是日同朋友出入鰂魚涌繁忙商業地帶,竟然有間素食餐廳俾咗個 sweet surprise 我哋,就係位於林肯大廈嘅 Treehouse 鍾意蘑菇嘅我,揀咗有齊特製豆腐、豆角、燒蘑菇、醃青瓜嘅 Half and half Musella 沙律碗(配藜麥)($88)Musella 整體食落好清新,醇厚味噌醬,配上爽脆豆角、香噴噴燒蘑菇、豆味濃郁特製豆腐,同醒胃醃青瓜,俾人感覺唔似食緊素,似肉菜兼備嘅盛宴,好啱平時肉菜都食嘅人探索素食嘅入手點而且藜麥健康得嚟又飽肚(其實其他纖維高嘅材料都好飽肚),啱晒想食嘢又唔想增重人士另外,我哋試埋 Banyan Sourdough Flatbread ($78),主要餡料有印尼傳統發酵黃豆製品天貝、炸茄子、蒜香鷹嘴豆泥、椰菜、蕃茄同富芒果香味嘅中東安巴醬最驚艷嘅係印尼天貝,味道就好似蛋黃咁,好濃郁好香 炸茄子亦都好惹味,配埋其他餡料,食到 lam lam 脷 不得不提Sourdough Flatbread 嘅微酸味同麥香特別怡人,呢種香味實在唔容易喺其他地方搵到,令我對成個Banyan Sourdough Flatbread 念念不忘呢一餐最具玩味嘅一味

Musella Salad Bowl
Banyan Sourdough Flatbread Combo
Banyan Sourdough Flatbread
最驚艷嘅係印尼天貝,味道就好似蛋黃咁,好濃郁好香
炸茄子亦都好惹味,配埋其他餡料,食到 lam lam 脷

呢一餐最具玩味嘅一味,就係 Sourdough Flatbread Chips 搭配蒜香鷹嘴豆泥 ($60)

Sourdough Flatbread Chips with Hummus
品嚐過Sourdough Flatbread嘅滋味,再食變奏版香脆Sourdough Flatbread Chips,同樣麥香,不同形態令人耳目一新
加上蒜香鷹嘴豆泥惹味又唔滯,Sourdough Flatbread Chips一塊接一塊,食唔停口,真係開拓我對素食嘅想像

講埋飲品,我嘅嘴刁朋友都大讚Treehouse Lemonade  ($40) 好飲

Lemonade
只係目測杯 Lemonade,就知佢係精心泡製嘅,配方有檸檬、檸檬汁、原蔗糖、薄荷同檸檬香茅,全方位天然健康,不得之了
要大讚嘅係Treehouse Lemonade 係冷藏到透心涼而唔加冰嘅,咁樣成杯飲品先至凍得均勻又唔怕冰融化影響飲品味道

Chai Latte (Oat Milk)
Treehouse Chai Latte ($40) 同係匠心之作
比起市面上嘅Chai Latte,佢多好多重內涵 — Treehouse Chai Latte 係以小荳蔻、肉桂枝、辣薑、紅茶同胡椒粒精煉而成,香氣獨特、層次豐富不在話下,更有迅速暖身、調暖臉色嘅功效,想像到日日出入冷氣吹不停嘅商業大廈,可以飲到一杯真材實料、行氣活血嘅Treehouse Chai Latte實在係如獲甘露,每杯都係為健康加冕

非常慶幸對素食從無認識嘅我,可以遇上   Treehouse,來一趟精彩嘅素食之旅
不論係繁忙嘅上班族,定決心要提升健康嘅人,都必定會喺 Treehouse 遇上你嘅 food for love

