
就算口嗅都是必須的🤣
蒜茸包焗得非常酥脆鬆軟
蒜茸🧄的香味和酥脆口感非常正
沾上濃濃的咖喱醬汁
令人非常滿足

小曼谷還提供了多款串燒菜式
✤ 雞肉沙嗲串燒($22)
✤ 牛肉沙嗲串燒($22)
嫩滑多汁的雞肉和牛肉🐂
配上香甜微辣的沙嗲醬
非常惹味

而大部分飲品都有買一送一優惠
✤ 泰式青檸梳打($42)
吃泰菜最喜歡點青檸梳打🍹
清新的酸味和微甜好平衡
配合濃味泰菜一流

2023-11-10 51 瀏覽
小曼谷泰國美食 🇹🇭黎到元朗想食泰國嘢?!我有好推介喎! 尼一間朋友介紹嘅泰國菜,價錢唔貴又好味,絕對值得大家過嚟試吓!明爐香檸汁蒸桂花魚 🐟 $258佢哋嘅桂花魚好大條,魚肉非常之滑,魚肉都好有魚既鮮味,配埋檸檬汁酸酸甜甜特別開胃,啖啖熱辣辣!正呀!✅✅招牌海南雞(半隻)🐔$112佢哋嘅海南雞非常之滑,而且雞有雞味,對於近排想做gym減肥嘅我,簡直係吸收優質蛋白質,而且味道好嘅選擇!✅✅✅泰式馬拉盞炒椰菜苗 🥬 $98椰菜苗好新鮮,調味適中唔會太鹹,而且仲可以有少油嘅選擇,咁就可以食得健康又有益啦!🫶🏻🫶🏻
小曼谷泰國美食 🇹🇭

明爐香檸汁蒸桂花魚 🐟 $258

招牌海南雞(半隻)🐔$112

泰式馬拉盞炒椰菜苗 🥬 $98
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢 泰式燒雞扒配木瓜沙律 $49(下午茶)🆙微辣嘅木瓜沙律,加上大大塊美味嘅雞扒,配埋跟餐嘅奶茶/咖啡,絕對喺健康超值之選。🥢泰式海南雞飯 $49 (下午茶🆗大大碟海南雞配上油香飯,雞肉嫩滑,飯粒粒粒分明。下午茶餐仲附送凍龍眼冰,非常高cp👍🏻。🥢泰式青咖喱雜菜$98 🆙香味十足嘅青咖喱味道濃郁惹味,蔬菜亦能力充分索晒咖喱汁,滿足哂鍾意咖喱嘅我😋。🥢原隻芒果糯米飯$82 🆗原隻芒果份量好大而且清甜,糯米飯再配上椰漿,煙靭有嚼勁仲好香口😋。🥢椰青$49 🆗食完泰國菜飲番個椰青,生津解渴,解辣一流🤤。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🫕🫕🫕🫕🫕🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)元朗教育路50號兆明樓地下A號舖#bakdiu泰式 #bakdiu元朗
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢泰式海南雞飯 $49 (下午茶🆗

🥢泰式青咖喱雜菜$98 🆙

🥢原隻芒果糯米飯$82 🆗

🥢椰青$49 🆗
食完泰國菜飲番個椰青,生津解渴,解辣一流🤤。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🫕🫕🫕🫕🫕🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)
元朗教育路50號兆明樓地下A號舖

#bakdiu泰式 #bakdiu元朗
2023-11-06 61 瀏覽
媽媽突然話想食泰菜,諗起之前係元朗食過一間唔錯,所以就帶左佢黎試下。由於廚師全部都係泰國人,所以呢度既味道好正宗👍🏻蝦膏豬肉碎炒飯 $88炒飯炒得乾身,好夠鑊氣,蝦膏味重,但唔會食到覺得好口渴。配料有蝦米、雞蛋絲、臘腸、洋蔥等,口感豐富泰北燒牛肉 $98叫左七成熟,上枱已經一條條切好,食起上黎好方便,牛肉肉質軟腍,配有特製醬汁,酸酸辣辣,旁邊重有燒菇串燒拼盤 $118豬、牛、雞、雞腎、泰式臘腸、雞全翼各一串,配有沙嗲醬。串燒好有炭燒味,火候控制得好,唔會好乾椰青 $39清甜解渴,飲完刮埋入面啲椰肉食當甜品

蝦膏豬肉碎炒飯 $88

泰北燒牛肉 $98

串燒拼盤 $118

椰青 $39
清甜解渴,飲完刮埋入面啲椰肉食當甜品
🌟牛油蒜蓉燒蟶子(三隻) $168蟶子彈牙,充滿牛油蒜蓉香氣,加埋蒜粒一齊拍落口,充滿幸福嘅感覺!🌟小曼谷原隻芒果糯米飯 $82個糯米飯係熱辣辣架😍 糯米係分開另外上,可以自行調配想要嘅份量。芒果香甜,唔會太酸,推薦呢個小食。🌟香芒蟹肉炒飯 $108份量十足,仲有香甜芒果果肉。炒飯粒粒分明,夠乾身,配搭蟹肉同肉鬆一齊食層次感豐富,適合兩至三人分享。🌟椰皇沙冰可以選擇少甜,係天然嘅椰王口味,清香微甜,充滿椰皇風味。

🌟牛油蒜蓉燒蟶子(三隻) $168

🌟小曼谷原隻芒果糯米飯 $82

🌟香芒蟹肉炒飯 $108

🌟椰皇沙冰
可以選擇少甜,係天然嘅椰王口味,清香微甜,充滿椰皇風味。