2024-04-18
Banyan Sourdough Flatbread
Lemonade
Chai Latte (Oat Milk)
  • Sourdough Flatbread Chips with Roasted Garlic Hummus
  • Chai Latte
2024-03-21 112 瀏覽
呢間簡直係我返工嘅恩物,經常喺Office做嘢又唔想出去食咁貴,係我Office附近嘅素食餐廳,買外賣返去都好方便烤豆腐、炸茄子、烤大蒜鷹嘴豆泥、捲心菜、番茄片、安巴醬卷烤豆腐和炸茄子各自都有著獨特的口感,烤大蒜鷹嘴豆泥則帶來了豐富的香氣和濃郁的口味。捲心菜和番茄片為整道菜增添了清爽的口感,而安巴醬則為整體帶來了一抹微辣和酸甜的風味👍👍😀香辣豆腐、長豆角、烤蘑菇、醃黃瓜、味噌醬、全部沙拉+四穀雜糧這道沙拉結合了豆腐、長豆角、蘑菇和醃黃瓜等多種食材,為素食愛好者提供了豐富的蛋白質和纖維。香辣豆腐和烤蘑菇帶來了濃郁的口味,而長豆角和醃黃瓜則為整個沙拉增添了清爽和脆爽的口感。味噌醬的鹹甜風味為整道菜提供了均衡的調味❤️❤️❤️酸種麵包薯片這道小吃結合了酸種麵包和薯片的元素,為麵包愛好者帶來了新鮮的口感體驗。薯片的酥脆和酸種麵包的酸味相互襯托,帶來了一種獨特的口感😀😀Chai拿鐵燕麥奶用了燕麥奶作為奶源,chai茶的香味和苦甜風味相互融合,形成了一種獨特的風味。🤤🤤🤤檸檬汽水香氣和微酸的口感。這杯檸檬汽水可以消暑解渴,讓人在炎炎夏日感到舒爽。👌👌

烤豆腐、炸茄子、烤大蒜鷹嘴豆泥、捲心菜、番茄片、安巴醬卷

酸種麵包薯片

Chai拿鐵燕麥奶

檸檬汽水

2023-11-28 285 瀏覽
今次試埋treehouse第三間分店, 一樣咁高質素💘Lincoln House Platter首先試太古店嘅special platter, toppings主要係grilled tempeh, roasted garlic hummus, falafel, eggplant caviar, roasted bell peppers, mixed pickles等好豐富, 個人最中意係2款類似醬嘅garlic hummus同埋eggplant caviar, texture好thick充滿左香料味十分惹味😋platter會跟一塊超大嘅sourdough flatbread,估唔到係係微微烤過少少脆~Pine另外試左regular 嘅pine sourdough卷, 中間夾住tomato slices, fresh cucumber, mix olives等, sauce係vegan labneh食落酸酸地好開胃, 輕食之選👍🏻Turmeric Latte飲品點左turmeric latte, 薑黃味好濃同時唔會太甜, 冬天飲番杯即刻暖曬😋Mekong另外試左cold-pressed
今次試埋treehouse第三間分店, 一樣咁高質素💘

Yukon
Mekong
另外試左cold-pressed juice Yukon, 完全飲得出係真材實料, 呢款因為加左ginger同black pepper所以飲落少少辣, 不過overall勁fresh~
Yukon
2023-11-22 227 瀏覽
最近食得太多,要食返清d先。太古坊哩間係林肯大廈office lobby附近,但位置好寧靜舒服,同朋友傾下計邊食邊傾計就最岩。😋Forest $108漢堡飽:手打牛肉配上特別醬汁,有別於其他一般既茄汁醬。個包有少少脆同好鬆化。仲有塊超大既爽甜新鮮蕃茄片。😋Combo sweet potato $60with Lemonade粗身既蕃薯條好好味,外脆內軟,好天然既新鮮蕃薯,冇加任何調味料同鹽粒,好健康。配上蒜蓉醬汁,幾特別。Lemonade 飲品,好有檸檬味,唔會太酸同甜,健康新鮮。😋Cedar $88見到好多唔同顏色既配菜沙律,好開胃。有南瓜,牛油果,及大量新鮮沙律菜。最特別配上一個有辣味既醬汁,好少食沙律會有辣味,又幾有趣。😋Macadamia Double Chocolate Cookie $40好鬆化同埋好重朱古力味,仲有少少nuts 。全部食材都好新鮮,食得十分健康。環境舒適,味道都好特別,食材配搭可以根據你既喜愛選擇,總有岩你既食材。值得再黎食其他食物。⭐️ ⭐️⭐️⭐️(5星為滿)樹屋 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道979號太古坊林肯大廈1樓Kiosk A飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周

😋Forest $108

😋Combo sweet potato $60
with Lemonade

😋Cedar $88

好鬆化同埋好重朱古力味,仲有少少nuts 。

值得再黎食其他食物。

⭐️ ⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

樹屋 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊林肯大廈1樓Kiosk A

飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #生日驚喜 #鰂魚涌美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #lunch #生日飯 #lunch #salad #burger #hamburger #treehouse #漢堡包
✿太古坊的素食樹屋 x 慢性食物過敏tipsꜱᴄʀᴏʟʟ ʙᴇʟᴏᴡ ꜰᴏʀ ᴇɴɢʟɪꜱʜTreehouse相信食素的朋友都不會陌生,Wrap卷,沙律碗,輕食裏面全部的配菜都是素食選擇。太古坊分店位於林肯大廈,距離地鐵站只有2分鐘。平日我直接叫外賣拿走~值得一提就是其實有大約10張圓桌堂食座位,坐得都舒服平日放工去到好靜呢୨୧・・─・・─・・─・・─・・─・・─・・─・#kurin沙律地圖掃QR code落單,雖然都是素食選擇,但醬汁都加入蒜頭香草等材料,吃上去不會很"淡",顔色都豐富🍀Banyan $78幾款Default配料都可以自選Flatbread Wrap/Salad✨️Green za'atar, seared eggplant, grilled tempeh turmeric soft egg, roasted garlic hummus, cabbage➡️Flatbread香口而且都非常飽肚,無賣相但超級好味🤣可以自選材料!營養Tips: 天貝雖然豆製成,因為經過發酵,不會產生脹氣!🍀Willow $88Falafel, roasted garlic hummus, m
✿太古坊的素食樹屋 x 慢性食物過敏tips
ꜱᴄʀᴏʟʟ ʙᴇʟᴏᴡ ꜰᴏʀ ᴇɴɢʟɪꜱʜ

・・─・・─・・─・・─・・─・・─・・─・
#kurin沙律地圖

🍀Banyan $78

🍀Willow $88
Falafel, roasted garlic hummus, mixed greens, roasted bell peppers, pickled cucumbers, tahini
➡️選擇了Half Half 三色Quinoa份量多,有調味。特別讚Roasted Bell Pepper好味好軟🤤Falafel外型似肉丸,偏硬原材料係大豆~

Soughdough flatbread chips

🍀Soughdough flatbread chips $60
Highly recommended😭吃過一次之後成日都想encore,脆口大大塊,好有滿足感;作爲減肥人平日不會吃薯片零食類,滿足健康零食願望~ 茄子Dip都好味

注意是偏厚硬質感,我個人比滿分💯分量超多建議share

🍀Chai Latte $40
Chai latte

加$60其實就可以有一個side+飲品啦!Chai Latte印度奶茶比較少見,裏面少少甜,有香料同薑黃類似的味道。
Memo: 有Free Soy Milk, Oat Milk and Coconut Milk upgrade!! Love it

🍀Lemonade $40
都是新鮮自家的Lemonade~但味道是甜的喲,不想太甜的記得問問店員走糖/叫其他啦

୨୧⌒⌒⌒⌒⌒⌒⌒୨୧
慢性食物過敏tips:
其實身體好容易產生炎症,常見素食食物例如西蘭花,椰菜花,洋葱,蘑菇,大豆等都容易產生過敏反應 -- 指身體產生脹氣,疲勞,注意力不集中,慢性胃炎,腸胃粘膜發炎,更可能引起憂鬱症!如果想減輕症狀,就要避開3-4個月不攝取令自己過敏的食物唷
減低壓力都好重要

𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐜𝐞 𝐚𝐭 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐫𝐲 𝐁𝐚𝐲 𝐰𝐡𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐬𝐞𝐚𝐭𝐬 𝐚𝐯𝐚𝐢𝐥𝐚𝐛𝐥𝐞. 𝐖𝐢𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐭𝐲 𝐨𝐟 𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞𝐬, 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐟𝐥𝐚𝐭𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐜𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐢𝐬 𝐚 𝐦𝐮𝐬𝐭-𝐭𝐫𝐲 𝐭𝐨 𝐦𝐞. 𝐋𝐚𝐫𝐠𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐰𝐫𝐚𝐩 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐡 𝐚𝐧𝐝 𝐟𝐚𝐥𝐚𝐟𝐞𝐥. 𝐈 𝐭𝐡𝐢𝐧𝐤 𝐭𝐡𝐞𝐢𝐫 𝐝𝐞𝐟𝐚𝐮𝐥𝐭 𝐦𝐢𝐱-𝐧-𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐢𝐬 𝐪𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐯𝐨𝐫𝐲, 𝐛𝐮𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐦𝐞𝐨𝐧𝐞 𝐰𝐡𝐨 𝐡𝐚𝐬 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞𝐬 𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐦𝐞, 𝐢𝐭'𝐬 𝐛𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐭𝐨 𝐜𝐡𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐨𝐰𝐧 𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠𝐬! 𝐋𝐨𝐯𝐞 𝐭𝐡𝐞𝐢𝐫 𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐥𝐥 𝐩𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬.
・・─・・─・・─・・─・・─・・─・・─・
TREEHOUSE (Lincoln House)
Portion A, 1/F, 林肯大廈 Taikoo Place, n, 979 King's Rd, Quarry Bay

P.S.餐具都是環保餐具!食完可以自己回收好方便~值得支持

Soughdough flatbread chips
2023-10-30 166 瀏覽
我係一位上班族,大部份時間係街出面食飯茶餐廳多飯多肉少菜所以我現在安排每個星期都會有一日green day比自己,食素食或者蔬菜令自己皮膚靚d腸胃好d加上最近接觸過夏威夷的沙律bowl認識到食沙律,清淡一點,都可以好好食,唔單調今日收工係太古坊林肯大廈個座的電梯大堂有一間叫tree house的素食餐廳。餐廳有卷餅同沙律碗我選擇左musella沙律碗$78有辣豆腐 加左少少七味粉,好惹味長豆 非常爽口,翠綠新鮮烤磨菇 肉質厚,多汁酸瓜 非常開胃另有味噌沙律醬可以蘸汁卷餅方面我叫左Banyan$88時關我等沙律的時候好多人叫卷餅而且大大塊忍唔住都叫左一份有茄子高蛋白質的鷹嘴豆泥茄汁安巴醬在伊拉克、沙特阿拉伯和以色列常見,像印度芒果酸辣醬辣一點有咖哩的香味飲品叫左自家製檸檬梳打有薄荷香味,檸檬酸味非常清爽
我係一位上班族,大部份時間係街出面食飯

茶餐廳多飯多肉少菜

令自己皮膚靚d腸胃好d

今日收工係太古坊林肯大廈個座的電梯大堂
有一間叫tree house的素食餐廳。

餐廳有卷餅同沙律碗

我選擇左musella沙律碗$78
有辣豆腐 加左少少七味粉,好惹味
長豆 非常爽口,翠綠新鮮
烤磨菇 肉質厚,多汁
酸瓜 非常開胃

有茄子
高蛋白質的鷹嘴豆泥
茄汁
安巴醬
在伊拉克、沙特阿拉伯和以色列常見,
像印度芒果酸辣醬
辣一點
有咖哩的香味

飲品叫左自家製檸檬梳打
有薄荷香味,檸檬酸味
非常清爽

2023-10-27
2023-10-19 140 瀏覽
第一次試呢間素食餐廳感覺唔錯😌首先要推介嘅係個Double chocolate walnut brownie, 簡直100分, 好耐無食過咁高質素嘅chocolate brownie, 朱古力味好rich, 配埋walnut好夾,好好食👍😋 鍾情brownie 嘅朋友一定要試😙呢個salad係店內第二推介😋🫶🏼食材非常之新鮮同健康呢個muffin都okGinger lemongrass tea個茶包之後沖多次都仲好有味非常之多嘅選擇素食原來都可以咁多款式選擇下次黎想試pizza同一定會再叫朱古力合桃brownie😄位置係太古坊林肯大廈果邊環境舒適鐘意坐幾耐都可以讓我們過左一個peaceful morning😌
第一次試呢間素食餐廳

環境舒適
鐘意坐幾耐都可以
讓我們過左一個peaceful morning😌

2023-10-17 59 瀏覽
作為一個好鍾意食肉嘅人,素食對我來講真係不太吸引,但係朋友推薦Treehouse後,真係愛上佢🥹Falafel漢堡套餐漢堡嘅皮好特別,唔係平時麵包嘅口感😮 裏面就係普通Falafel 豆蓉味,食得出唔係肉,但整體都唔錯👍 不過之前食過佢嘅wrap,係更加好食,冇食緊素食嘅感覺叫咗個沙律碗,有南瓜唔同嘅菜同埋牛油果,最好食係紅色嘅菜,醃咗有少少甜甜辣辣,可惜我唔認識佢係咩菜😂🔥是日最佳朱古力曲奇超好食,係我食過最好食嘅曲奇top 3,竟然係vegan,我估係用椰子油代替牛油(?)曲奇軟硬適中,中間有朱古力粒流心,仲有少少碎杏仁粒,食到停唔到口🤩

Falafel漢堡套餐
不過之前食過佢嘅wrap,係更加好食,冇食緊素食嘅感覺

🔥是日最佳

2023-09-05 219 瀏覽
在太古坊幾座新型商業大廈最入的位置,有一家新開素食西餐廳,環境非常好,在商廈的闊落通道上,幾層樓高的樓底,玻璃幕墻,采光充足,綠色環保裝修,桌面裝飾了清新的樹葉畫,吸睛養眼,店主一定是個熱愛大自然的人。營養學提議每天要食30種不同的食物,在這裡一定可以滿足,而且是少油少鹽少糖,食物新鮮,創新組合,烹飪方法巧妙,食素都可以非常享受。😋😋 焗番薯片配咖哩醬,香脆鬆化,配咖哩醬超惹味。😋😋最特別的榕樹烤餅,香軟的麵餅包住茄子🍆,番茄🍅,鷹嘴豆蓉,生🥬菜等,特別的配搭,特別的調味,食出健康,食出新意。👍💯最喜歡的沙律,大大碗沙律,有羽衣甘藍,酸青瓜,生菜,青豆角,香菇,豆幹,當然仲有碳水化合物,藜麥飯,最吸引的是Amba醬,巧妙地將味道融合,升華。🥳🥳豆蔻味的咖啡,驚為天人的感覺,幾種香料沖調的咖啡☕,真是美味。😋👩‍🍳這裡的素食刷新了我的觀念,原來食素都是高層次的享受。🥰🥰

焗番薯片配咖哩醬,香脆鬆化,配咖哩醬超惹味。😋😋

這裡的素食刷新了我的觀念,原來食素都是高層次的享受。🥰🥰
2023-08-18 188 瀏覽
Treehouse at Taikoo Place offers a list of healthy food choices, like salad bowls and flatbreads. Ordered a Regular Pine that costs $68. This item is their summer special, using a great combo of vegan ingredients! Fresh tomato slices + cucumber + olives, scooped with vegan labneh that added slightly sour taste. The mint increase the whole freshness😎Many choices for drinks as well, ranging from coffee to cold press juice. Nile juice is highly recommended, costs $45. It used 4 ingredients, pineapp

Many choices for drinks as well, ranging from coffee to cold press juice. Nile juice is highly recommended, costs $45. It used 4 ingredients, pineapple + apple + ginger + lime. It got strong ginger flavour and not that sweet, while offers a nice vitamins mix to the body😝
2023-08-09 149 瀏覽
素食人仕有福了❤️Treehouse 「𣗳屋」是一間多國菜的素食餐廳,位於鰂魚涌太古坊林肯大廈1樓。Salad bowl,我選了Half and half ,因為都怕唔夠飽,half and half 是指 half salad and half grain,half grain 有混合糙米、紅米、藜麥和小米,salad 選了羽衣甘藍和生菜🥬、long beans、醃黃瓜、烤南瓜、烤蘑菇和豆腐,口感清新又健康,而且各種食材味道都好特出。Flatbread,我選了Banyan 「榕樹烤餅」,烤餅🫓內有烤茄子、大蒜鷹嘴豆泥、捲心菜、蕃茄片、安巴醬和soft egg。烤餅很香和煙煙韌韌,各款蔬菜配以鷹嘴豆泥和安巴醬,口感creamy ,味道層次也很豐富。Chai Latte 和Tumeric Latte兩款Latte 的味道都很特別,一款有濃濃的玉桂味,另一款就淡淡的薑黃味,而且奶香味濃厚,真的顛覆了我對latte的感覺。很開心吃了一頓美味的素食餐🩷❤️🧡💛💚
素食人仕有福了❤️

Chai Latte 和Tumeric Latte

很開心吃了一頓美味的素食餐🩷❤️🧡💛💚
2023-06-29 312 瀏覽
剛在這所大廈做完運動,發現了一家專做西式素食外賣快餐店,他們主要提供沙律和wrap。我決定試試他們,並且我必須說我非常滿意這次的用餐體驗。首先,他們的沙律選擇非常豐富。他們提供各種新鮮的蔬菜和配料,讓你可以根據自己的喜好和口味來搭配。我點了一份wrap 自選了avocado, 矮瓜,sun dried tomatoes和其他一些蔬菜配上店家特調的醬料。這個wrap的味道非常豐富,整體的味道非常出色。此外,他們的wrap還有多種口味可選,讓你可以根據自己的喜好來選擇。總的來說,這家專做外賣素食西餐的店給我留下了非常好的印象。他們的沙律和wrap都非常美味,而且提供多樣化的選擇。如果你是素食者,或者只是想嘗試一些健康又美味的菜品,我強烈推薦你去試試這家店。你一定不會失望的!

Regular  size  wrap

外賣自取